Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Birskörtesajt (Birsalmasajt 2.)

Birskörtesajt (Birsalmasajt 2.)
Birskörtesajt (Birsalmasajt 2.)
30 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kiváló téli csemege. Nagymamám szokott mindig készíteni gyerekkoromban,  és nagyon örültünk a téli estéken, mikor előhozott a kamrából egy rudat.
Ma már én készítem, és nagyon kedveli a család. Nagyon sokáig eláll, és nincs benne semmi tartósítószer.
Néha sikerül úgy eltenni, mert el kel rejteni, hogy ne fogyjon gyorsan el, hogy tavasz elején kerül elő. Ekkorra megérik, és nagyon zamatos lesz.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Sütőpapírba takarva kiválóan el lehet tenni, és karácsonykor a legváratlanabb vendégkínáló falat lesz belőle.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyümölcsöt jól megmossuk, és negyedekbe vágjuk.
  2. A magházával együtt  héjastól feltesszük főni. Annyi vizet teszünk rá, amennyi éppen ellepi.
  3. 10-15 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, és szitán áttörjük.
  4. A  gyümölcsvelőt megmérjük és minden kg-hoz 80 dkg cukrot teszünk.
  5. Belereszeljük a citrom héját, és belenyomjuk a levét.
  6. Fényes edényben állandóan kevergetve, kb 10 percig rotyogtatjuk.
  7. Porcelántálra cseppentünk belőle, és ha a csepp megdermed, nem folyik szét, akkor levesszük a tűzről.
  8. Folpackkal kibéleljük a gerincformát és beletöltjük a masszát.
  9. 2-3 napig langyos, szellős helyen szárítjuk.
  10. Kifordítjuk formából, és szeletelve tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 82 882
elküldve: 45
receptkönyvben: 757
elkészítve: 27/49
Facebookon megjelent: -

szakács

Sárvári Mária

Mióta szakács: 2008.12.29.
117 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nicsoka
nicsoka Tue, 2013-10-15 17:59

elkészítettem ma és nagyon jól sikerült!köszönöm a receptet! Várom hogy mikor lehet megkostolni.Nagyon szeretem ,de én most csináltam először.

marti48
Marti48 / marti48 Fri, 2013-07-05 10:22

Kedves Marika!

Köszönet a jo recepert, eltettem a recepteskönyvembe. Nagyon-nagyon szeretem a birsalmasajtot, probaltam is egyszer (1!) kesziteni, de nem sikerült, igy elment a kedvem a tovabbi kiserletezestöl. A Te recpted alapjan, mint ahogy a visszajelzesek is bizonyitjak, biztosan sikerülni fog!

Üdvözlettel
Marti48

atina
atina Sun, 2012-11-18 14:24

Szia, nagyon finom lett, én nem törtem át szitán, csak a magházakat kihalásztam a pépből, a héja rajt maradt, majd az egészet turmixoltam. Nekem jó egy hét kellett a száradáshoz, sőt a "vaskosabbaknak" még több. Nekem is ahogy szárad, úgy lesz egyre sötétebb. Egy részét karácsonyi ajándéknak szánom, úgyhogy jól el kell dugnom :) Köszönöm. Üdv. Atina

Kiskakukk
Kiskakukk / Kiskakukk Mon, 2012-10-22 15:43

Megcsináltam, isteni lett! :)

A birsalmákat és mondjuk meghámoztam (krumplihámozóval) és kimagoztam rögtön az elején, mert sajnos imádják a kukacok, úgyhogy őket már az elején kidobáltam :D

Szépen megköt, a fűszerezése is tökéletes. Köszi szépen a receptet!!! :))))

Dugo
Dugo Mon, 2011-09-26 12:34

Ez egy nagyon finom csemege! Gyermek koromban még télen nem igazán volt választék a házi készítésű nasikon kívül. Anyukám is csinált minden évben, mert volt egy bőtermő birsalma fánk a kertben és abból lett kompót és birsalma sajt is. Emlékszem rá, hogy anya a készítés vége felé kever bele szárazon pörkölt dió darabokat és úgy dermesztette ki. Celofánba csomagolva két évig is elállt, már ha jól eldugta........

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Mon, 2011-09-26 19:12

Igazad van Dugó!
Valóban el kell dugni, hogy legyen belőle később is.
Ha az ember igazán eldugja, akkor nagyon lehet neki örülni, ha Húsvét táján kerül elő! Marika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-10-21 19:43

Kedves Marika!

A kész sajtot hogyan kell tárolni? Milyen környezetet, hőmérsékletet, edényt, netán csomagolást stb. igényel?

Üdvözlettel,
Egi

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Fri, 2010-10-22 18:31

Kedves Egi!
Ha már jól megkötött a sajt kifordítom a formából és száraz langyos helyen közel a radiátorhoz szoktam pár napig szárítani.Zsírpapírba, vagy sütőpapírba szoktam becsomagolni és az éléskamrába szoktam betenni.
Különös tárolást nem igényel.Érdemes szellős meleg helyen szárítani egy kicsit, akkor minden további nélkül el áll.Már ha el nem fogy!Elszoktam dugni belőle a befőttek mögé, hogy télen is legyen. Volt amikor elfeledkeztem róla és Húsvétra került elő. Akkor volt a legnagyobb sláger.Akkor már jól megkeményedett megcukrosodott.Nem volt vele gond, hogy elfogy-e vagy nem.Remélem tudtam segíteni! Puszi Marika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-10-22 19:24

Igen, köszönöm, sokat segített a körültekintő leírás. :)) Akkorhát belevágok...

szibur
szibur Thu, 2010-05-13 15:47

Kedves Mária!
Köszönöm a segítséged!Le írom a receptet,tanácsod szóról szóra,így fogok nekilátni idén a birssajtnak!
Recepted mellet elmentettem Petra receptjét is,lássam hogy az enyém is olyan szép világos színű e!
Kellemes napot!
Tisztelettel
Szilvia

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Sat, 2010-05-01 18:04

Szia Szibur!
Én is héjastól , jól megmosva magházával együtt rakom fel. Az edény szerintem mindegy milyen, mert a régi öregeknek nem nagyon lehetett fényes edény készlete. Csak éppen annyi vizet öntök rá, hogy éppen ellepje.
Addig főzöm míg a gyümölcs puha lesz, a héja szétreped,a magházat kitudom fordítani belőle.
Szitán átpaszírozom és visszateszem a tűzre.Az áttört gyümölcspép súlyához kimérem a cukrot, és addig főzöm, míg porcelán tálra cseppentve meg nem dermed.
Adok egy tippet, ha nem akar megdermedni tegyél bele Zseléfix extrát. és a 3:1-bent szoktam használni.
akkor garantáltan megköt, de anélkül is jó kell, hogy legyen. Néha több idő kell, hogy megkössön , a helyet is jól el kell találni, hogy szellős legyen. Ne add fel, mert biztos hogy sikerülni fog.
A barnasága nem mindíg jön elő szerintem az a cukortól is van, hogy mennyire van fehérre finomítva.
ha kiszeded a magházakat főzés után botmixerrel is összepépesítheted, akkor több sárga héj kerül bele, és világosabb lesz.Remélem tudtam segíteni.Szép napot! Marika

szibur
szibur Fri, 2010-04-30 20:38

Szia Mária.
Szép a színe és gusztusos,tuti finom lehet!A barátnőmé is mindig ilyen,ő héjastól átpaszírozva készíti,van hogy 5-6kg-ból.Sokan kapunk belőle.
Én is próbálkoztam,első alkalommal:nem kötött meg és sötét színe lett,barátnőm szerint kevés lett a cukor vmit nem jól mértem,keveset főztem.
2.alkalommal:Tovább főztem,cseppentettem megdermedt.sötét szín,és csak a teteje,alja kötött meg,túl keményre,ízre ehető lett.Arra jutottunk,hogy ő zománcos lábasban készíti,én fényesben ezért nem lett jó állaga.El ment a kedvem a próbálkozástól.
Erre látom,te is fényesben főzöd.Érthető,jó kis recept.Idén újra bele vágnék.
Kérdésem szerinted,mit rontok el,lehet tudni a főzési időt percre pontosan?Hogyan álljak neki zománcos,fényes?Te és barátnőm segítségével talán nekem is sikerül.
Előre is köszönöm segítségedet!!!
Szilvi

lmariann
lmariann Mon, 2009-11-02 00:14

elfelejtetted beleírni mikor kell belerakni a fűszereket. de megcsináltam és finom lett:) remélem ki is szárad hamar.

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Mon, 2009-11-02 18:03

Tényleg kimaradt igazad van. A fűszereket a főzőlébe szoktam tenni.
Tedd pár napra a radiátor közelébe. elég hamar kiszárad és lehet fogyasztani.Marika

863
birs 3 kg
szegfűszeg 3 db
fahéjrúd 2 db
citrom 1 db
cukor 240 dkg