r
Nosalty Logó

Borjúpaprikás Kornél konyhájából

Kornél
Borjúpaprikás Kornél konyhájából
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

739
Kalória
50.5g
Fehérje
10.9g
Szénhidrát
54.2g
Zsír
305.4g
Víz
257.9g
Koleszterin
1.9g
Élelmi rost
4.6g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 739 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 4441 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 139 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    50.5 g

Zsír

  • Összesen
    54.2 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    258 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    999.7 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    554 mg
  • Nátrium
    230 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    10.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    305.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    134 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    31 micro
  • β-karotin
    499 micro
  • β-crypt
    85 micro
  • Likopin
    429 micro
  • Lut-zea
    370 micro
Összesen 739 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    303.1 g

Zsír

  • Összesen
    325 g
  • Telített zsírsav
    130 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    132 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    1548 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5998.5 g
  • Cink
    61 mg
  • Szelén
    132 mg
  • Kálcium
    683 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    404 mg
  • Foszfor
    3322 mg
  • Nátrium
    1378 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    65.1 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    1832.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    803 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    22 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    169 mg
  • D vitamin:
    54 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    120 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    318 micro
  • Kolin:
    108 mg
  • Retinol - A vitamin:
    524 micro
  • α-karotin
    183 micro
  • β-karotin
    2996 micro
  • β-crypt
    508 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    2220 micro
Összesen 4441 kcal
  • 12% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • B6 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    188.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    57.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    94 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    81 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 139 kcal

Elkészítés

  1. A friss borjúlábszárt kockázzuk fel nagyobb darabokrakb. 2-3 cm-es méretben.
  2. Egy lábasban melegítsük fel a sertészsírt, majd a kockára vágott szalonnát süssük ki benne. A szalonnapörcöket szűrőkanállal távolítsuk el a zsírból.
  3. Adjunk hozzá finomra vágott vöröshagymát, és pirítsuk aranysárgára. Ezután tegyünk bele kockára vágott zöldpaprikát, és pirítsuk tovább. Amikor a paprika üvegessé válik, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, gyorsan keverjük el, majd miután felhabzott, öntsünk hozzá kevés vizetvagy borjúcsontból főzött alaplevet. (Kezdő szakácsok jobb, ha lehúzzák ilyenkor az edényt a lángról, nehogy a paprika megégjen.)
  4. Néhányszor pirítsuk zsírjára, közben adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot is.
  5. Ha elkészült az alap, adjuk hozzá a húst, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük zúzott köménymaggal, és főzzük kis lángon.
  6. Ha a húslevet engedett, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Folytassuk a lassú tűzön főzést, ameddig a hús meg nem puhul. Időnként pótoljuk kevés vízzelvagy alaplével a hiányzó folyadékmennyiséget, ha szükséges. (szakaszos lepárlás)
  7. Amikor a hús megpuhult, készítsünk habarást: a tejszínt és a tejfölt keverjük el csomómentesen a liszttel, majd a pörköltléből adjunk hozzá egy keveseta hőkiegyenlítés végett. Szűrjük szitán keresztül a habarást a pörköltbe, közben folyamatosan keverjük el, hogy csomómentes legyen.
  8. Forraljuk fel mégegyszer az ételt, majd tálalhatjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 p
  • Főzés ideje: 120 p
  • Főzés módja: bográcsos

Nagy kedvenceim a borjúhúsból készült ételek. Legutóbb gyönyörű lábszárt sikerült beszerzni, amit a cimbikkel meg is főztünk a bográcsban, a recept szerint.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Újabb hétköznapi ételről derült ki, hogy csökkentheti a demencia kialakulásának...

A demencia, mint időskori betegség sokakat foglalkoztat, akkor is, ha még korántsem időszerű, hogy féljenek tőle. Több tényező függvénye, hogy valakit veszélyeztet-e az időskori elbutulás, de azt tudjuk, hogy az életmódnak, azon belül az étkezésünknek fontos szerepe van az egészségmegőrzésben. Egy új tanulmány szerint egy teljesen hétköznapi, sokak által fogyasztott alapanyag is hozzájárulhat a demencia kockázatának csökkentéséhez.

Nem víz, és nem gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló ital...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít hidratáltnak maradni!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...