Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bigné

Bigné
Bigné
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már rég ki szerettem volna próbálni az égetett tésztát, most erre is sor került. Ennyit sikerült megmentenem a fotóra... A többi krémestől rejtélyes módon eltűnt a színről.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Bármilyen krémmel meg lehet tölteni, tejszínhabbal, főzött krémmel, sőt még sós krémmel is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt (légkeveréses 160/170 fok; hagyományos 180/190 fok).
  2. Egy vastag aljú kis lábasba (lehetőleg teflonos) öntjük a vizet, hozzáadjuk a vajat, csipet sót és a cukrot, az egészet lassan felforraljuk, fakanállal gyakran kevergetve.
  3. Mikor a vaj elolvadt, és a víz is forr, vegyük le a lábast a tűzről, majd beleszitáljuk a lisztet, összekeverjük. Visszatesszük a tűzre, pár percig fakanállal kevergetjük, míg egy tömör labdát nem kapunk.
  4. A tésztát kiborítjuk egy tálba, hagyjuk kihűlni.
  5. Mikor a tészta kihűlt, hozzáadunk 1 tojást, jól elkeverjük, amíg a tészta fel nem szedi a nedvességet, majd egyenként ugyanígy hozzáadjuk a többi tojást is (lehet fakanállal is, én robotgéppel kevertettem). A legvégére elég sű, sima masszát kell hogy kapjunk.
  6. A tésztát zacskóba töltjük csillagformával a végén, a tepsit kibéleljük sütőpapírral, és kis kupacokat nyomunk csúccsal a tetejükön, elegendő távolságra egymástól, mert megnőnek.
  7. 20 perc alatt készre sülnek (nekem légkeveréses a sütőm, és én az alsó harmadon sütöttem), ekkor lekapcsoljuk a sütőt, kivesszük a tepsit, és gyorsan minden bignét oldalt, az alján nyárstűvel kilyukasztjuk, majd azonnal visszatesszük a kikapcsolt, forró sütőbe még 10 percre.
  8. Ezután kivesszük a tepsiből, rácsra téve hagyjuk kihűlnimajd tetszés szerint töltjük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 234
elküldve: 1
receptkönyvben: 77
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Cafika

Mióta szakács: 2010.06.20.
156 recept

receptjellemzők

alkalom: farsang, Anyák napja, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
babakonyha: baba-mama
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

choux, mini fánk, profiterol alap

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

s.luca
s.luca / s.luca Sat, 2013-08-10 16:49

Szia cafika!Luca vagyok!Azt szeretném kérdezni hogy milyen fajta gluténmentes lisztből készítetted?Rizsliszt,vagy esetleg keltésztákhoz valóból?Válaszod előre is köszönöm!

cafika
Cafika / cafika Mon, 2013-08-12 23:04

Szia Luca,
dr. Schàr - Farina lisztet hasznàltam. Kelttésztàhoy valo lisztet szerintem ne probàld . Inkabb keverd a rizslisztet keményitòvel (krumpli, vagz kukorica/maizena), fele fele aranyban. Ha elkészited, ird le kérlek a tapasztalataidat!!
elòre is kòszònjùk, kellemes nyarat kivànunk!!
ùdv. Evi

s.luca
s.luca / s.luca Wed, 2013-08-14 17:00

Köszönöm a válaszod ha elkészítettem mindenképp leírom a tapasztalataimat!Nektek is kellemes nyarat kívánunk!

anyanéna
anyanéna / anyanéna Sun, 2013-03-24 12:47

Bocsánat , hogy beleszólok, de szerintem az.
A "Hullámos krémes" -hez készítettem hasonló alapot és amikor készen lett, döbbentem rá, hogy végülis az a képviselő fánk "tésztája".
Szép napot!!

cafika
Cafika / cafika Sun, 2013-03-24 22:44

Szia Vcsuka, Anyanéna
az egyéb elnevezések alatt megtalàlhatjàtok a kérdésekre a vàlaszt, az eredeti receptet itt talàltam:
http://ricette.giallozafferano.it/Pasta-per-choux.html
mi itt Olaszorszagban ezt bignè-nek nevezzùk, ès az eredeti receptben is ìgy neveztèk, ezèrt hagytam meg azt.
Szerintem a receptnek a lisztèrzèkenyek nagyon òrùlnek, ès nem fognak azon tèpelòdni, hogy most ezt bignè, profiterol, vagy mini fànk -nak hivjàk.
Nagyon kellemes husvèti ùnnepeket, jò sùtèst kivànok Nektek, ès minden kedves olvasònak,
ùdv. Evi

331
tojás 4 db
vaj 80 g
víz 200 ml
1 csipet
finomliszt 120 g
cukor 1 ek