r
Nosalty Logó

Citromos-mákos linzerek

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dávid
Citromos-mákos linzerek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 5% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A citromos krémhez

Összesen 550 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A citromos krémhez

Összesen 6588 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A citromos krémhez

Összesen 393 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    31.4 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    151 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    214 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.8 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    275 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    270 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    111 micro
Összesen 550 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    88 g

Zsír

  • Összesen
    377.1 g
  • Telített zsírsav
    223 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    109 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    1814 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2567.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    252 mg
  • Kálcium
    475 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    190 mg
  • Foszfor
    1218 mg
  • Nátrium
    408 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    729.5 g
  • Cukor
    339 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    428.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3294 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    289 micro
  • Kolin:
    850 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3239 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    673 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1326 micro
Összesen 6588 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    22.6 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    109 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    153.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.7 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    197 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    194 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 393 Kcal
  • Legnézettebb receptje

Hozzávalók

A tésztához

A citromos krémhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, a sóval, a sütőporral és két evőkanál mákkal.
  2. A hideg vajat apró kockára vágjuk, majd kézzel elmorzsoljuk a lisztes keverékben. Akkor lesz jó, ha már nincsenek nagy darabok, hanem az egész morzsaszerűvé áll össze.
  3. A tojásokat felverjük, és a tésztához adjuk, alaposan eldolgozzuk, amíg összeáll.
  4. Fóliába csomagoljuk, fél órára a hűtőbe tesszük, hogy a vaj megdermedjen benne.
  5. A hideg tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 175 fokos sütőbe tesszük 10-12 percre. Akkor lesz jó, ha már látjuk, hogy a széle vagy alja kezd megbarnulni.

A citromos krémhez

  1. A citromlevet elkeverjük a tojásokkal, a cukorral és a citrom héjával. Adunk hozzá egy csipet sót, majd vízgőz fölé tesszük.
  2. Folyamatos kevergetés mellett addig melegítjük, amíg el nem kezd sűrűsödni és el nem éri a puding állagot. Ekkor lehúzzuk, és hozzákeverjük a vajat.
  3. Habverővel néhány percig keverjük, majd hideg vizes fürdőbe vagy miután szoba-hőmérsékletű lett, a hűtőbe tesszük.
  4. A kész linzereket megkenjük a vajas citromkrémmel, és összeragasztjuk őket.
  5. A kész linzereket porcukorral megszórjuk.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 12 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 64665
  • Feltöltés dátuma: 2015. február 28.

Receptkategóriák

Egy blogon akadtam rá a receptre, ami csak inspiráció gyanánt használtam, hiszen a tésztához és a krémhez is volt saját receptem, csak még soha nem jutott eszembe őket kombinálni, pláne nem mákkal. Pedig fantasztikus ötlet, alig bírunk leállni vele. Ebből az adagból nagyjából 50 db linzer jön ki.

Hozzászólások

suvkat_süti

Tényleg isteni finom, én karácsony el?tt bukkantam rá itt, másik szakácsnál. Azóta többször csináltam, szinte abbahagyhatatlan. Érdemes kipróbálni narancsos krémmel is, ami hasonlóan készül, mint a citromos. (Ez nem az én ötletem, a másik receptben volt)

lillka

A tojás a tésztánál és a krémnél is egész tojást jelent??

Dávid

Igen.

kandi68

Nagyon jól hangzik.... :) Diabetikusan szénhidrát csökkentett lisztb?l és xilittel is meg lehet csinálni?

Dávid

Kedves kandi68, Sajnos ilyen irányú tapasztalataim nincsenek. Üdv, ízHUSZÁR

Törölt felhasználó

Igen :) Ha már máskor is alakítottál át receptet diétásabb kiadásra, ezt is ugyanúgy csináld. Nekem pont olyan lett, mint itt a képeken ;) hajrá!

marjanka

A mák ?r?lt vagy szemes? :-)

Törölt felhasználó

:) :)

Törölt felhasználó

Idézet a leírásból: "Na de akkor rátérve a húsvéti linzereimre: két nagyon fontos összetev?je van. Az egyik, hogy a tésztájába kerül egy kevés egész mák." :)

Dávid

Kedves marjanka, Ahogy már írtak, valóban egész mák kerül bele. Hogy egyértelm? legyen, kiegészítettem vele a hozzávalók leírását. Üdv, ízHUSZÁR

Bea-68

Most készült el a sütim :) A krém nekem egy kicsit folyós lett, pedig kimértem hozzá mindent.

szinyka

Szeretném megkérdezni, hogy meddig áll el ez a klassz kis sütemény, illetve lehet, hogy ez ostoba kérdés, de a krémhez az egész tojásokat kissé felverve keverem össze a többi hozzávalóval vagy pedig robotgéppel fehéredésig keverjük el?tte? Bocsánat, ha értetlen vagyok, de ilyen típusú krémet még nem készítettem.

Dávid

Kedves szinyka, 2-3 napi elvan, s?t, jót tesz neki ha áll is egy picit (mondjuk egy éjszakát). Nem kell robotgépezni, csak kézi habver?vel összekutyulni mindet egy h?álló edényben és úgy mehet a vízg?z fölé, aztán folyamatosan keverve s?r?re f?zni. ízHUSZÁR

Törölt felhasználó

Összetapasztós linzert még nem csináltam sosem, ha 1-2 nappal hamarabb készül el a keksz, akkor kés?bb is jól össze lehet tapasztani a krémmel vagy inkább csak sütés után lehet jól összetenni? Köszönöm

yvycsajszi

Szia Janka! Nyugodtan készítsd el el?re a kekszeket, kés?bb is krémezheted! S?t: rögtön sülés után, még melegen nem is lehet összeragasztgatni, mert megolvasztja a krémet. Légmentesen záródó dobozban tárold, és fogyasztás el?tt jó egy nappal ragaszd össze a sütiket készre.

Törölt felhasználó

Köszönöm :-) Tegnap megsütöttük, ma jön az összetapasztás.

Törölt felhasználó

Túlzás lenne a tésztába is egy kis citromhéjat tenni?

Törölt felhasználó

Az enyém szuper lett, igazi kincs Húsvétra! Viszont nekem a krém rengeteg, kb kétszer annyi, mint amennyit bele tudtam tölteni a linzerekbe. Van valami ötlet, hogy mire tudnám elmaszatolni? :) Köszi, és boldog nyulat mindenkinek!

solleggiato

Kedves ízHuszár, olyan tapasztalatod van, hogy esetleg vaníliás pudingot csinálnék meg citromosra, akkor az is jó lehet e krémnek? Köszönöm a választ: solleggiato

bevuk

Sziasztok! Kb. mennyi ideig kell a h?t?ben lennie a krémnek? Az enyém már majdnem egy órája ott van, de még mindig folyik... Kezdhetem újra?

lillka

A tojásokra vonatkozólag már megkaptam a választ de célszer? lenne a receptben is kijavítani egész tojásra,illetve a krémnél,a második pontban sincs feltüntetve,hogy a vajat akkor keverjük hozzá ha kih?lt vagy a még meleg krémbe keverend? és az a vaj milyen állagú legyen szobah?mérséklet? vagy hideg.Ezek gondolom fontosak,hogy jól sikerüljön a süti és sok a kezd? is szerintem pl.én is,nem ismerek minden fortélyt .

Ada

Szia! Én is most készítem el?ször. Nekem nem volt problémám a krémkészítés értelmezésével. Levesszük a t?zr?l és hozzákeverjük a vajat, tehát még melegen - innent?l kezdve teljesen mindeg hogy hideg vagy puha vajat használsz mert elolvad. Utána keveregeted és kih?töd - le van írva, csak végig kell olvasni.

lillka

Gondolod,hogy félig olvastam el a receptet?

kdiana8608

Mennyi id? után kezd s?r?södni a vízg?z felett a tojásos keverék? Nem igazán akar s?r?bb lenni.

Törölt felhasználó

Én bevallom feladtam és most várom, hogy a h?t?ben majd a vajjal együtt be fog s?r?södni :) Ízre egyébként nagyon finom!

Boribon

Nekem kezi habverovel soha nem sikerult tojassargat goz felett besuriteni, elektromossal viszont 2-3 perc.

Ada

Ha szépen forr alatta a víz folyamatos kevergetés mellett is kb. 5-8 perc alatt kész is, nekem szép s?r? lett. :)

Ada

Köszi a receptet! Nagyon finom és különleges. Rögtön dupla adaggal kezdtem a tésztából, a krémb?l viszont egy adagot készítettem és pont elég lett. Egy ötlet: a kih?lt krémet robotgéppel pár percig keverve, kellemes habos citromkrémet kapunk, és még a térfogata is megn? ;)

Boribon

Legyszi, valaszolj hamar, mert holnapra (= szombat) kelll :-) A tojasos krembe meg forron kell keverni a vajat, hogy olvadjon el? A legtobb sutikremhez pont forditva, meg kell varni, mig a krem kihul, hogy a vaj ne olvadjon el. Koszi elore is.

Dávid

Igen, még melegen kell hozzákeverni. ízHUSZÁR

Hozzávalók

A tésztához

A citromos krémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.