r
Nosalty Logó

Birskörtesajt (Birsalmasajt 2.)

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Birskörtesajt (Birsalmasajt 2.)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 863 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 10357 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 186 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    72.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    27 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    224 g
  • Cukor
    200 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    134.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 863 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    870.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    249 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    154 mg
  • Foszfor
    326 mg
  • Nátrium
    99 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2687.9 g
  • Cukor
    2397 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    1614.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    322 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 10357 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.1 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    4 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    6 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.3 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    29 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 186 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gyümölcsöt jól megmossuk, és negyedekbe vágjuk.
  2. A magházával együtt héjastól feltesszük főni. Annyi vizet teszünk rá, amennyi éppen ellepi.
  3. 10-15 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, és szitán áttörjük.
  4. A gyümölcsvelőt megmérjük és minden kg-hoz 80 dkg cukrot teszünk.
  5. Belereszeljük a citrom héját, és belenyomjuk a levét.
  6. Fényes edényben állandóan kevergetve, kb 10 percig rotyogtatjuk.
  7. Porcelántálra cseppentünk belőle, és ha a csepp megdermed, nem folyik szét, akkor levesszük a tűzről.
  8. Folpackkal kibéleljük a gerincformát és beletöltjük a masszát.
  9. 2-3 napig langyos, szellős helyen szárítjuk.
  10. Kifordítjuk formából, és szeletelve tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 86848
  • Feltöltés dátuma: 2009. október 21.

Ajánló

Sütőpapírba takarva kiválóan el lehet tenni, és karácsonykor a legváratlanabb vendégkínáló falat lesz belőle.

Receptkategóriák

Kiváló téli csemege. Nagymamám szokott mindig készíteni gyerekkoromban,  és nagyon örültünk a téli estéken, mikor előhozott a kamrából egy rudat. Ma már én készítem, és nagyon kedveli a család. Nagyon sokáig eláll, és nincs benne semmi tartósítószer. Néha sikerül úgy eltenni, mert el kel rejteni, hogy ne fogyjon gyorsan el, hogy tavasz elején kerül elő. Ekkorra megérik, és nagyon zamatos lesz.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

elfelejtetted beleírni mikor kell belerakni a f?szereket. de megcsináltam és finom lett:) remélem ki is szárad hamar.

Törölt felhasználó

Tényleg kimaradt igazad van. A f?szereket a f?z?lébe szoktam tenni. Tedd pár napra a radiátor közelébe. elég hamar kiszárad és lehet fogyasztani.Marika

szibur

Szia Mária. Szép a színe és gusztusos,tuti finom lehet!A barátn?mé is mindig ilyen,? héjastól átpaszírozva készíti,van hogy 5-6kg-ból.Sokan kapunk bel?le. Én is próbálkoztam,els? alkalommal:nem kötött meg és sötét színe lett,barátn?m szerint kevés lett a cukor vmit nem jól mértem,keveset f?ztem. 2.alkalommal:Tovább f?ztem,cseppentettem megdermedt.sötét szín,és csak a teteje,alja kötött meg,túl keményre,ízre ehet? lett.Arra jutottunk,hogy ? zománcos lábasban készíti,én fényesben ezért nem lett jó állaga.El ment a kedvem a próbálkozástól. Erre látom,te is fényesben f?zöd.Érthet?,jó kis recept.Idén újra bele vágnék. Kérdésem szerinted,mit rontok el,lehet tudni a f?zési id?t percre pontosan?Hogyan álljak neki zománcos,fényes?Te és barátn?m segítségével talán nekem is sikerül. El?re is köszönöm segítségedet!!! Szilvi

Törölt felhasználó

Szia Szibur! Én is héjastól , jól megmosva magházával együtt rakom fel. Az edény szerintem mindegy milyen, mert a régi öregeknek nem nagyon lehetett fényes edény készlete. Csak éppen annyi vizet öntök rá, hogy éppen ellepje. Addig f?zöm míg a gyümölcs puha lesz, a héja szétreped,a magházat kitudom fordítani bel?le. Szitán átpaszírozom és visszateszem a t?zre.Az áttört gyümölcspép súlyához kimérem a cukrot, és addig f?zöm, míg porcelán tálra cseppentve meg nem dermed. Adok egy tippet, ha nem akar megdermedni tegyél bele Zseléfix extrát. és a 3:1-bent szoktam használni. akkor garantáltan megköt, de anélkül is jó kell, hogy legyen. Néha több id? kell, hogy megkössön , a helyet is jól el kell találni, hogy szell?s legyen. Ne add fel, mert biztos hogy sikerülni fog. A barnasága nem mindíg jön el? szerintem az a cukortól is van, hogy mennyire van fehérre finomítva. ha kiszeded a magházakat f?zés után botmixerrel is összepépesítheted, akkor több sárga héj kerül bele, és világosabb lesz.Remélem tudtam segíteni.Szép napot! Marika

szibur

Kedves Mária! Köszönöm a segítséged!Le írom a receptet,tanácsod szóról szóra,így fogok nekilátni idén a birssajtnak! Recepted mellet elmentettem Petra receptjét is,lássam hogy az enyém is olyan szép világos szín? e! Kellemes napot! Tisztelettel Szilvia

Törölt felhasználó

Kedves Marika! A kész sajtot hogyan kell tárolni? Milyen környezetet, h?mérsékletet, edényt, netán csomagolást stb. igényel? Üdvözlettel, Egi

Törölt felhasználó

Kedves Egi! Ha már jól megkötött a sajt kifordítom a formából és száraz langyos helyen közel a radiátorhoz szoktam pár napig szárítani.Zsírpapírba, vagy süt?papírba szoktam becsomagolni és az éléskamrába szoktam betenni. Különös tárolást nem igényel.Érdemes szell?s meleg helyen szárítani egy kicsit, akkor minden további nélkül el áll.Már ha el nem fogy!Elszoktam dugni bel?le a bef?ttek mögé, hogy télen is legyen. Volt amikor elfeledkeztem róla és Húsvétra került el?. Akkor volt a legnagyobb sláger.Akkor már jól megkeményedett megcukrosodott.Nem volt vele gond, hogy elfogy-e vagy nem.Remélem tudtam segíteni! Puszi Marika

Törölt felhasználó

Igen, köszönöm, sokat segített a körültekint? leírás. :)) Akkorhát belevágok...

Törölt felhasználó

Sok sikert kívánok!

Törölt felhasználó

Ez egy nagyon finom csemege! Gyermek koromban még télen nem igazán volt választék a házi készítés? nasikon kívül. Anyukám is csinált minden évben, mert volt egy b?term? birsalma fánk a kertben és abból lett kompót és birsalma sajt is. Emlékszem rá, hogy anya a készítés vége felé kever bele szárazon pörkölt dió darabokat és úgy dermesztette ki. Celofánba csomagolva két évig is elállt, már ha jól eldugta........

Törölt felhasználó

Igazad van Dugó! Valóban el kell dugni, hogy legyen bel?le kés?bb is. Ha az ember igazán eldugja, akkor nagyon lehet neki örülni, ha Húsvét táján kerül el?! Marika

Törölt felhasználó

Megcsináltam, isteni lett! :) A birsalmákat és mondjuk meghámoztam (krumplihámozóval) és kimagoztam rögtön az elején, mert sajnos imádják a kukacok, úgyhogy ?ket már az elején kidobáltam :D Szépen megköt, a f?szerezése is tökéletes. Köszi szépen a receptet!!! :))))

Törölt felhasználó

Nekem sajnos nem keményedett meg, Ujraf?zzem?

Törölt felhasználó

Szia, nagyon finom lett, én nem törtem át szitán, csak a magházakat kihalásztam a pépb?l, a héja rajt maradt, majd az egészet turmixoltam. Nekem jó egy hét kellett a száradáshoz, s?t a "vaskosabbaknak" még több. Nekem is ahogy szárad, úgy lesz egyre sötétebb. Egy részét karácsonyi ajándéknak szánom, úgyhogy jól el kell dugnom :) Köszönöm. Üdv. Atina

Marti48

Kedves Marika! Köszönet a jo recepert, eltettem a recepteskönyvembe. Nagyon-nagyon szeretem a birsalmasajtot, probaltam is egyszer (1!) kesziteni, de nem sikerült, igy elment a kedvem a tovabbi kiserletezestöl. A Te recpted alapjan, mint ahogy a visszajelzesek is bizonyitjak, biztosan sikerülni fog! Üdvözlettel Marti48

nicsoka

elkészítettem ma és nagyon jól sikerült!köszönöm a receptet! Várom hogy mikor lehet megkostolni.Nagyon szeretem ,de én most csináltam el?ször.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.