Nosalty Logó

Lusta kenyér bármikor

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Torma
Lusta kenyér bármikor
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
kenyérsütő
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 936 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 3744 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 208 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.2 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2181 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    84 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    359 mg
  • Nátrium
    1619 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    192.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    217.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    414 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 936 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    125 g

Zsír

  • Összesen
    14.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8724 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    335 mg
  • Kálcium
    191 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    255 mg
  • Foszfor
    1435 mg
  • Nátrium
    6475 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    768.8 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    868.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1658 micro
  • Kolin:
    121 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    176 micro
Összesen 3744 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    484.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    359 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    92 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 208 Kcal
  • Legnézettebb receptje

    Legnézettebb receptje

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hideg kelt tésztáttetszés szerintire formázzuk,és sütőlaponkelesztjük 40-60 percig, mialatt a sütőt előmelegítjük 230 fokra.
  2. Kelesztés után 20-30 percig sütjük, majd visszavesszük a hőt 200-ra, és aranybarnárasütjük.
  3. Sütés utánrácson hűtjük.
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 80
  • Össznézettség: 63979
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 19.

Ajánló

További információ az Artizán péksütemény bármikor receptemnél és az artisanbreadinfive.com weboldalon olvasható. Ha ropogósra akarjuk a kenyeret, akkor "vizezzünk" (spriccelés, sütő aljában edényben forró víz....gőzös sütés). Ha alacsonyabb hőn sütünk, és sütés után konyharuhát borítunk a kenyérre, akkor puha héjat kapunk. Lehet kevesebb élesztővel is készíteni; a minimum állítólag fél teáskanálnyi is lehet, de akkor meghosszabbodik a kelesztési idő (első és második kelesztési idő is!). Viszont a hosszabb idejű kelesztéssel finomabb ízeket kapunk; jobban hasonlít a természetes/vadkovászos kenyér ízéhez. :) A kelt tészta keveréket 2 héten belül fel kell használnunk! 

Receptkategóriák

Keverés után négy nappal megint ki kellett próbálnom a hideg kelt tésztát a hűtőből! Tesztelni akartam, hogy hogyan működik "bármikor"; ez alkalommal egy kenyérnyi adag tésztát sütöttem meg. (A kelt tésztám 50% fehér kenyérliszt és 50% teljes kiőrlésű liszt keveréke.) Hihetetlenül meglepett ez a kenyérsütési technika, mert DÖBBENETESEN EGYSZERŰ ÉS NAGYSZERŰ!! Gyors és könnyű munkafolyamat (gyerekek is élveznék a formázást, mert olyan könnyű a tésztával dolgozni!) A péksütemények és a kenyér is minden probléma nélkül kelt, gyönyörűen emelkedett a sütőben.... Kívül ropogós, belül puha kenyeret kaptam. Ha hideg a tészta és nagyobb a kenyér, akkor növeljük a kelesztési időt; 60-90 percre! A küllem és íz egyébként nagyon hasonlít a kovászos kenyéréhez!!!  Most már nemcsak lusta lángosunk van, hanem lusta kenyerünk is! Hurrá!!! :)))

Hozzászólások

pussycat

Szia Tormikam! Ez aztan szenzacios! Feltetlenul ezzel fogok foglalkozni ma, ha visszajovok a vasarlasbol. Nekilatnak mar most, de mennem kell. Te mindig kitalalsz valami nagyon jot. Koszonet erte! Puszi, Csuki:)))

Torma

Köszi Csuki, kellemes kenyerezést! T :)

Éva-Anyóca

Mentés .:-)

ZilkaZil

Szia Torma, és vajon m?ködik ez az eljárás tk. lisztekkel is?

Torma

Szia Zilka, én fele tk liszttel csináltam! Az eredeti recept az feher...en ritkan eszem feheret...üdv, T :)

ZilkaZil

Ja, az eredetit néztem, és most látom, hogy itt írtad is...akkor kipróbálom én is, mert egyébként csak nagyon ritkán használok sima búzalisztet én is. köszi, üdv, zilka

Bató Edit

Kedves Torma! Nagyszer? ez a recept, el is mentettem, mert a friss kenyérre, péksütire mindig vev?k vagyunk. Cuki a kiflid is, amit ebb?l a tésztából sütöttél. Köszönettel: Edit

Torma

Szia Edit, szivesen :) A magyarnak kell a jó kenyér! Minden jót, Torma :)

Ági78

Ejha! Ez nagyon szépre sikeredett! Biztos finom volt. Klassz ötlet a h?t?s tészta, már a péksütidnél is meglestem! :D Puszka: Ági

Torma

:) T

Csiki Piroska

Szia Torma, keveset voltam a héten gépközelben, lemaradtam a fincsi kenyeredr?l, a kalácsod is guszta. Puszi. Piroska

Torma

Drága Piroska! Köszi a kedves üzenetet :) remélem jól vagy, és csak más program foglalt le; baráti, vagy családi összejövetelek:) Az az igazi! Képzeld, sikerült sütnöm egy vaníliás kalácsot vadkovásszal! És sikerült, amilyenre igazán akartam!!! Nagyon figyeltem, koncentráltam, hogy eltaláljam a kelesztési id?t, meg a süt?be helyezési id?t is...majd meglátod, a következ? receptem ez lesz:) Minden jót és nagyon kellemes hétvégét kívánok! Puszi, Torma :)

Csiki Piroska

Várom a kalácsodat. Puszi

Törölt felhasználó

Nem vagyok nagy kenyérsüt? profi, de ezt ki fogom próbálni. Nagyon praktikusnak hangzik :-) köszi. Szanten

Torma

Szia Szanten :) könnyen bele lehet jönni a kenyersutesbe és ha egyszer sikerül, akkor nem lehet abbahagyni! A tönkölyliszt bámulatosan jo a kenyérben...sok sikert, udv, Torma :)

Törölt felhasználó

Szia! Bekevertem a tésztát, két napja áll a h?t?ben, de nagyon lágynak, ragadósnak látom. Valamit elrontottam, vagy ilyennek kell lennie? Egyel?re nehezen tudom elképzelni, hogy ez a massza formázható lenne.

Torma

Kedves ambrosia70! A recept sokszor próbált, sokezrek által sikeres- ahogy én olvastam róla és ahogy sütöttem. Remélem neked is sikerül! Üdv, Torma :)

Vivike

Kedves Torma! Nem vagyok túl nagy sütöget?, de most kezdek rákapni a kenyér és péksütemény sütésre. Ez a recept nagyon elnyerte a tetszésemet, pont azért, mert a h?t?ben tárolva a tészta két héten belül bármikor felhasználható, nem kell állandóan dagasztani. Lángost szoktam ilyet készíteni, az már egy nagyon régi receptem és az is nagyon bevált. Ugyan már többször írtad, hogy az öregtésztás kenyér finomabb, de én egyel?re maradnék ennél az egyszer?bbnél. Szeretném megkérdezni, hogy ez a kenyér süthet?-e graham liszttel vagy egyéb teljes ki?rlés? liszttel? Esetleg próbáltad-e már a fent leírtakon kívül mással is 50-50 % arányban? El?re is köszönöm válaszod. Üdvözlettel: Vivike

Torma

Kedves Vivike, nem nem próbáltam ezt a recit többet, mert áttértem a termeszetes kovászra, vadkovászra...ami éleszt?mentes. 2 éve csak azzal sütöm a kenyereimet. Persze örülök, hogy neked megtetszett ez a recept. Ha tk, vagy rozslisztet használsz, ahhoz több víz kell. További sikereket, kellemes sütögetést kivánok, üdv, Torma :)

Vivike

Kedves Torma, köszönöm válaszod, majd próbálkozom. El?bb utóbb ezt a vadkovászos kenyeret is ki szeretném próbálni. Gondolom van itt valami recept a NS-en, hogyan kell azt a vadkovászt készíteni. Azt tudom, hogy h?t?ben kell tárolni, de nem tudom, hogy egyáltalán mi van benne, meddig lehet tárolni, stb. Egyel?re próbálkozom ezekkel a kenyerekkel, már vannak sikereim, aztán utána nézek a vadkovásznak. Elég kevés kenyeret eszünk. Ebb?l a kenyérb?l is ettünk frissen egy keveset, aztán felszeleteltem és ment a fagyóba. Onnan mindig csak annyit veszünk ki, amennyit egyszerre megeszünk. Kb. 10 perc alatt a szelet kenyér kiolvad, és ugyanolyan állapotban lesz, mint amilyenben eltettem. Abból a kis kb. fél kilós kenyérb?l még mindig meg van kb. a fele. Nem tudom, hogy ezt a vadkovászos kenyeret is lehet-e fagyasztani? Üdvözlettel: Vivike

Torma

Vivike, a vadkovasz nevelés recept ott van a receptjeim között; hogyan készítsd és hogyan tartsad kés?bb. Ugyanúgy fagyasztózhatod, mint az éleszt?set. Az elkészítése komplikáltabb, de aki szereti az igazi kenyeret, az megszállottan ezt készíti! A Nagyi Kovászos Kenyere oldalon mi csak vadkovásszal sütünk kenyeret, sütiket, gyúrunk házi tésztát, pogácsát stb. Üdv Torma :)

Vivike

Kedves Torma! Köszönöm válaszod. Már el is mentettem a receptkönyvembe a vadkovász receptedet. Azt még nem tudom, hogy nekikezdek-e, vagy mikor, egyel?re a férjem ellenáll, de el?bb-utóbb azt hiszem, mégis megcsinálom. Lehet, hogy az ellenállása az eddigi félig meddig sikertelen éleszt?s kenyerek sütése miatt van. Igazából az a baj, hogy teljesen hozzászokott ezekhez a rossz, felfújt kiflikhez, kenyerekhez, ezért amit én sütök nem ízlik neki, mert azok igazán kenyéríz?bbek, még az éleszt?vel készültek is. A pacsnimat már elfogadja, s?t hetenként kétszer is sütök, de például a - szerintem nagyon finom - kifli, nem kell neki. Hiába, a szokás az szokás, még ha rossz is. Közben találtam egy elég jó blogot is a vadkovásszal kapcsolatban. A hölgy nagyon pontosan leír minden tapasztalatát. Elég érthet?, hogy mit miért csinál úgy, ahogy csinálja. Csatlakoztam a Nagyi Kovászos Kenyere facebook oldalon is az el?bb, gondolom, majd valamelyik?tök elfogadja a csatlakozásomat. Bejelölhetlek a facebookon ismer?snek? Üdvözlettel: Vivike

Vivike

Kedves Torma! Tegnapi kérdésemet még biztosan nem olvastad, ezért nem válaszoltál rá. De tulajdonképpen mára vonatkozóan mindegy volt, mert nem volt itthon finomliszten (BL55) kívül semmilyen más, úgyhogy rákényszerültem abból sütni kenyeret. Szeretnék beszámolni, hogyan is sikerült az els? kenyerem a recepted alapján, de egy kicsit másképp: Csak fél adagot készítettem, mert a sima fehér kenyér annyira nem nyer? itthon, de mivel elfogyott a kenyerünk és nem is volt kedvünk ma vásárolni, gondoltam, nekifogok. Szóval összedobtam a fél adag hozzávalóit, de friss éleszt?t használtam és azt is felfuttattam egy kávéskanál cukorral a vízben és dagasztógéppel kicsit dagasztottam. Nem tudtam, hogy pontosan mennyi éleszt?t tegyek hozzá, úgyhogy egy másik recepted alapján 2,5 dkg-mal csináltam. (Olvastam a neten, hogy 1 tasak (7 g) szárított éleszt? 2 dkg friss éleszt?nek felel meg, viszont a 30 g szárított éleszt?nek megfelel? friss éleszt?t kicsit soknak találtam.) Kelesztettem két órát, majd kettészedtem ezt az adagot is és kicsit hosszúkás formára igazítottam. Ezután még pihentettem jó 40 percet, most is megn?tt a kétszeresére, majd bevágtam a tetejét 4 helyen és tejjel kentem meg. Nekem sajnos csak gázsüt?m van, úgyhogy féltem, nem fog sikerülni, de egy nagyon finom kenyérkét sikerült összehoznom. Lehet, hogy kicsit tovább kellett volna keleszteni, hogy még lyukacsosabb legyen, de nem mertem, mert féltem, hogy túlkelesztem, így is nagyon rugalmas, finom. Lehet, hogy majd feltöltöm a NS-be, mert ugyan a te recepted alapján készült, de azért mégis kicsit másképp. A másik fél adagból még nem tudom mit csinálok, azt betettem a h?t?be, majd néhány nap múlva elfogy. Remélem, addig még egy kicsit kelni fog a tészta, és még lyukacsosabb lesz. Nagyon köszönöm a receptedet, azt hiszem, hogy nem fogtam volna bele a kenyérsütésbe, ha nem találok rá erre a recidre. Azért el?z? levelemre is várom válaszod a kérdéseimre, el?re is köszönöm. További kellemes hétvégét. Üdvözlettel: Vivike

Torma

Kedves Vivike, köszi a lelkes visszajelzést!! :) orulok, hogy sikerult a kenyered! Válaszoltam a másik leveledre is; további sikereket, üdv, Torma :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek