Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bodzaszörp 3.

Bodzaszörp 3.
Bodzaszörp 3.
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már nem is olyan sokára, májusban itt a bodza-szezon! Érdemes már most felkutatni a nekünk legszimpatikusabb bodzaszörp receptet. Nekem ez nagyon bevált. Ez a kiváló üdítő recept felénk kézről-kézre jár. A szomszédasszonyomtól kaptam, amiért nagyon hálás vagyok neki! A virágokat lehetőleg erdőből szedjük, de mindenképpen országúttól távol!

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Idegen anyagokat (bogár) eltávolítjuk a virágzatról. Nem mossuk, hogy az értékes virágport, ami a finom zamatát adja a szörpnek, ne veszítsük el.
  2. Zománcozott fazékba beletesszük az anyagokat. Citromot körömkefével kisuvickolva, karikára vágva! Összekeverjük, és lefedve hűvös helyen 48 órát állni hagyjuk. (Naponta 1x-2x megkavarjuk!)
  3. Üvegekbe szűrjük, és hűtőszekrényben tároljuk fogyasztásig. Néhány hétig tárolható.
  4. Ízlés szerint hígítjuk vízzel/ szénsavas vízzel.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 56 446
elküldve: 9
receptkönyvben: 515
elkészítve: 11/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Il-di.

Mióta szakács: 2010.01.24.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
fogás: ital
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

bodzaszörp citromsavval

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szivike18
Szivike18 Fri, 2013-05-31 15:45

Üdv!

30 dkg cukorral csináltam, tényleg elég édes így is.

Amúgy nagyszerű recept, tuti máskor is megcsinálom, míg tart a szezon.

Köszönöm!

il-di.
Il-di. / il-di. Fri, 2013-05-31 19:40

Nagyon szívesen! Ha hígítatlanul iszod, akkor tényleg elég a 30 dkg cukor. De ha 60 dkg-mal készíted, tovább eláll, hisz szörpről van szó. Ebben az esetben fogyasztáskor 1:1 arányban célszerű hígítani vízzel vagy szódával. Üdv.: il-di.

csihiro11
csihiro11 Thu, 2012-06-14 20:13

2darab citrom. De súlyra pontosan mennyi? Mert több fajta méretű citrom is van.

il-di.
Il-di. / il-di. Sun, 2012-06-24 23:26

Hajaj, a dátumot nézve azt hiszem sajnos elkéstem, ne haragudj! Akárhogyis, most már leírom: 2db 15 dkg-os citromról van szó, tehát 30 dkg. Szóval teljesen átlagos méretűek. Üdv.: il-di.

Swampi
Swampy / Swampi Mon, 2011-05-16 14:34

Én is hasonlóan csinálom a "szörpöt", citrompótlóval, kb 60 dkg cukorral. Imádom. Egyszerűen megunhatatlan! :)

il-di.
Il-di. / il-di. Tue, 2011-05-17 23:22

Így igaz, megunhatatlan! Már foghatunk is hozzá, hogy minél többször elkészíthessük a szezonidő alatt! Egészségedre/egészségetekre!

szonja13
szonja13 Fri, 2010-05-21 16:39

én is most készítem valamikor gyerekként ittam és finom volt ,most a gyerekeimnek akarom elkészíteni a télire valóval is próbálkozom

soroskovacs
soroskovacs Fri, 2010-05-21 15:44

Sziasztok!
Én először citrompótlóval csináltam,másodjára 2 db citromot belekarikáztam,4 db citromnak pedig belecsavartam a levét.Az az egy biztos,nem tudok belőle annyit csinálni,ami nem fogyna el:))Azt gondoltam,megpróbálok lefagyasztani virágokat,hogy később is legyen bodzaszörpünk...
Kedves Iaraed!
Van itt egy olyan recept is,hogy bodzaszörp télire.Nézd meg..
Il-di!Köszönöm a receptet!Anikó

il-di.
Il-di. / il-di. Fri, 2010-05-21 14:32

Celofán, tartósítószer, kupak. Én legalábbis így tenném. De biztosan lesznek itt tapasztalt háziasszonyok, akik megosztják veled a titkot :) Üdv.: Ildi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-05-21 06:41

Én ezt a mennyiséget max. 30 dkg cukorral készítem, így is édes és finom!

laraed
Edit / laraed Thu, 2010-05-20 20:19

Ma megcsináltam és raktam még hozzá akác virágot is. Most kevergetem kóstolgatom és várom az eredményt:)) Majd írok , hogy milyen lett. Az lenne a kérdésem , hogy ez sűrű lesz vagy híg ? Ha télire szeretném eltenni akkor csak szalicilt tegyek bele vagy más recept van rá? Üdv És előre is kösz a választ:)))

il-di.
Il-di. / il-di. Fri, 2010-05-21 12:26

Akácvirág? Hüm, izgalmas! Érdekelne majd a végeredmény! Egyébként nem, nem lesz sűrű a bodzaszörp. Én csak bodzaidényben szoktam készíteni ezt a szörpöt, mert tartósítószert nem szoktam használni, ezért ebben nem tudok a segítségedre lenni sajnos. Üdv.: Ildi

laraed
Edit / laraed Fri, 2010-05-21 12:59

Kedves Ildikó ! Ahogy kóstolgatom nagyon finom , de azt nem tudom megmondani , hogy az akác virággal jobb-e , mint nélküle. Valahol olvastam régen , hogy ezt is szoktak rakni bele. Gondolom hogy édesíti kicsit hisz gyerekkorunkban ezért ettük az akác virágot , az édes íze miatt. Azt mondják , hogy selymesebb lesz tőle. ????? Majd egyszer csinálok kétfélét és akkor összetudom hasonlítani:)))) Valahol olvastam , hogy a celofán közé kell rakni a tartósító szert és akkor nem lesz a befőttekbe , de még sem romlik meg állítólag. Nem tudom , de azt hiszem az idén kifogom próbálni és ha működik akkor mindent így fogok eltenni ezentúl . Csak az a baj ezzel , hogy már áttértem a kupakos megoldáshoz . Úgy , hogy kérek tanácsokat , hogy milyen módon lehet akkor ezt a celofán közé tett tartósító dolgot megcsinálni , kupakkal kombinálva?? Remélem van aki tud segíteni ! Üdv Edit

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Mon, 2010-03-29 22:48

Szia!

Ugyanezt a receptet kaptam pár évvel ezelőtt Anyósomtól, annyi különbséggel, hogy mi 80 dkg cukrot teszünk bele, és citromsav helyett 1 doboz citrompótlót. Amikor állt eleget, és leszűröm, imádom kieszegetni a citromkarikák édes-savanyú ízű húsát! :)

198
bodzavirág 7 db
cukor 60 dkg
citrom 2 db
citromsav 20 g
víz 5 l
1 csipet