Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egérke Zsuzsa konyhájából

Egérke Zsuzsa konyhájából
Egérke Zsuzsa konyhájából
30 perc / előkészület: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyermekkorom kedvenc fánkja. Édesanyám hatalmas mennyiségeket készített belőle, mindig elfogy. A gyermekeim is szerették, most az unokák tüntetik el pillanatok alatt. Ahány fánk, annyi forma. Ki egeret, ki vizilovat, ki madarat, halat lát bele. Szórakozásnak sem utolsó.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Tartalmas leves után kitűnő második fogás, de önmagában uzsonnára is elfogy percek alatt. Melegen a legjobb, de hidegen is ehető - de általában nem marad.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt elmorzsoljuk a liszttel. A sót, cukrot, tojást és a tejet a liszthez adjuk.
  2. Géppel rövid ideig dagasztjuk. Lágy tésztának kell lennie.
  3. 45-50 percig letakarva kelesztjük.
  4. Egy lábosban olajat forrósítunk, és beolajozott kanállal fánkocskákat szaggatunk bele. A lágy tészta különböző formájú lesz a forró olajban. Aranybarnára sütjük mindkét oldalán. Gyorsan sül.
  5. Papírtörlőre szedjük a kisült fánkokat.
  6. Porcukoral meghintjük. Sárgabarack vagy más pikáns lekvárt kínáljunk mellé.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 21 342
elküldve: 3
receptkönyvben: 433
elkészítve: 12/24
Facebookon megjelent: 1

szakács

8zsuzsa8

Mióta szakács: 2011.04.05.
184 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang, születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

figurafánkok, egérke, állat alakú minifánkok

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cassiopeia
Cassiopeia / cassiopeia Wed, 2015-10-07 14:10

Örülök hogy megtaláltam ezt a receptet. Kisgyermek voltam amikor ilyet ettem a nagybátyáméknál. Bözsi mama istenien csinálta. Remélem a családomnak is annyira fog tetszeni mint nekem.

8zsuzsa8
8zsuzsa8 / 8zsuzsa8 Tue, 2014-03-11 14:02

Kedves Marian! sajnálom, hogy nem sikerült. ha elolvasod a hozzászólásokat, olvashatod, hogy van, akinek túl lágy, vagy túl kemény, de olyan is akinek épp tökéletes. Lágy kelt tésztának kell lennie. Sok függ a liszttől. Én mostanában tönke-lisztet használok, no ahhoz sokkal kevesebb tej kell. ne add fel a kísérletezést.

norakrisztina
norakrisztina Thu, 2013-10-03 08:39

Kedves Zsuzsa! Azt írod, lágy tésztának kell lennie. Mennyire lágynak? Nekem kellett hozzá még egy kis tejet tenni dagasztáskor, mert össze se akart állni. Mikor megkelt, olyan állagú volt, hogy mikor meguntam a kanállal szaggatást, simán kinyújtottam a maradékot és a legkisebb pogácsaszaggatóval kiszurkáltam. Elrontottam valamit? Amúgy gyönyörűen megsültek a fánkocskák és meg a rendkívül válogatós nagyfiam is lelkesen ette.

8zsuzsa8
8zsuzsa8 / 8zsuzsa8 Sun, 2013-10-06 19:05

Sok minden függ a liszttől. ha keménynek találod, nyugodtan tegyél még hozzá tejet, ha túl lágy, akkor lisztet. Én már régen nem mérek semmit, most a receptírás miatt méregettem. Más nem panaszkodott, hogy rossz arányokat adtam meg. Olyan lágynak kell lennie a tésztának, mint a galuskáé (nokedli). Kanállal szaggatva csúszik, mászik, nyúlik. Így lesz változatos formájú, így lesz füle-farka az egérkének.

Zsuzsa

norakrisztina
norakrisztina Mon, 2013-10-07 07:20

Kedves Zsuzsa!
Köszönöm szépen a választ. A "nokedli állag" tökéletes meghatározás nekem. Legközelebb teszek hozzá még egy kis tejet hogy olyan legyen. Azt már én is megfigyeltem a sűtiknél hogy a különböző gyártmányú lisztekkel másképp viselkednek.
Nóra

Nagy Dóri
Nagy Dóri Sat, 2013-02-02 10:37

Kedves Zsuzsa!

Ez nálunk is ismert, és nagyon kedvelt fánkféle. A felnőttek ugyanúgy mint a gyerekek imádják.
Én kakaós porcukorba forgatom sütés után, így még "rafináltabb" .

Üdv!

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2013-01-31 14:22

Kedves Zsuzsa,
ezer éve nem ettem ilyet. Valahol rég elveszett a receptje és feledésbe is merült. Örülök, hogy rátaláltam:) Megjegyzem Szolnok megyében élő nagymamám is egérkének hívta. Ennek a fánkfélének ott is ez volt a neve. Hamarosan elkészítem, kiscsaládom biztos fog örülni az egérkéknek:) köszi, üdv: Gabi

8zsuzsa8
8zsuzsa8 / 8zsuzsa8 Thu, 2013-01-31 13:55

Mi otthon egérkének hívtuk, a szerkesztők adták a figurás fánk nevet. Ahány darab, annyi forma. Mi is imádtuk, a gyerekeim is, most az unokáim. Üdv Zsuzsa

Rehova Kata
Miss Lemon / Rehova Kata Thu, 2013-01-31 18:55

Kedves Zsuzsa!
Ezt a finomságot valóban többfelé hívják egérkének, javítottuk a nevét és köszönjük a receptet!
Üdv:
kata

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Thu, 2012-01-19 12:42

Szia Lucia! Nálunk ezt a fánkot "Egérfánk" nak hívjáka Rábaközben. Ahogy nagymamám szokta készíteni mindíg farkincája lett a kis fánkocskáknak a kis Egérkéknek"Üdv Marika

8zsuzsa8
8zsuzsa8 / 8zsuzsa8 Thu, 2012-01-19 14:47

Szia Marika! Nálunk is így hívták gyermekkoromban, ilyen néven küldtem be, de a szerkesztők megváltoztatták, csak az 'egyéb nevek" alatt szerepeltetik. Az ő nagymamájuk nem sütött nekik egérkefánkot.

Bertalucia
Bertalucia Mon, 2012-01-16 15:23

Jé ez a pufi fánk! Kis koromban anyukám nagyon sokszor csinált nekünk / 5 gyerek/ Mire felnőttem már nem volt alkalmam megkérdezni a receptjét. De most örök hálám érte!!

8zsuzsa8
8zsuzsa8 / 8zsuzsa8 Wed, 2012-01-18 14:53

Kedves Lucia! Nekem is gyakran csinálta az anyukám - most én csinálom az unokáknak. Óvatos vagyok és készítettem a gyerekeimnek egy "anyu szakácskönyvét", amelybe belekerült minden általam készített kedvenc. üdv Zsuzsa

1480
finomliszt 30 dkg
tojás 1 db
cukor 1 ek
élesztő 2 dkg
tej 1 dl
1 csipet
napraforgó olaj 5 dl
sárgabaracklekvár 25 dkg
porcukor 5 dkg