Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Halászlé kiadósan finoman Pöszmösztől

Halászlé kiadósan finoman Pöszmösztől
Halászlé kiadósan finoman Pöszmösztől
360 perc / előkészület: 60 perc főzés: 300 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádjuk a halászlevet, nálunk évközben is gyakran előfordul. Igazából mi úgy szoktuk a halat venni, hogy egy pikkelyes, egy tükrös, ugyanis teljesen más a kettőnek az íze, és igazán zamatos ételt kapunk így. Idén a pikkelyes volt 2,5kg, a tükrös olyan 2kg lehetett.

Sokáig anyukám halászleve volt számomra a legfinomabb, de miután a férjemmel összekerültünk, aki lelkes horgász, megmutatta az igazán ízletes halászlevet. Azt azért még elárulom, hogy mi ezt az adagot csak kettőnkre szoktuk elkészíteni, és olyan 3-4napig tart, karácsonykor nem is eszünk jóformán mást!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Én általában élőpontyot veszek, ugyanis ebben benne vannak a belsőségek is, és mi nem dobjuk ki a hal fejét sem, mert a férjem jó horgászhoz híven megeszi azt is.:) Szóval megpucoljuk a pontyot, a belsőségeitől megszabadulunk (gyomor/kopoltyú/bognár tüske, igaz ez már nem belsőség.) Az apróhallal nem kell ennyit vacilálni, mert azt mi is konyhakészen vesszük.
  2. Ha kész a halpucolás, válogassuk ki azokat a részeket, amiket az alapléhez kívánunk adni. Mi a farokuszonytól kezdve jó pár szeletet belerakunk.
  3. Megpucolunk olyan 4 nagyobb fej hagymát, felkockázzuk, majd olajon/zsíron szépen megpirítjuk.Ha kész, megszórjuk jó sok pirospaprikával, majd az apróhalakat és a pontyból kiválogatott szeleteket beletesszük, és egy kb. 10 literes fazékba feltesszük főni (bőven lepje el a víz). Ez kb. olyan 3 órát vesz igénybe.
  4. Addig jól átmossuk a többi részét a halnak, a fejére különös figyelmet fordítsunk, ugyanis ott elég sok minden van, ami elronthatja az ételt! Figyeljünk arra hogy a keserű foga ne maradjon benne, ezt nem nehéz szem elől téveszteni, mert igencsak nagy!
  5. Mikor kész az alaplé, előveszünk egy szűrőt, egy turmixgépet és egy másik nagyobb edényt. Elkezdjük kimerni a halszeleteket a szűrőbe a lével együtt, majd elkezdjük paszírozni úgy, hogy lehetőleg ne sok szálka maradjon benne. Ugye a szűrőben maradnak a szálkák, a hús meg átpaszírozódik az edénybe. Ami a szűrőben marad szálka kidobjuk, majd a másik edénybe nyert lét/húst öntsük át a turmixba, merjük rá még levet, és mehet a turmixolás. Ezt addig folytassuk, amíg el nem fogy az alaplé paszírozás-turmixolás.
  6. Ha ezzel készen vagyunk, rakjuk vissza az eredeti  fazékba, és mehet bele a ponty. Fejjel, hal szeletekkel, mindennel együtt. Rakjunk bele olyan 6 db halászlékockát, és főzzük. Ha nem elég piros a színe, rakhatunk bele még pirospaprikát, de ezt csak akkor, amikor forr a leves, és csak oda szórjunk, ahol a lé forr. Lehetőleg mellőzzük a keverést, inkább rázogassuk a fazekat, ugyanis így elkerülhetjük a halszeletek törését. Ízesítsük sóval, erőspaprikával. Mielőtt kész, 10 perccel előtte rakjuk bele a haltejet/halikrát.
  7. Ennél a fázisnál már lényegesen kevesebbett kell főzni, úgy 30-40percet.
  • költség: 3000 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 26 813
elküldve: 1
receptkönyvben: 66
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Pöszmösz

Mióta szakács: 2012.11.02.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

pontyhalászlé, halászlé pontyból, karácsonyi halászlé

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

JanoviczkiImréné
Pöszmösz / JanoviczkiImréné Sun, 2013-01-06 18:38

Szia Wasabirozi!Igen nagy horgász ,de a Dunán ritkán fogni pontyot,főleg télen amit meg nyáron fog az meg harcsa keszeg kárász abból ritkán főzök halászlevet.Igen jól át kell mosni a halat ha Te pucolod/belezed ki otthon .A keserű fog igaz nem a szájában hanem a fejében található ill. a fej és a törzs találkozásánál attól függ hogy sikerül levágni a fejet nekem néha itt néha ott van .a konyhakész apró hal alatt azt értettem ami fel van szeletelve meg van tisztítva a pikkelyektől belektől.Ja és igen én nem hagyom ki a kockát ugyanis jó ízt ad neki .Gondolom a pirospaprikát sem hagyod ki belőle?! :) A hal nem igazán adja meg azt a pikáns ízvilágot neki.Igen le lehet fagyasztani semmi baja nem lesz felolvasztás után! :)

Wasabirozi
Wasabirozi Sun, 2013-01-06 13:19

Szia. Érdekes a történet és a recept is. A lelkes horgász BOLTBAN veszi a halat? Lehet, hogy nem is horgászni jár!? Az apró hallal nem kell vacilálni, nem vacakolni? Jól átmossuk a halat? A keserű fog hol van a hal szájában? Ennyi hal és még 6 db. halászlé kocka? A konyhakész apró hal milyen fajta? A maradékot lefagyasztani??? Számomra ez a recept nem szimpi!

JanoviczkiImréné
Pöszmösz / JanoviczkiImréné Sat, 2013-01-05 10:50

Szia nos mi paszírozunk és darálunk is :)))) A szálkáktól lesz sűrübb persze nem a dinoszaurusz méretűektől hanem amik vékonyak ,de igen a darálást senkinek nem ajánlanám hogy kihagyja ugyanis isteni lesz ettől a halászlé :)
Egyébként pont tegnap csináltunk még 10literrel valószínű fagyasztok is le majd belőle így ha megkívánjuk csak előkapom a fagyasztóból. :D

Sviki23
Sviki23 / Sviki23 Fri, 2013-01-04 13:44

Szia. Én évek óta passzírozás helyett darálom a halat. Kiszedem a nagyobb,csontos szálkákat. és a többit kb 2 perc alatt ledarálom. Sokat könnyít a halászlé elkészítésén ez a módszer. Ha gondolod próbáld ki, ha Te/Ti is annyira szeretitek a halat. ahogy én, akkor tutira át fogsz térni! :D

718
ponty 4 kg
hal 1.5 kg
vöröshagyma 4 közepes fej
halászlékocka 6 db
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
víz 6 l