Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Barackrózsa-torta

Barackrózsa-torta
Barackrózsa-torta
140 perc / előkészület: 120 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Születésnapra készítettem először, és olyan jól sikerült, hogy azóta többször is megismételtem, nagy kedvenc lett! Nemcsak finom, de igazán szép, mutatós is. Hűs, lágy desszert, ami egy meleg nyári napon is megállja a helyét.

Kissé időigényes recept, egy délutánt teljesen rá kell szánni, valamint a felszolgálás előtti napon érdemes elkészíteni, mivel egy éjszakát a hűtőben kell töltenie.

Remélem másoknak is annyi örömet és sikert fog okozni ez a recept, mint nekem! Jó étvágyat kívánok! :)

hozzávalók / 10 adag

Piskóta

Krém

Díszítés

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta

  1. A három tojássárgáját kikavarjuk a 150 g cukorral és 2 kanál vízzel. Mikor habos már, hozzáadjuk a kevés szódaport, amit egy pár csepp citromlével felfuttatunk.
  2. A három tojásfehérjét félig felverjük, belekavarunk 1 evőkanál cukrot, tovább verjük, majd lassan még hozzáadunk 3 kanál vizet.
  3. Fogjuk a tojássárgás masszánkat, és fokozatosan hozzáadjuk a habot és az 5 kanál lisztet.
  4. Homogén, folyékony masszát kapunk, amit egy kizsírozott-lisztezett, sütőpapírral körbevett, 20 cm átmérőjű tortaformába öntünk, és 180 fokon tűpróbáig sütjük.
  5. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni! Az oldalát ne vegyük le! Ha a teteje felpúposodott, a felesleget levágjuk, hogy sima felületünk legyen.

Krém

  1. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet.
  2. Kiveszünk a kompótból 2 fél barackot, kissé feldaraboljuk, és péppé turmixoljuk.
  3. Egy kis tálban összekeverünk 120 ml hideg vizet és két csomag zselatinport. 5 percig állni hagyjuk, hogy a víz kissé felszívódjon. 20-30 másodpercet mikrózzuk, amíg a zselatin teljesen felolvad. Ha szükséges, még többet.
  4. Egy nagy tálban összekeverjük a mascarponét, a 250 g cukrot, a vaníliakivonatot és a citromlét, és tovább verjük habverővel addig, amíg jól összevegyül.
  5. A tejszínt és a zselatint is hozzáadjuk, és összemixeljük, kb. 2-3 percet verjük még, amíg jól elegyengetődik és krémes lesz az egész.
  6. Ha a piskótánk elkészült és kihűlt már, a mascarponés massza felét a piskótára öntjük, és elegyengetjük. Ezért fontos, hogy a formában legyen. 10 percre a fagyasztóba tesszük tortaformástul együtt.
  7. Közben az előzőleg elkészített barackpürét most a megmaradt mascarponés krémhez kavarjuk, amíg teljesen el nem vegyül, és enyhe narancssárgás árnyalatot kölcsönöz a krémünknek. Ha látványosabb színt akarunk, adhatunk hozzá 2 csepp narancssárga ételfestéket, de ez nem kötelező, én se tettem. Az így elkészült krémet a fagyasztóból elővett torta előző rétegére öntjük (még mindig a formában). Elegyengetjük, és ismét visszahelyezzük a fagyasztóba 10 percre.

Díszítés

  1. Egy kis tálba összevegyítjük a megmaradt 120 ml hideg vizet a megmaradt 2 csomag zselatinnal. Ezt is állni hagyjuk 5 percet, majd 20-30 másodpercre a mikróba tesszük, amíg a zselatin elolvad.
  2. Összevegyítjük a zselatinos keveréket, a forró vizet és a maradék 135 g cukrot, és keverjük, amíg a cukor felolvad. Lassan beleöntjük a proseccot. Hagyjuk állni 5 percet, hogy kicsit hűljön. Ha hab keletkezik rajta, azt eltávolítjuk.
  3. Kivesszük a tortát a fagyasztóból, és nekilátunk a díszítéshez.
  4. A fél barackokat lefele fordítva oldala irányból szép, egyenletes, vékony szeletekre felvágjuk. Majd a torta tetején, kintről befele haladva, körkörösen úgy rendezzük el, hogy rózsa formát kapjunk. Jó sűrűn rakjuk a szeleteket, úgy szebb lesz.
  5. Kanalazzuk a zselatinunk felét a barackok tetejére, majd óvatosan tegyük a hűtőszekrénybe 30 percre. Ezután vegyük ki, és öntsük rá a maradék zselatint is, egész fel a forma pereméig.
  6. Tegyük a hűtőbe a tortánkat legalább 6 órára vagy éjszakára, és másnap fogyasszuk. A forma oldalának eltávolítása után szépen elő fognak tűnni a különböző rétegek.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 699
elküldve: 0
receptkönyvben: 15
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

séfike

Mióta szakács: 2017.03.18.
6 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: születésnap, Anyák napja, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

baracktorta, mascarponetorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

752
tojás 3 db
cukor 150 g
víz 5 ek
szódabikarbóna 1 késhegynyi
finomliszt 5 evőkanál
citromlé 3 csepp
zselatin 20 g
víz 120 ml
mascarpone 900 g
cukor 250 g
vanília kivonat 1 teáskanál
citromlé 1 teáskanál
habtejszín 120 ml
ételfesték 2 csepp
őszibarack konzerv 90 dkg
zselatin 20 g
víz 120 ml
cukor 135 g
víz 160 ml
prosecco - habzóbor 240 ml