r
Nosalty Logó

Borsós-baconös rizottó

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Audrey89
Borsós-baconös rizottó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 1298 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 3893 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 139 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    28.1 g

Zsír

  • Összesen
    57.5 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    115 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2917.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    152 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    425 mg
  • Nátrium
    2201 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    145.8 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    185.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    245 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    438 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    216 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    341 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1653 micro
Összesen 1298 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    84.3 g

Zsír

  • Összesen
    172.6 g
  • Telített zsírsav
    73 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    71 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    344 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8752.6 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    128 mg
  • Kálcium
    456 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    244 mg
  • Foszfor
    1275 mg
  • Nátrium
    6603 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    437.4 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    556.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    734 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    87 mg
  • D vitamin:
    43 micro
  • K vitamin:
    71 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    33 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1313 micro
  • Kolin:
    185 mg
  • Retinol - A vitamin:
    648 micro
  • α-karotin
    42 micro
  • β-karotin
    1024 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4958 micro
Összesen 3893 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    6.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    314 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    46 mg
  • Nátrium
    237 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    20 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    37 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    178 micro
Összesen 139 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Vágjuk apróra a hagymát és a fokhagymát, majd szeleteljük kisebb kockákra a bacont. Közben az alaplét kezdjük el melegíteni. Fontos, hogy végig alacsony lángon tartsuk melegen.
  2. A vaj felén és az olajon pároljuk üvegesre a hagymát, majd tegyük hozzá a fokhagymát, és főzzük fél percig. Ezután öntsük bele a rizst, majd keverjük alaposan össze. Ezt főzzük közepes lángon 2-3 percig. Amikor a rizsszemek széle már átlátszó, a közepük fehér, akkor felöntjük a borral. Keverjük össze, főzzük egy kicsit, majd mehet bele a felkockázott bacon. Forraljuk addig, amíg a bor teljesen elpárolog.
  3. Egy-másfél merőkanálnyi forró alaplét adjunk a rizshez. Keverjük össze, majd hagyjuk a rizst főni. A rizottó lényege az, hogy apránként adjuk hozzá a főzőlevet, és hagyjuk elfőni. Ezt ismételgetjük addig, amíg az alaplé el nem fogy.
  4. Közben reszeljük le a sajtot, és készítsük elő a borsót.
  5. Mielőtt a rizs majdnem megfő, adjuk hozzá a borsót és az ízesítőket. Keverjük össze, és adjunk hozzá az utolsó adag alaplevet. Egy krémes, szószban úszó rizsételt kell kapnunk.
  6. Amikor az utolsó adag alaplét beleöntöttük, akkor tegyük hozzá a reszelt sajtot. Ezt főzzük össze még 1-2 percig, majd vegyük le a tűzhelyről. A lényeg, hogy a rizsnek „al dente”, vagyis haraphatónak kell lennie.
  7. Utolsó lépésként adjuk hozzá a maradék vajat, keverjük el, és fedjük le pár percig. Melegen tálaljuk! :)
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 94
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 5112
  • Feltöltés dátuma: 2017. július 22.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Borsós-baconös rizottó
Audrey89 16 recept

Nagyon szeretjük az olasz konyhát. Ez volt az első rizottó, amit elkészítettem. Egyből elnyerte a tetszésünket, és azóta már számtalan változatban (csirkés, rozmaringos, curry-s...) került az asztalra. Bármiből készíthető, a lehetőségek száma végtelen. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!