Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Besameles rakottas

Besameles rakottas
Besameles rakottas
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept az anyu féle rakott karfiol általam feturbózott változata. Egyik alkalommal, amikor rakott karfiolt akartam csinálni, megláttam a hűtőben a brokkolit és a darált húst, és valahogy már éreztem is a számban az ízeket és azt, hogy ezek így tuti passzolni fognak... hát így is lett:) A feltöltött képen épp egy olyan verzió látható, amibe mást is tettem, mint amik a receptben meg vannak adva... csupán ötlet kérdése, nekem is ez hasonló spontán gondolatból adódott épp... (ahol lakom, lehet kapni úgynevezett levesmixet, amiben kétféle bab, árpa, borsó, sárgaborsó, zöld és sárgalencse, stb. van vegyesen, és ebből is volt itthon még egy bő maréknyi, gondoltam azt is beleteszem...) Én a mártást teljes kiőrlésű lisztből szoktam csinálni.

hozzávalók / 6 adag

A rakottashoz

A besamelmártáshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A karfiolt, brokkolit megfőzzük sós vízben. (A vizet nem öntjük ki, mert a besamelhez később kell belőle!)
  2. Amíg fő a zöldségünk, a darált húst olajon megpirítjuk, sóval, borssal fűszerezzük.
  3. A megfőtt zöldségeket leszűrjük, és a megmaradt főzőlevet félretesszük.
  4. Elkészítjük a besamelt az alábbiak szerint: olajon picit megpirítjuk a lisztet, ha megpirult egy kicsit lehúzzuk a tűzről, és az előzőleg a tejföllel összekevert 1-2 merőkanál főzőlevet ráöntjük (először nem kell túl sok rá, inkább sűrűbb legyen, mert azt később még lehet a főzőlével tovább higítani!). Szépen szétmasszírozzuk a lisztcsomókat, majd visszatesszük a tűzhelyre, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint (VIGYÁZAT, a főzőlé is sós volt már!), és állandó kevergetés mellett, és a sűrűséget a főzőlével szabályozva, sűrű mártást főzünk. Amikor levettük a tűzről beletesszük a reszelt sajtot, és egy felvert tojást. Elkeverjük őket. Főzni már nem kell, a sütéskor úgyis összeolvad.
  5. Ha mindez kész, vékonyan kiolajozunk vagy kivajazunk (ki, hogy szereti) egy hőálló tálat, majd zsemlemorzsával beszórjuk és ebbe pakoljuk a főtt zöldségek felét, majd rárakjuk a pirított darált húst, aztán a mártás felével betakarjuk, és jöhet a zöldség másik fele, és ezt is besamellel leöntjük. A tetejére lehet még tenni egy kis tejfölt és reszelt sajtot még, (én ezt el szoktam hagyni).
  6. Megsütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz (én most nem vártam meg, míg szép aranyszínű lesz, mert nagyon éhes voltam már. :)
  • sütési hőfok: 185°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 446
elküldve: 2
receptkönyvben: 84
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

ugyike

Mióta szakács: 2011.11.05.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

rakott karfiol, besameles rakott brokkoli

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

406
karfiol 2 közepes fej
brokkoli 2 közepes fej
darált sertéshús 0.5 kg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 ek
zsemlemorzsa 1 ek
napraforgó olaj 1 ek
finomliszt 3 púpozott ek
sajt 20 dkg
tojás 1 db