Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Chapati Vitai Kati konyhájából

Chapati Vitai Kati konyhájából
Chapati Vitai Kati konyhájából
45 perc / előkészület: 25 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A chapati az indiaiak legegyszerűbb  lepénykenyere. Teljes kiőrlésű búzalisztből és vízből készül – a lisztet lehet fehér liszttel is keverni – és ghível/vajjal szokták egy picit még finomabbá tenni. A ghí készítését egy másik receptben majd közreadom :)

hozzávalók / 4 adag

  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt (vagy graham liszt vagy fehér liszttel kevert liszt)
  • 150 ml langyos víz
  • 1 kávéskanál
  • 3 ek ghee (vagy olvasztott vaj)
  • 4 ek vaj (ízlés szerint kend meg vajjal a tetejét)

ajánlat

Nagyon ízletes zöldséges vagy hüvelyesekből készült ételek mellé.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sót keverjük el a liszttel. Morzsoljuk el benne a vajat. Lassanként adjunk hozzá annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. Nyújtódeszkán 6-8 percig gyúrjuk, míg fényes nem lesz, majd akár lehet pihentetni is. Ismét gyúrjuk át.
  2. Egy vastag fenekű palacsintasütőt vagy serpenyőt közepes tűznél melegítsünk fel. Közben formáljunk a tésztából 15 egyforma nagyságú gombócot. Forgassuk lisztbe őket, és egyenletesen vékony lepénykéket nyújtsunk belőlük. Kb. 14 cm átmérőjű kerek lapokat kapunk.
  3. Az elsőt helyezzük a palacsintasütőbe. Mikor a felszínén apró fehér buborékok jelennek meg, fordítsuk meg, és addig süssük, amíg az egészet elborítják a buborékok. Ekkor a chapatit átfordítva (vagyis azzal a felével lefelé, amely eddig felül volt) erős nyílt lángra helyezzük, majd mikor labdaszerűen felfújódott, megfordítjuk, és még 5 másodpercig pirítjuk.
  4. A kész chapatink átsült, ha felfúvódott, és a felszínén barna foltos. Helyezzük előmelegített tányérra, és olvasztott vajjal kenjük meg a felső oldalát. Ugyanígy készítsük el a többi lepényt is, és a kész chapatikat gúlaszerűen helyezzük egymás tetejére.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 511
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Vitai Kati

Mióta szakács: 2016.02.19.
92 recept

receptjellemzők

konyha: indiai
mikor: mindig
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

csapáti, csapati, chapati, lepénykenyér, indiai lepény, indiai lepénykenyér, élesztőmentes kenyér, keleti kenyér, élesztőmentes lepény, laposkenyér, lapos kenyér,

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

383
teljes kiőrlésű liszt 25 dkg
víz 150 ml
1 kávéskanál
ghee 3 ek
vaj 4 ek