r
Nosalty Logó

Halászlé kiadósan finoman Pöszmösztől

NS
Halászlé kiadósan finoman Pöszmösztől
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

718
Kalória
103.3g
Fehérje
6.9g
Szénhidrát
28.3g
Zsír
1470g
Víz
339g
Koleszterin
1.4g
Élelmi rost
2.8g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 718 kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 4307 kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 36 kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • D vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    103.3 g

Zsír

  • Összesen
    28.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    339 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3727.2 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    113 mg
  • Kálcium
    222 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    172 mg
  • Foszfor
    1931 mg
  • Nátrium
    1276 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    1470 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    4138 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    327 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 718 kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • D vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    620 g

Zsír

  • Összesen
    169.8 g
  • Telített zsírsav
    43 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    60 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    38 g
  • Koleszterin
    2034 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    22363.1 g
  • Cink
    40 mg
  • Szelén
    680 mg
  • Kálcium
    1329 mg
  • Vas
    35 mg
  • Magnézium
    1032 mg
  • Foszfor
    11585 mg
  • Nátrium
    7657 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.4 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    8820.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    216 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    51 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    63 mg
  • D vitamin:
    24828 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    75 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    638 micro
  • Kolin:
    1962 mg
  • Retinol - A vitamin:
    216 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 4307 kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • D vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    187.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    64 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    0.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    74 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    208 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 36 kcal

Elkészítés

  1. Én általában élőpontyot veszek, ugyanis ebben benne vannak a belsőségek is, és mi nem dobjuk ki a hal fejét sem, mert a férjem jó horgászhoz híven megeszi azt is.:) Szóval megpucoljuk a pontyot, a belsőségeitől megszabadulunk (gyomor/kopoltyú/bognár tüske, igaz ez már nem belsőség.) Az apróhallal nem kell ennyit vacilálni, mert azt mi is konyhakészen vesszük.
  2. Ha kész a halpucolás, válogassuk ki azokat a részeket, amiket az alapléhez kívánunk adni. Mi a farokuszonytól kezdve jó pár szeletet belerakunk.
  3. Megpucolunk olyan 4 nagyobb fej hagymát, felkockázzuk, majd olajon/zsíron szépen megpirítjuk.Ha kész, megszórjuk jó sok pirospaprikával, majd az apróhalakat és a pontyból kiválogatott szeleteket beletesszük, és egy kb. 10 literes fazékba feltesszük főni (bőven lepje el a víz). Ez kb. olyan 3 órát vesz igénybe.
  4. Addig jól átmossuk a többi részét a halnak, a fejére különös figyelmet fordítsunk, ugyanis ott elég sok minden van, ami elronthatja az ételt! Figyeljünk arra hogy a keserű foga ne maradjon benne, ezt nem nehéz szem elől téveszteni, mert igencsak nagy!
  5. Mikor kész az alaplé, előveszünk egy szűrőt, egy turmixgépet és egy másik nagyobb edényt. Elkezdjük kimerni a halszeleteket a szűrőbe a lével együtt, majd elkezdjük paszírozni úgy, hogy lehetőleg ne sok szálka maradjon benne. Ugye a szűrőben maradnak a szálkák, a hús meg átpaszírozódik az edénybe. Ami a szűrőben marad szálka kidobjuk, majd a másik edénybe nyert lét/húst öntsük át a turmixba, merjük rá még levet, és mehet a turmixolás. Ezt addig folytassuk, amíg el nem fogy az alaplé paszírozás-turmixolás.
  6. Ha ezzel készen vagyunk, rakjuk vissza az eredeti fazékba, és mehet bele a ponty. Fejjel, hal szeletekkel, mindennel együtt. Rakjunk bele olyan 6 db halászlékockát, és főzzük. Ha nem elég piros a színe, rakhatunk bele még pirospaprikát, de ezt csak akkor, amikor forr a leves, és csak oda szórjunk, ahol a lé forr. Lehetőleg mellőzzük a keverést, inkább rázogassuk a fazekat, ugyanis így elkerülhetjük a halszeletek törését. Ízesítsük sóval, erőspaprikával. Mielőtt kész, 10 perccel előtte rakjuk bele a haltejet/halikrát.
  7. Ennél a fázisnál már lényegesen kevesebbett kell főzni, úgy 30-40percet.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 300 p

Imádjuk a halászlevet, nálunk évközben is gyakran előfordul. Igazából mi úgy szoktuk a halat venni, hogy egy pikkelyes, egy tükrös, ugyanis teljesen más a kettőnek az íze, és igazán zamatos ételt kapunk így. Idén a pikkelyes volt 2,5kg, a tükrös olyan 2kg lehetett. Sokáig anyukám halászleve volt számomra a legfinomabb, de miután a férjemmel összekerültünk, aki lelkes horgász, megmutatta az igazán ízletes halászlevet. Azt azért még elárulom, hogy mi ezt az adagot csak kettőnkre szoktuk elkészíteni, és olyan 3-4napig tart, karácsonykor nem is eszünk jóformán mást!

További receptek

Vaníliás almakrémleves

Attól még, hogy elmúlt a nyár, nem kell lemondanunk a gyümölcslevesekről. A téli időszakban is készíthetünk friss gyümölcsből, például almából, krémlevest, ami még zamatosabb ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...