Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bazsalikomos zsemle kenyértésztából

Bazsalikomos zsemle kenyértésztából
Bazsalikomos zsemle kenyértésztából
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kedves barátok jöttek hozzánk a hétvégén, hogy segítsenek a kerti munkában, mielőtt beköszönt a nagy hideg. Mivel a sok munka közben és után megéhezik az ember, szendvicseket készítettem. Gondoltam meglepem őket, és igazi házi készítésű lesz hozzá a zsemle is. A "jó öreg" gyökérkenyér tésztáját használtam, így jó kis laktató, masszív tésztájú zsemlék lettek. Egy kicsit variáltam a lisztekkel. A friss bazsalikom jól feldobta. Igazából két adag tésztát kevertem be előző este, a másikból tényleg kenyerek lettek, -oregánóval és szezámmaggal, amit szintén megettünk, csak az ebédhez-, de a zsemlékből "könnyebben kezelhető" szendvicseket lehet gyártani.:) Mindenkinek nagyon ízlett...

További képek itt:

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bazsalikomlevelet megmossuk, leszárítjuk, majd felaprítjuk.
  2. Egy nagy keverőtálba kimérjük a kétféle lisztet. Hozzáadjuk a sót, cukrot, olajat, beleöntjük a langyos vizet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Legvégül beleszórjuk a felaprított bazsalikomot, és egy fakanál segítségével az összes hozzávalót alaposan elkeverjük.
  3. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk a tálat, majd langyos, huzatmentes helyre tesszük 3-5 órára, hogy a tésztánk szépen megkeljen.
  4. Mikor a tészta megkelt, alaposan lisztezett deszkára borítjuk. (Vigyázzunk, mert nagyon lágy a tészta.) Kissé meghintjük liszttel, majd átforgatjuk, hogy mindenhol lisztes legyen, így formázható lesz.
  5. A sütőt előmelegítjük 185°C-ra. A sütő aljára egy kis lábasba vizet teszünk, ez szolgáltatja majd a gőzt a sütéshez.
  6. A tésztát hosszú rúddá sodorjuk, majd nyolc egyenlő részre vágjuk.
  7. A nyolc adag tésztát egyenként kb. 30 cm hosszú rúddá sodorjuk, majd két végüknél fogva ellentétes irányban megcsavarjuk.
  8. A rudakból megformázzuk a zsemléket. Az egyik végén hurkot formázunk úgy, hogy kb. 15-20 cm maradjon szabadon a tésztából, majd ezt a végét kétszer áthúzzuk a hurkon. A tésztarúd mindkét vége egy oldalra kerüljön. Ez lesz majd a zsemle alja.
  9. A kész zsemléket egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, átkenjük őket langyos vízzel, majd megszórjuk lenmaggal.
  10. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz.
  • sütési hőfok: 185°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x35x2 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 824
elküldve: 2
receptkönyvben: 80
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: perec, buci, édes leveles, hamburger-buci, kifli, briós, pita, burek, bagel, croissant

egyéb elnevezések

bazsalikomos zsemlék, zsemlék kenyértésztából, ropogós héjú zsemle, magos császárzsemle

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Krisznyuszi
Krisznyuszi Fri, 2013-04-26 14:31

Szia! Szeretném ezt elkészíteni, és az lenne a kérdésem, ha nincs ilyen félfogós lisztem, mivel válthatom ki. Rétesliszt vagy inkább sima búzalisztből legyen az egész?

Krisznyuszi
Krisznyuszi Sun, 2013-04-28 17:14

Lenmag és friss bazsalikom nem volt itthon, így friss petrezselyemmel és napraforgómaggal készült el, de így is nagyon finom lett :D És külön plusz pont, hogy olyan egyszerűen elkészült hogy magam sem hittem el :D köszi a receptet

Torma
Torma / Torma Sat, 2012-11-10 02:38

Szia Ági! Ma reggel megint megcsináltam a sajtbarlangos buci receptemet, de fele tésztát igy formaztam, ahogy leírtad :) köszi az ötletet! Csirio, T:)

531
finomliszt 25 dkg
finomliszt 25 dkg
friss élesztő 2.5 dkg
víz 4 dl
napraforgó olaj 3 ek
1 tk
cukor 0.5 teáskanál
bazsalikom 0.5 marék
lenmag 1 ek