Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cibereleves

Cibereleves
Cibereleves
12 perc / előkészület: 2 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

„- Nagymamaaaa, mi lesz az ebéd?
- Cibereleves!”

Ez a párbeszéd számtalanszor elhangzott gyermekkoromban… Az ebéd tényleges voltától függetlenül, mindig ezt a választ kaptuk. Persze, volt olyan is, hogy tényleg cibereleves került az asztalra. Pár hete, nosztalgiából készítettem újra, és rájöttem, hogy mennyire hiányzott...
A világ legegyszerűbb és leggyorsabb levese. Nyáron nem mindig volt idő - azaz inkább ritkán volt idő - bonyolult receptekkel pepecselni a konyhában, az is előfordult, hogy hónap végére kiapadt a pénztárca. Ilyenkor nagymama vagy kiszaladt a kert végében álló szilvafához és lekapkodott pár marék gyümölcsöt, vagy ha még nem volt szezonja, a kamrában ott sorakoztak a befőttek, és onnan került elő a leves alapját képező szilva. Emlékeim szerint, forrón került az asztalra, amikor gyerek voltam, de most kivártam, amíg langyosra hűl. Nyáron a hideg verzió lesz a nyerő. :)
A szilva az alap, de lehet hozzá tenni más gyümölcsöket is: az alma vagy körte nagyon jól passzol bele, de mindig a szilva domináljon. Én pár csepp citromlével, vagy egy marék ribizlivel savanyítom egy kicsit, úgy még jobban ízlik, de az eredeti receptben ez a lépés nem szerepel. Elvileg aszalt szilvából is lehet készíteni, de a manapság a boltokban kapható, agyonkénezett, cukrozott aszalmányok nem túl jók hozzá.
Jó étvágyat hozzá!

hozzávalók / 4 adag

  • 50 dkg szilva (vagy befőtt, aszalt szilva)
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 csipet
  • 1 ek cukor (vagy édesítőszer, ízlés szerint)
  • 1 db fahéjrúd (a tálaláshoz)
  • 1.5 l víz
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megmosott szilvát egy lábasba tesszük, és bő egy liter vízben feltesszük főni. Ha befőttből készítjük, akkor az üveg tartalmát a lábasba öntjük a levével együtt, és még egy üvegnyi vizet adunk hozzá. (Ha más gyümölccsel is dúsítjuk, pl. körtével, azt is meghámozzuk, feldaraboljuk és hozzáadjuk.)
  2. Hozzáadjuk a sót, fahéjat, ízlés szerint cukrot.
  3. Puhára főzzük a gyümölcsöt.
  4. Tálaláskor díszíthetjük egész fahéjjal.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 30 115
elküldve: 0
receptkönyvben: 116
elkészítve: 8/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Iofiel

Mióta szakács: 2011.12.22.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

cibere, szilvaleves, gyümölcsleves

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

64
szilva 50 dkg
fahéj 1 kk
1 csipet
cukor 1 ek
fahéjrúd 1 db
víz 1.5 l