Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Békebeli almás béles

Békebeli almás béles
Békebeli almás béles
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (43)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kiadós, egyszerű, olcsó, finom sütemény. Ha jól emlékszem, egy ötvenes évekbeli receptkönyvből való. Mióta egyszer kipróbáltam, mindig ezt sütöm, nem a sütőporosat. Szeretjük, hogy olyan puha a tésztája.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tölteléknek

ajánlat

Az eredeti recept szerint csak 1 ek cukor van a tésztában, de aki ezt keveselli, nyugodtan tehet bele még 1-2 ek-lal, főleg, ha savanyúbb az alma!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejfölben elkeverjük a porcukrot és az élesztőt.
  2. A liszthez egy csipet sót szórunk, majd gyorsan elmorzsoljuk a hideg zsírral.
  3. A liszthez adjuk a tejfölt, a tojásokat, és könnyű tésztává gyúrjuk. Amíg a tölteléket készítjük, hagyjuk pihenni.
  4. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, és 20 percig állni hagyjuk. Utána a levéből kicsavarjuk.
  5. A tésztát két részre osztjuk. Az egyiket tepsi negyságúra nyújtjuk, és tepsire tesszük.
  6. Megszórjuk egy kis marokba fogott búzadarával.
  7. Eloszlatjuk rajta a reszelt almát, megszórjuk a fahéjjal és a cukorral.
  8. A másik tésztából ugyanakkora lapot nyújtunk, és a töltelékre helyezzük. Kicsit lelapogatjuk, tetejét tojással megkenjük, villával megszurkáljuk.
  9. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Már langyosan lehet szeletelni.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 27x37 cm
  • költség: 700 Ft
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 48 825
elküldve: 31
receptkönyvben: 950
elkészítve: 48/68
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almás pite, élesztős almás béles

Hozzászólások (43)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Éva Tanonc
Éva Tanonc Tue, 2019-04-02 12:53

Lenne egy kérdésem :) A tejfölt fel kell melegíteni kicsit, mielőtt belemorzsolom az élesztőt?

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2016-11-20 16:19

Kedves Fahéj!
Én eddig csak omlós tésztából csináltam almás lepényt, de amikor megláttam ezt a zsíros, kelt tésztát, rögtön tudtam, hogy ez nagyon tuti lesz. És igen! Tökéletes tészta, tökéletes arányok, parádés végeredmény (még úgy is, hogy az általam használt alma nem volt az igazi - túl édes volt, almás lepénybe pedig savanyú alma kell). Ez egy valódi "nagymama-sütemény", a gyerekkor ízeivel. Köszönöm!
Koszider

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2016-11-20 20:48

Kedves Koszider!
Örülök, hogy bevált a recept. Ha nekem édes az almám -ami egyre gyakrabban fordul elő a manapság kapható almákkal-, van, hogy szinte nem is teszek bele cukrot, csak mutatóba max.1 evőkanállal. Sokszor még úgy is elég édes lesz a végeredmény.
Egyébként én az omlós tésztás almást is nagyon szeretem, ha csak kettőnkre sütök, akkor azt sütöm, mert ez elég nagy adag, és pöttyet időigényesebb is.
Üdv: Fahéj

brekikri
brekikri Sat, 2015-03-14 14:57

Nem volt időm keresgélni, almás receptet de szerencsére megtaláltam a receptjeid között ezt az almás sütit. Tudtam, hogy nem fogok csalódni :-) Köszi a receptet.

Qualine
Qualine Fri, 2014-10-31 11:46

Úristen! Ez a recept valami fenomenális! :) Elkészítettem, 2 napon belül kétszer.. másodjára dupla adagot kellett, mert nem volt elég. :D
Párom szerint ez kb ugyanolyan mint amit anyukája csinál (pedig eddig azt mondta, hogy olyat eddig senki nem tudott produkálni ^^).
Köszönöm a receptet, igazán finom!! :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2014-11-01 10:01

Ha ennyire bevált, örülök, hogy megtaláltad ezt a receptet. :) Azt hiszem, ma én is megsütöm, mi is oda vagyunk érte. Magáért beszél, hogy nálunk a családban még azok is szeretik, akik egyébként nem rajonganak a gyümölcsös sütikért.
Szép hétvégét! Üdv: Fahéj

wkata
wkata / wkata Tue, 2012-08-14 14:29

Tudtam,hogyha finom almáspitét akarok enni,a te receptjeid közt kell keresnem:)Nem csalódtam!Még szinte melegen elfogyott a 3/4része!
Köszi
Üdv..wkata

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-08-14 21:44

Köszönöm,hogy az én receptemet választottad. Nagyon örülök, hogy ráadásul be is vált.
Üdv: Fahéj

Yasserheni
Yasserheni Wed, 2012-06-13 15:50

koszi a receptet. nagyon finom lett. nagyon hasonlit a nagymamam almasahoz. Üdv: Yasserheni

bobczy
bobczy Fri, 2012-03-30 11:28

Hetek óta almás pitéről álmodozom, a párom nem győzi nekem venni külömböző pékségekben de egyik sem az igazi.Viszont most megsütöttem a te recepted alapján még most hül kint a konyhában,de nagyon guszta kinézetre már alig várom hogy kihüljön és megkostolhassam.Amugy még sosem sütöttem ilyet és nagyon egyszerű.Köszönöm és majd megírom az íze milyen lett.:))

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-03-30 11:58

Kedves Bobczi!
Szerintem nagyon-nagyon finom lett! :) Remélem, hogy nem fogsz csalódni benne, hiszen ha az első ilyen sütid, akkor még nagyobb élmény, ha sikerül. Szurkolok! Majd írd meg! Ha nem ízlett, azt is. :)
Üdv: Fahéj

bobczy
bobczy Tue, 2012-04-03 19:04

Szia!
Nagyon nagyon fini lett szinte az egészet egyedül ettem meg,és persze nem vártam meg míg kihül ugyhogy utána kicsit szenvedtem :), de megérte.Húsvétra is megsütöm !!! Köszönöm a receptet

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Sat, 2012-03-17 19:15

Kedves Fahej!
Ebben a receptedben sem csalodtam :) Nagyon jok az aranyok, nekunk meg a cukormennyiseg is megfelelt - hasonlo az izlesunk :) Jobban bejon, mint a sutoporos verzio, azt is probaltam mar regebben.
Megtartjuk!! :)
Udv
Chococat

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2012-03-17 19:32

Kedves Chococat!
Örülök, hogy most sem csalódtál! Valóban hasonló ízeket kedvelhetünk, egyikünk sem szereti, ha valami csorog a cukortól. Egy igazi csoki-fan nem is szeretheti, mert ugye a csoki sem akkor jó, ha a fele cukor.
Köszi, hogy megtartod a recit! :)
Üdv: Fahéj

szneki
Szneki / szneki Tue, 2011-10-11 16:08

Nos el is készült,nagyon fini,de a tészta tényleg elbírt volna még több cukrot,pedig tettem bele bőven!
1,5 kg almával csináltam,de legközelebb sokkal többel készítem,valóban úgy jó ha vastagon van az alma:)
De összességében elégedett vagyok!Köszönöm az ötletet Fahéj!
Üdv.:Zsuzsi

szneki
Szneki / szneki Tue, 2011-10-11 13:51

Kedves Fahéj!
ma készítem el a sütit,nemsokára nekikezdek,tapasztalatokat megírom,margarinnal fogom,mert az van itthon,nagy almás süti rajongó vagyok,érzem,nem lesz csalódás:D
Üdv.:Zsuzsi
ui. ebben az új rendszerben betettelek a kedvenc szakácsaim közé:D

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2011-10-12 06:27

Kedves Zsuzsi!
Megtisztelve érzem magam, hogy bekerültem a kedvenc szakácsaid közé. Köszönöm! :)
Érdekes, hogy szinte mindenki keveselli az almásból a cukrot, ezen elgondolkodtam egy kicsit. Azt hiszem, én a kevésbé édes édes sütiket kedvelem, de majd figyelek erre, és figyelmeztetek mindenkit, ha recepteket teszek fel.
További jó sütés-főzést! Szeretettel: Fahéj

szneki
Szneki / szneki Wed, 2011-10-12 16:49

kedves Fahéj!
ki így ki úgy szereti,semmi probléma ezzel,mert képzeld ma hoztam be a munkahelyemre,és itt is sikert aratott,azt mondták,ez így jó ahogy van:D Másnap is nagyon jó az állaga!
üdv.:Zsuzsi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2011-10-12 17:39

Szia Szneki!
Akkor meg vagyok nyugodva. :)) Már kezdtem megijedni, hogy valamit rosszul írtam? De nem, mert így van a receptben, és én is így készítem mindig, és még nem reklamált a család.
Üdv: Fahéj

petrezselyem
petrezselyem Fri, 2011-10-07 17:16

Kedves Fahéj!örülök,hogy ráakadtam a receptedre,kaptam egy kosár almát,és holnap el is készítem.Csak azt kérdezném,hogy a tepsit nem kell kikenni esetleg?Nem írtad bele a receptbe,de lehet hogy nem kell,mert zsíros a tésztája?És még egy kérdés.Ha margarinnal készíteném,akkor is fincsi lenne?Vagy zsírral jobb?Válaszodat előre is köszönöm,remélem holnapig megjön rá a válasz,mert mindenképpen szeretném megcsinálni.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2011-10-08 08:01

Kedves Petrezselyem!
Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de nem kaptam értesítést az üzenetedről, és csak véletlenül kattintottam az oldalra. Nem szükséges kikenni a tepsit, mert zsíros a tészta, de ha enyhén megkened margarinnal a biztonság kedvéért, úgy is jó lesz. Lehet margarinnal is készíteni, én is szoktam néha, de akkor 25 dkg, tehát egy egész kockamargarin kell bele. Remélem, időben megy a válasz.
Jó sütés-főzést: Fahéj

petrezselyem
petrezselyem Sat, 2011-10-08 13:30

Köszönöm válaszod,most állok neki.Remélem fincsi lesz.Mindenképpen beszámolok róla.

petrezselyem
petrezselyem Sat, 2011-10-08 21:46

Kedves Fahéj!
Elkészült a süti,nagyon finom lett.Én a margarinos-sütőporos változatot ismerem,azt szoktam sütni,úgyhogy nagyon kiváncsian vártam a végeredményt.És a családom véleményét is.Mindenkinek ízlett.Örülök,hogy kipróbáltam,nem csalódtam benne!
Üdv.:Petrezselyem.

Zsu1303
Zsu1303 Sat, 2011-10-01 15:24

Nagyon finom kis tésztája van,de egy kicsivel több cukrot raknék bele. Először féltem,hogy túl sok lesz a töltelék,de olyan szépen megkelt a tésztája,hogy igy pont összhangba volt az almás töltelékkel. Köszönöm a receptet!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2011-10-02 07:57

Kedves Zsu!
Hogy őszinte legyek, ezzel én nagyon rugalmas vagyok, ha érzem, hogy savanyúbb az alma, akkor cukorból teszek 1-2 evőkanállal a tésztába is. A lényegen nem változtat. Be kell látnom, hogy kevésbé vagyok édesszájú, mint az átlag, mert többen is hiányolnak a tésztából egy kis cukrot. Azt hiszem, ezt akkor utólag javítanom kell a receptben. Köszi, hogy megírtad. :)
Üdv: Fahéj

witch
witch / witch Mon, 2011-09-26 18:43

Kedves Fahej!
Azt hiszem megtalaltam az IGAZIT a Te receptedben! A hetvegen megsutottem es eleg volt a 30 perc, hogy piros legyen a teteje. Nekem meg ilyen rovid ido alatt sosem volt kesz. Van ablak a sutomon, hogy lehessen kukucskalni, hogy haladnak a dolgok odabenn. Amikor 25 perc korul megneztem, ottragadtam az utolso 5 percre, gugolva gyonyorkodtem benne! A tesztaba en tettem meg cukrot, mert a csalad nagyon edes szaju. Koszonet megegyszer a receptert! :D
udv:witch

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2011-09-26 21:20

Kedves Witch!
Ha megtaláltad, az nekem is öröm. :) Ismerős, amit írsz, én is sokszor ott ragadok a sütő ablaka előtt, annyira fantasztikus, ahogy sütivé válik a nyers tészta. Teljesen megértelek. :) És nagyon szívesen a receptet.
Üdv: Fahéj

BZsuzsi
BZsuzsi Mon, 2011-09-26 08:30

Elkészítettem a sütikét, és nekem egy kicsit ízetlen a tésztája! Szerintem elbírna még egy kis cukrot! De ennek ellenére nagyon finom, és tényleg olyan omlós a tésztája!

Bató Edit
Bató Edit Fri, 2011-09-23 19:39

Évikém, de jó, hogy eszembe juttattad ezt a sütit! :))) Gondolkoztam, mit kéne sütni, hát ezt fogok. Van jó édeskés almám, azonkívül egyszerű elkészíteni és nagyon finom.
Köszi és kellemes hétvégét!
Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-09-23 19:59

Kedves Edit! Igazán nincs mit köszönnöd, olyan nagyon szívesen osztom meg a receptjeimet. És ez az almás olyan klasszikus, egy darabig fel se tettem, mert azt hittem, már rég fent van. Aztán láttam, hogy a többi hasonló recept egy kivételével mind sütőporos, ezért tettem fel végül is. Nem is gondoltam volna, hogy egyáltalán valaki észreveszi, akkora nagy itt az almás pite kínálat. :)
Neked is szép hétvégét!
Éva

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2011-09-26 21:13

A drága nagymamák valahogy nagyon összekapcsolhatók a finom, illatos almás bélessel. :)

witch
witch / witch Thu, 2011-09-22 19:20

Feltetlen megirom. A parom ugy szereti, hogy az almareteg vastagabb mint a teszta, ugyhogy meg tobbet kell beleraknom kb. 2 kg. A Jonagold jol hangzik, mostmar csak idom legyen.
udv:witch

witch
witch / witch Thu, 2011-09-22 18:04

Ki fogom probalni, mert az anyosom almasahoz meg csak kozelbe sem jon az enyem. Biztos, hogy O is zsirral keszitette. Elotte nem is erdekelt ez a sutemeny, de mikor megkostoltam az ovet, azt hittem elajulok. Sajnos mar nem tudom megkerdezni, hogy keszitette, szoval koszonet, hogy megosztottad velunk a receptedet.:)
udv:witch

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2011-09-22 18:32

Szerintem nem fogsz csalódni benne. Az almát nem szabad kispórolni belőle, az a titka. Eredetileg 1 kg kellene hozzá, de 1,5 kg-mal sokkal finomabb. Ha nagyon savanyú az alma, lehet hozzá kicsit több cukrot tenni. Viszont én legutóbb Jonagolddal készítettem, így még a 3 kanál cukor is majdnem sok volt bele. Majd írd meg, mi a véleményed, ha megsütötted. Kíváncsian várom.
Üdv: Fahéj

1247
finomliszt 50 dkg
1 csipet
sertészsír 20 dkg
élesztő 2.5 dkg
porcukor 1 ek
tejföl 1 dl
tojás 2 db
tojás 1 db
alma 1.5 kg
cukor 3 ek
fahéj 1 tk
búzadara 2 evőkanál