r
Nosalty Logó

Besameles rakottas

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
ugyike
Besameles rakottas
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
185 °C
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A rakottashoz

A besamelmártáshoz

Összesen 406 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A rakottashoz

A besamelmártáshoz

Összesen 2430 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A rakottashoz

A besamelmártáshoz

Összesen 74 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    31.7 g

Zsír

  • Összesen
    22.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1166.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    304 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    438 mg
  • Nátrium
    324 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    256.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    154 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    136 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    119 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    131 micro
  • Kolin:
    148 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    377 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1470 micro
Összesen 406 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    190.5 g

Zsír

  • Összesen
    135.1 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    741 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6998.6 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    184 mg
  • Kálcium
    1824 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    383 mg
  • Foszfor
    2626 mg
  • Nátrium
    1945 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    122.8 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    1539.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    922 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    814 mg
  • D vitamin:
    172 micro
  • K vitamin:
    713 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    789 micro
  • Kolin:
    891 mg
  • Retinol - A vitamin:
    728 micro
  • α-karotin
    153 micro
  • β-karotin
    2260 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8818 micro
Összesen 2430 kcal
  • 10% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    215.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    272 micro
Összesen 74 kcal

Hozzávalók

A rakottashoz

A besamelmártáshoz

Elkészítés

A rakottashoz

  1. A karfiolt, brokkolit megfőzzük sós vízben. (A vizet nem öntjük ki, mert a besamelhez később kell belőle!)
  2. Amíg fő a zöldségünk, a darált húst olajon megpirítjuk, sóval, borssal fűszerezzük.
  3. A megfőtt zöldségeket leszűrjük, és a megmaradt főzőlevet félretesszük.
  4. Elkészítjük a besamelt az alábbiak szerint: olajon picit megpirítjuk a lisztet, ha megpirult egy kicsit lehúzzuk a tűzről, és az előzőleg a tejföllel összekevert 1-2 merőkanál főzőlevet ráöntjük (először nem kell túl sok rá, inkább sűrűbb legyen, mert azt később még lehet a főzőlével tovább higítani!). Szépen szétmasszírozzuk a lisztcsomókat, majd visszatesszük a tűzhelyre, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint (VIGYÁZAT, a főzőlé is sós volt már!), és állandó kevergetés mellett, és a sűrűséget a főzőlével szabályozva, sűrű mártást főzünk. Amikor levettük a tűzről beletesszük a reszelt sajtot, és egy felvert tojást. Elkeverjük őket. Főzni már nem kell, a sütéskor úgyis összeolvad.
  5. Ha mindez kész, vékonyan kiolajozunk vagy kivajazunk (ki, hogy szereti) egy hőálló tálat, majd zsemlemorzsával beszórjuk és ebbe pakoljuk a főtt zöldségek felét, majd rárakjuk a pirított darált húst, aztán a mártás felével betakarjuk, és jöhet a zöldség másik fele, és ezt is besamellel leöntjük. A tetejére lehet még tenni egy kis tejfölt és reszelt sajtot még, (én ezt el szoktam hagyni).
  6. Megsütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz (én most nem vártam meg, míg szép aranyszínű lesz, mert nagyon éhes voltam már. :)
  • Sütés hőfoka: 185 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 49
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 7759
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 04.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Besameles rakottas
ugyike 5 recept

Ez a recept az anyu féle rakott karfiol általam feturbózott változata. Egyik alkalommal, amikor rakott karfiolt akartam csinálni, megláttam a hűtőben a brokkolit és a darált húst, és valahogy már éreztem is a számban az ízeket és azt, hogy ezek így tuti passzolni fognak... hát így is lett:) A feltöltött képen épp egy olyan verzió látható, amibe mást is tettem, mint amik a receptben meg vannak adva... csupán ötlet kérdése, nekem is ez hasonló spontán gondolatból adódott épp... (ahol lakom, lehet kapni úgynevezett levesmixet, amiben kétféle bab, árpa, borsó, sárgaborsó, zöld és sárgalencse, stb. van vegyesen, és ebből is volt itthon még egy bő maréknyi, gondoltam azt is beleteszem...) Én a mártást teljes kiőrlésű lisztből szoktam csinálni.

Hozzávalók

A rakottashoz

A besamelmártáshoz

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?