Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Barna kenyér Kamilla023 konyhájából

Barna kenyér Kamilla023 konyhájából
Barna kenyér Kamilla023 konyhájából
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha tehetem, a kenyeret magam sütöm. Már annyit csináltam, hogy nem is nagyon szoktam mérni. Ennél a kenyérnél szabadon variálható a lisztek aránya, csak arra kell figyelni, hogy ha több a graham-liszt, akkor sűrűbb, nehezebb lesz a kenyér. Ez egy könnyen elkészíthető recept, bárki megbirkózik vele, és nagyon finom. Akkor a legjobb, amikor a sütőben sül és az egész lakás illatos.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy edénybe vagy a kenyérsütő gépbe mérjük a liszteket, a csipet cukrot, és villával összekeverjük.
  2. Belemorzsoljuk az élesztőt, és ráöntjük a langyos vizet.
  3. Elindítjuk a dagasztást a gépben, vagy kézzel összedagasztjuk. A sót a dagasztás közben tesszük a tésztába.
  4. Ha túl ragacsos lenne a tészta, akkor nagyon kevés finomlisztet keverhetünk hozzá. Akkor jó, ha éppen nem ragad a kezünkhöz, de rugalmas.
  5. Ha kidagasztottuk, akkor áttesszük egy kelesztő edénybe, és lefedve, letakarva másfél-két órát kelesztjük meleg helyen.
  6. Amikor már jól megkelt, akkor veknit formázunk úgy, hogy a tésztát kinyújtjuk hüvelykujjnyi vastagságra. Jobbról és balról behajtjuk a feléig, majd a tetején szintén jobbról-balról egy kis fület is behajtunk. Fentről szorosan elkezdjük lefelé tekerni úgy, hogy közben mindkét szélén alányomkodjuk, hogy ne látsszon a tekerés. A tészta vége kerüljön alulra.
  7. Bekapcsoljuk a sütőt 230 fokra.
  8. Egy nagy jénai vagy cserépedénybe sütőpapírt teszünk, és erre fektetjük a veknit. Letakarva még egy fél órát állni hagyjuk.
  9. A kenyér tetejét 3 helyen éles pengével bevágjuk. A jénai tetejét megspricceljük vízzel, és így lefedve betesszük a sütőbe, kb. 50 percre.
  10. Amikor megsült, kivesszük a jénaiból, és jól megspricceljük vízzel, így a kenyér elkezd szépen repedezni.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 737
elküldve: 2
receptkönyvben: 39
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Kamilla023

Mióta szakács: 2013.05.05.
26 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

graham-lisztes kenyér, félbarna kenyér, házi cipó

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

269
graham-liszt 25 dkg
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 35 g
víz 5.5 dl
1.5 kávéskanál
cukor 1 csipet