Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lusta kenyér bármikor

Lusta kenyér bármikor
Lusta kenyér bármikor
55 perc / előkészület: 5 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Keverés után négy nappal megint ki kellett próbálnom a hideg kelt tésztát a hűtőből! Tesztelni akartam, hogy hogyan működik "bármikor"; ez alkalommal egy kenyérnyi adag tésztát sütöttem meg. (A kelt tésztám 50% fehér kenyérliszt és 50% teljes kiőrlésű liszt keveréke.)

Hihetetlenül meglepett ez a kenyérsütési technika, mert DÖBBENETESEN EGYSZERŰ ÉS NAGYSZERŰ!!

Gyors és könnyű munkafolyamat (gyerekek is élveznék a formázást, mert olyan könnyű a tésztával dolgozni!) A péksütemények és a kenyér is minden probléma nélkül kelt, gyönyörűen emelkedett a sütőben.... Kívül ropogós, belül puha kenyeret kaptam. Ha hideg a tészta és nagyobb a kenyér, akkor növeljük a kelesztési időt; 60-90 percre! A küllem és íz egyébként nagyon hasonlít a kovászos kenyéréhez!!! 

Most már nemcsak lusta lángosunk van, hanem lusta kenyerünk is! Hurrá!!! :)))

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

További információ az Artizán péksütemény bármikor receptemnél és az artisanbreadinfive.com weboldalon olvasható.

Ha ropogósra akarjuk a kenyeret, akkor "vizezzünk" (spriccelés, sütő aljában edényben forró víz....gőzös sütés). Ha alacsonyabb hőn sütünk, és sütés után konyharuhát borítunk a kenyérre, akkor puha héjat kapunk.

Lehet kevesebb élesztővel is készíteni; a minimum állítólag fél teáskanálnyi is lehet, de akkor meghosszabbodik a kelesztési idő (első és második kelesztési idő is!). Viszont a hosszabb idejű kelesztéssel finomabb ízeket kapunk; jobban hasonlít a természetes/vadkovászos kenyér ízéhez. :)

A kelt tészta keveréket 2 héten belül fel kell használnunk! 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hideg kelt tésztát tetszés szerintire formázzuk, és sütőlapon kelesztjük 40-60 percig, mialatt a sütőt előmelegítjük 230 fokra.
  2. Kelesztés után 20-30 percig sütjük, majd visszavesszük a hőt 200-ra, és aranybarnára sütjük.
  3. Sütés után rácson hűtjük.
  • sütési hőfok: 230°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 51 321
elküldve: 15
receptkönyvben: 628
elkészítve: 28/34
Facebookon megjelent: 1

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

kenyértészta hűtőből, kenyér bármikor, artizán kenyér otthon, házi kenyér, kevert-lisztes kenyér, barna kenyér, félbarna kenyér, teljes kiőrlésű liszttel készített kenyér, gyors házi kenyér

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2016-07-31 02:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.07.30. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Sat, 2015-01-24 21:58

Kedves Torma!
Tegnapi kérdésemet még biztosan nem olvastad, ezért nem válaszoltál rá. De tulajdonképpen mára vonatkozóan mindegy volt, mert nem volt itthon finomliszten (BL55) kívül semmilyen más, úgyhogy rákényszerültem abból sütni kenyeret.
Szeretnék beszámolni, hogyan is sikerült az első kenyerem a recepted alapján, de egy kicsit másképp:
Csak fél adagot készítettem, mert a sima fehér kenyér annyira nem nyerő itthon, de mivel elfogyott a kenyerünk és nem is volt kedvünk ma vásárolni, gondoltam, nekifogok. Szóval összedobtam a fél adag hozzávalóit, de friss élesztőt használtam és azt is felfuttattam egy kávéskanál cukorral a vízben és dagasztógéppel kicsit dagasztottam. Nem tudtam, hogy pontosan mennyi élesztőt tegyek hozzá, úgyhogy egy másik recepted alapján 2,5 dkg-mal csináltam. (Olvastam a neten, hogy 1 tasak (7 g) szárított élesztő 2 dkg friss élesztőnek felel meg, viszont a 30 g szárított élesztőnek megfelelő friss élesztőt kicsit soknak találtam.) Kelesztettem két órát, majd kettészedtem ezt az adagot is és kicsit hosszúkás formára igazítottam. Ezután még pihentettem jó 40 percet, most is megnőtt a kétszeresére, majd bevágtam a tetejét 4 helyen és tejjel kentem meg. Nekem sajnos csak gázsütőm van, úgyhogy féltem, nem fog sikerülni, de egy nagyon finom kenyérkét sikerült összehoznom. Lehet, hogy kicsit tovább kellett volna keleszteni, hogy még lyukacsosabb legyen, de nem mertem, mert féltem, hogy túlkelesztem, így is nagyon rugalmas, finom. Lehet, hogy majd feltöltöm a NS-be, mert ugyan a te recepted alapján készült, de azért mégis kicsit másképp.
A másik fél adagból még nem tudom mit csinálok, azt betettem a hűtőbe, majd néhány nap múlva elfogy. Remélem, addig még egy kicsit kelni fog a tészta, és még lyukacsosabb lesz.
Nagyon köszönöm a receptedet, azt hiszem, hogy nem fogtam volna bele a kenyérsütésbe, ha nem találok rá erre a recidre.
Azért előző levelemre is várom válaszod a kérdéseimre, előre is köszönöm.
További kellemes hétvégét.
Üdvözlettel: Vivike

Torma
Torma / Torma Wed, 2015-01-28 11:08

Kedves Vivike, köszi a lelkes visszajelzést!! :) orulok, hogy sikerult a kenyered! Válaszoltam a másik leveledre is; további sikereket, üdv, Torma :)

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Fri, 2015-01-23 12:08

Kedves Torma!
Nem vagyok túl nagy sütögető, de most kezdek rákapni a kenyér és péksütemény sütésre. Ez a recept nagyon elnyerte a tetszésemet, pont azért, mert a hűtőben tárolva a tészta két héten belül bármikor felhasználható, nem kell állandóan dagasztani. Lángost szoktam ilyet készíteni, az már egy nagyon régi receptem és az is nagyon bevált. Ugyan már többször írtad, hogy az öregtésztás kenyér finomabb, de én egyelőre maradnék ennél az egyszerűbbnél.
Szeretném megkérdezni, hogy ez a kenyér süthető-e graham liszttel vagy egyéb teljes kiőrlésű liszttel? Esetleg próbáltad-e már a fent leírtakon kívül mással is 50-50 % arányban?
Előre is köszönöm válaszod.
Üdvözlettel: Vivike

Torma
Torma / Torma Wed, 2015-01-28 11:01

Kedves Vivike, nem nem próbáltam ezt a recit többet, mert áttértem a termeszetes kovászra, vadkovászra...ami élesztőmentes. 2 éve csak azzal sütöm a kenyereimet. Persze örülök, hogy neked megtetszett ez a recept. Ha tk, vagy rozslisztet használsz, ahhoz több víz kell. További sikereket, kellemes sütögetést kivánok, üdv, Torma :)

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Wed, 2015-01-28 11:42

Kedves Torma, köszönöm válaszod, majd próbálkozom. Előbb utóbb ezt a vadkovászos kenyeret is ki szeretném próbálni. Gondolom van itt valami recept a NS-en, hogyan kell azt a vadkovászt készíteni. Azt tudom, hogy hűtőben kell tárolni, de nem tudom, hogy egyáltalán mi van benne, meddig lehet tárolni, stb. Egyelőre próbálkozom ezekkel a kenyerekkel, már vannak sikereim, aztán utána nézek a vadkovásznak. Elég kevés kenyeret eszünk. Ebből a kenyérből is ettünk frissen egy keveset, aztán felszeleteltem és ment a fagyóba. Onnan mindig csak annyit veszünk ki, amennyit egyszerre megeszünk. Kb. 10 perc alatt a szelet kenyér kiolvad, és ugyanolyan állapotban lesz, mint amilyenben eltettem. Abból a kis kb. fél kilós kenyérből még mindig meg van kb. a fele. Nem tudom, hogy ezt a vadkovászos kenyeret is lehet-e fagyasztani?
Üdvözlettel: Vivike

Torma
Torma / Torma Sun, 2015-02-01 22:35

Vivike, a vadkovasz nevelés recept ott van a receptjeim között; hogyan készítsd és hogyan tartsad később. Ugyanúgy fagyasztózhatod, mint az élesztőset. Az elkészítése komplikáltabb, de aki szereti az igazi kenyeret, az megszállottan ezt készíti! A Nagyi Kovászos Kenyere oldalon mi csak vadkovásszal sütünk kenyeret, sütiket, gyúrunk házi tésztát, pogácsát stb. Üdv Torma :)

tomozi_eva
Vivike / tomozi_eva Mon, 2015-02-02 00:24

Kedves Torma!
Köszönöm válaszod. Már el is mentettem a receptkönyvembe a vadkovász receptedet. Azt még nem tudom, hogy nekikezdek-e, vagy mikor, egyelőre a férjem ellenáll, de előbb-utóbb azt hiszem, mégis megcsinálom. Lehet, hogy az ellenállása az eddigi félig meddig sikertelen élesztős kenyerek sütése miatt van. Igazából az a baj, hogy teljesen hozzászokott ezekhez a rossz, felfújt kiflikhez, kenyerekhez, ezért amit én sütök nem ízlik neki, mert azok igazán kenyérízűbbek, még az élesztővel készültek is. A pacsnimat már elfogadja, sőt hetenként kétszer is sütök, de például a - szerintem nagyon finom - kifli, nem kell neki. Hiába, a szokás az szokás, még ha rossz is.
Közben találtam egy elég jó blogot is a vadkovásszal kapcsolatban. A hölgy nagyon pontosan leír minden tapasztalatát. Elég érthető, hogy mit miért csinál úgy, ahogy csinálja.
Csatlakoztam a Nagyi Kovászos Kenyere facebook oldalon is az előbb, gondolom, majd valamelyikőtök elfogadja a csatlakozásomat. Bejelölhetlek a facebookon ismerősnek?
Üdvözlettel: Vivike

ambrosia70
ambrosia70 Tue, 2014-01-07 18:14

Szia!
Bekevertem a tésztát, két napja áll a hűtőben, de nagyon lágynak, ragadósnak látom. Valamit elrontottam, vagy ilyennek kell lennie? Egyelőre nehezen tudom elképzelni, hogy ez a massza formázható lenne.

Torma
Torma / Torma Tue, 2014-01-07 18:35

Kedves ambrosia70! A recept sokszor próbált, sokezrek által sikeres- ahogy én olvastam róla és ahogy sütöttem. Remélem neked is sikerül! Üdv, Torma :)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2014-01-04 03:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.01.03. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Torma
Torma / Torma Sat, 2014-01-04 04:50

Köszönöm az értesítést; minden jót kívánok a NS csapattagoknak, sikeres, boldog, sikeres Újévet kívánok, szeretettel, Torma :)

receptlounge
szanten / receptlounge Wed, 2013-04-10 14:13

Nem vagyok nagy kenyérsütő profi, de ezt ki fogom próbálni. Nagyon praktikusnak hangzik :-) köszi. Szanten

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-04-10 22:13

Szia Szanten :) könnyen bele lehet jönni a kenyersutesbe és ha egyszer sikerül, akkor nem lehet abbahagyni! A tönkölyliszt bámulatosan jo a kenyérben...sok sikert, udv, Torma :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2013-02-21 18:56

Szia Torma, keveset voltam a héten gépközelben, lemaradtam a fincsi kenyeredről, a kalácsod is guszta. Puszi. Piroska

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-02-21 22:17

Drága Piroska! Köszi a kedves üzenetet :) remélem jól vagy, és csak más program foglalt le; baráti, vagy családi összejövetelek:) Az az igazi! Képzeld, sikerült sütnöm egy vaníliás kalácsot vadkovásszal! És sikerült, amilyenre igazán akartam!!! Nagyon figyeltem, koncentráltam, hogy eltaláljam a kelesztési időt, meg a sütőbe helyezési időt is...majd meglátod, a következő receptem ez lesz:)
Minden jót és nagyon kellemes hétvégét kívánok! Puszi, Torma :)

Bató Edit
Bató Edit Wed, 2013-02-20 12:05

Kedves Torma!
Nagyszerű ez a recept, el is mentettem, mert a friss kenyérre, péksütire mindig vevők vagyunk. Cuki a kiflid is, amit ebből a tésztából sütöttél.
Köszönettel: Edit

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-02-20 12:13

Szia Edit, szivesen :) A magyarnak kell a jó kenyér! Minden jót, Torma :)

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-02-20 12:12

Szia Zilka, én fele tk liszttel csináltam!
Az eredeti recept az feher...en ritkan eszem feheret...üdv, T :)

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Wed, 2013-02-20 13:00

Ja, az eredetit néztem, és most látom, hogy itt írtad is...akkor kipróbálom én is, mert egyébként csak nagyon ritkán használok sima búzalisztet én is. köszi, üdv, zilka

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2013-02-20 02:27

Szia Tormikam! Ez aztan szenzacios! Feltetlenul ezzel fogok foglalkozni ma, ha visszajovok a vasarlasbol. Nekilatnak mar most, de mennem kell. Te mindig kitalalsz valami nagyon jot. Koszonet erte! Puszi, Csuki:)))

936
finomliszt 6.5 bögre
instant élesztő 60 g
1.5 ek
víz 7.5 dl