Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Brokkolis-sonkás rácsos kelt

Brokkolis-sonkás rácsos kelt
Brokkolis-sonkás rácsos kelt
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A tésztarácsozó hengert a születésnapomra kaptam a Férjemtől. Már rég vágytam rá, és most egy kis sós kelt készítésekor vetettem be. Ha nincs tésztarácsozó hengerünk, akkor készíthetünk magunk is rácsot egy éles késsel, vagy pengével. A két rúdból 2×10 szelet lett.

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a szoba hőmérsékletű margarint, a sót és alaposan kidagasztjuk.
  3. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  4. A brokkolit alaposan megtisztítjuk, apró rózsáira szedjük és forró vízben roppanósra főzzük, hagyjuk lecsöpögni. A sonkát felkockázzuk. A konzerv kukoricát átmossuk, lecsöpögtetjük. A fokhagymákat megtisztítjuk. A sajtot lereszeljük.
  5. A tejfölt egy tálba öntjük, sózzuk, borsozzuk, belezúzzuk a fokhagymát, beleöntjük a kukoricát és összeforgatjuk. Legvégül óvatosan belekeverjük a brokkolit. (Én kézzel csináltam, kevésbé tört a brokkoli.)
  6. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és vékonyra, téglalap alakúra elnyújtjuk. Négy sávra vágjuk, majd a 2 tésztacsíkot sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Egyenletesen elosztjuk rajta a brokkolis tölteléket, a szélét kicsit hagyjuk szabadon. Szórjuk rá a sonkát, végül a sajtot.
  7. A maradék két tésztacsíkon toljuk át a tésztarácsozó hengert, és kenjük le a tojássárgájával. Fektessük a töltelékre, közben húzogassuk kicsit szét.
  8. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és 25 perc alatt hőlégkeveréssel süssük barnára. Ha kicsit hűl, könnyebben és szebben szeletelhető.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 28×38 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 749
elküldve: 4
receptkönyvben: 109
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 5 főre

egyéb elnevezések

sós kelt tészta, brokkolis-sajtos kelt, sós rácsos kelt

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2013-03-31 19:45

Andi!
Elkészült és mesés lett......annyira izgatta a fantáziámat az a rácskészítő :)

Ahogy látom, a siker alapján, elég sok rácsos tetejű finomságot készítettél már, - ezek után, hogy sikerem volt, elfogyott, - azokkal is próbálkozom majd, köszönöm szépen ezt a finom receptet, még őt is ismételni fogom.. :D
Éva-Anyóca

veressandrea
Andi80 / veressandrea Thu, 2013-04-04 07:56

Kedves Éva-Anyóca,
Látod, nem is olyan nehéz, csak bele kell jönni :-D
Örülök, köszönöm, hogy belevágtál, kedves egészségetekre!
Remélem jól teltek az ünnepek.
Szép napot és hetet!
Andi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2013-03-19 11:21

Milyen guszta finomság, és van rácsozó hengerem, csak merszem nem volt még eddig.....:)

Ez annyira szép, annyira guszta és látszik hogy finom :) ...meg jött a kedvem, csak kicsit a tavaszt lássam újra, a napot,.... ekkor el fogom készíteni, mert a kedv is fontos hozzá! :D
Éva-Anyóca

veressandrea
Andi80 / veressandrea Fri, 2013-03-22 16:24

Kedves Éva-Anyóca,
Igen, a kedv is fontos, ezt a finomságot én is hetekig terveztem elkészíteni, mire rászántam magamat.
A hengert nem nehéz használni, de ki kell tapasztalni.
Úgy tűnik, a tavasz még várat magára, gyönyörűen süt a nap, de tombol a szél, ki sem tudunk menni a gyerekekkel az udvarra, pedig nagyon vágynak ki. Még havat is mond húsvétig, remélem azért nem lesz olyan vészes, mint a március 15-i ünnepkor.
Nagyon szép hétvégét kívánok és jó készülődést az ünnepre!
Andi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2013-03-25 15:07

Kedves Andi!

Azt, hogy hó legyen Húsvétkor, na azt én sem szeretném,- főleg, hogy abba fürdessenek meg, és ne kölnivel locsoljanak, :( - meg amúgy is, a kedve is más az embernek nem?, ha kék az ég, nyílnak a virágok, kellemes langyos szellő lengedez, és ezerrel süt a Nap, ami most még nincs,..... :(
Igen, ijesztgetnek hideggel, mínuszokkal, meg hóval,.... őszintén, még sütni sütit sincs kedvem, valahogy nem tudok ráhangolódni, a csodálatos Húsvétra.:(

Azért lesz , persze , tudom: ünnep is meg vendégek is , meg süti és étel is...csak nem mindegy a hangulatunk...
Hátha addig történik némi javulás az időjárásban.. :D

Ha sikerülne, akkor elkészíteném most szerdán ezt a finomságot,.... ha elkészült és sikerült, a családnak ízlett, megírom. :D
Éva-Anyóca

veressandrea
Andi80 / veressandrea Mon, 2013-03-18 15:43

Kedves Torma,
Köszönöm szépen.
A Férjem néha zsörtölődik, hogy a kelt tésztától el fog hízni, ezért is próbálom a zöldséggel ezt kicsit ellensúlyozni :-D Persze e mellett finom is ez az összeállítás ;-)
Jó sütögetést kívánok hozzá!
Hozok majd még tésztarácsozóval készült finomságokat hamarosan.
Szép napot kívánok! Andi

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-03-18 15:34

Szuper jo recept Andi, pont ez kellett nekem (plane jo, hogy zoldseges :), mert nemreg vettem egy tesztaracsozot es meg nem avattam fel! Koszi, mentettem, udv, Torma :)
A foto is nagyon jo!

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-03-18 15:52

Ja, en is gyakran csinalom ezt ;) Nem olyan hizlalo a kelt teszta; esetleg, ha kevered tk, vagy rozsliszttel, akkor laktatobb es jobb a tobb rost miatt. A " sotet" lisztek meglepoen jo izuek! En mar sokkal jobban szeretem oket. Varom a tobbi "racsos" receptedet; kellemes hetet, T:)

791
finomliszt 50 dkg
élesztő 2.5 dkg
tej 3 dl
cukor 1 teáskanál
margarin 5 dkg
2 tk
tojássárgája 1 db
brokkoli 50 dkg
csemegekukorica 140 g
csirkemell sonka 10 dkg
tejföl 3.3 dl
fokhagyma 3 gerezd
1 kk
bors 2 csipet
trappista sajt 15 dkg