Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bajor camembertkrém

Bajor camembertkrém
Bajor camembertkrém
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az "Obatz'n" az egyik legtipikusabb bajor étel, sörözések egyik kedvelt kísérője, bajor pereccel ("Brätz'n") és spirálisra vágott fehér retekkel ("Radi"). Lévén, közeleg a híres müncheni "Oktoberfest", kedv- és étvágycsinálónak felteszem az "eredeti" receptet. Számos bajor konyha oldalon és könyvben ellenőriztem a hitelességét. :) A recept nagyon egyszerű volta onnan ered, hogy a télről megmaradt, túlérett camembert sajtot összekeverték vajjal, hogy ez által enyhítsék a sajt erős aromáját. A hagymát melle ették, mert -így a régi recept- a belevágott hagymától kesernyés ízt kap. Főleg paprikával (!) és egy kis sörrel fűszerezték. A fáma szerint 1920-ban tálalta fel először egy freisingi kocsmárosné.

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Illik hozzá egy rusztikális kenyér is. Adjunk mellé retket, karikázott hagymát és egy jó hideg sört. Ezt az alapreceptet dúsíthatjuk nyugodtan egy kis mustárral és pl. Philadelphia sajtkrémmel is.

Ui: Majdnem egy időben közölte le Dakota a bajor perec receptjét! Aki nem sajnálja a fáradtságot: feltétlenül készítse el!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A nagyon érett és aromás camembert-t feldaraboljuk. (Készítés előtti éjszakára vegyük ki a hűtőből). Egy villa segítségével nyomkodjuk szét, adjuk hozza adagonként a vajat, és a villával dolgozzuk össze az egészet krémesre.
  2. Adjuk hozzá a fűszereket, a snidlinget és a sört, és "mancsoljuk" tovább a villánkkal, míg elnyeri végső, krémes állagát.
  • elkészítettem: 888 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 7 841
elküldve: 4
receptkönyvben: 207
elkészítve: 11/11
Facebookon megjelent: 1

szakács

Marti48

Mióta szakács: 2013.05.28.
317 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós krémek
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: hideg előétel
konyha: német
adag: 3 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Obatzer, sajtkrém camembertből, bajor sajtkrém

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marti48
Marti48 / marti48 Sat, 2014-09-27 19:52

Kar, de szerintem azert jo lesz igy is. Esetleg egy kicsivel több vajat tegyel hozza. az eredeti recept ugyis 10 dkg-t ir, amit en egy kicsit redukaltam... Ne tedd be a hütöbe, mert ugy nehez össze nyomkodni. Csomagalova nyugodtan kint hagyhatod. A lajbli. Nemetes szo, egy "Laib" az egy kerek formaju kenyer, a vekni (Weckerl) pedig a hosszukas. Rengeteg fele kenyer van, egyik jobb mint a masik. Egyszer egyik baratnöm, aki Svedorszagban el, innen vitt 3 nagy db . kenyeret, kepzeld, mert ott meg vegkepp nincs jo pekaru. Muris Volt, amikor bevonult a repülöbe a kenyerekkel...

Love: Marti

witch
witch / witch Sat, 2014-09-27 22:10

Rendben, rakok bele tobb vajat, hogy finom kremes legyen. Nemreg kezdtek arulni a boltokban Europai stilusut, na majd meglatom milyen lesz azzal. Most neztem es azt irja, hogy csak tejszin van benne. Remelem! :o)
Szeretem, a szamomra ilyen uj szavakat. :o) Peldaul itt a NoSaltyn olvastam a fuszulykat meg pityokat es elotte azokrol sem hallottam.
Megertem a baratnodet, mert mi sem kedveljuk az itteni kenyeret, egyaltalan nem a mi izlesunk. Mi mas kenyereken nottunk fel, szerintem azert nehez atallni, ha egyaltalan lehet masik fajtara.

L♥ve, witch

marti48
Marti48 / marti48 Sun, 2014-09-28 17:32

Nem egy dietas kaja, de szerintünk finom. Alapvetöen, el lehet kesziteni ugy is, mint a körözöttet, de ha mar lud, legyen köver: ilyen az eredeti recept. Különben javitok majd az oldalon ("ajanlat" rovat), mert en titokban :) csempeszek bele egy kis örölt kömenyt is... (Pssszt...)! :)

En ismertem a fuszulyka es a pityoka elnevezest is - mindkettö Erdelyi.

Kellemetes vasarnapot kivanok!

Love: Marti

witch
witch / witch Sun, 2014-09-28 18:29

Kedves Marti!

Most kentem ra, frissen sult zsemlere, hat ez valami fantasztikus!
Hmmm...... az orolt komeny jol hangzik, en azt is nagyon szeretem.

Szep napot es kellemes hetet kivanok! Nalunk most csodas venasszonyok nyara van, sok napsutessel es szinte nyari meleggel. :o) A kedvenc evszakom.

L♥ve, witch

marti48
Marti48 / marti48 Sun, 2014-09-28 20:54

Nagyon örülök!!! Közben utana neztem, es latom, hogy Eleve beirtam a kömenyt. Viszont kivanok szep hetet - az en kedvenc evszakomban (is) - talan azert, mert oktoberben születtem? :)

Love; Marti

witch
witch / witch Sun, 2014-09-28 21:35

Oooo, en meg azt hittem, hogy a romai komenyre gondolsz. A komenymagot beleraktam, picit megtorve, ahogy irtad.
Nahat, ez eszembe juthatott volna nekem is, mert en is oktoberi vagyok. :o)

szeretettel, witch

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2014-09-29 19:08

Szinten oooooh.... akkor merleg-druszak vagyunk! Igy persze nem is csodalkozom a messzi tavok dacara kialakult kölcsönös szimpatianak! :)
Bevallom: a romai kömenyt meg "soh'sem" alkalmaztam, ez nem egy anizs-izü füszer? Az anizst viszont egyikünk Sem kedveli. Most irt Dakota is, es örömmel vette, hogy UI-ban ratettem a recept melle ajanlatnak az ö perecet. Jopofa dolog ez, igy keresztül-kasul szaguldozni a vilag ilyen-olyan pontjarol egy masikhoz! Itt mar esteledik, es a ferjemet mar megvacsoraztattam frissen szedett soskabol leves, buggyantott tojassal, es frissensült tarjaval, melle vajas-tejfölös-prezlis karfiol. Mindez utobbi maradek, magamnak szinten maradekokbol összedobok egy fantazia levest...

Love, Marti

witch
witch / witch Tue, 2014-09-30 02:35

A romai komeny a mexikoi konyhaban gyakori, en azert hasznalom, de annak inkabb fustos ize van es az "illata" is nagyon karakteres. Nalunk van egy arab bolt, oda amikor belepunk, ez az illat csap homlokon. :o)
Ez nekem is nagyon tetszik, hogy rokon lelkekkel egy csapatba verodve vagyunk itt a NoSalty-n. Ami meg meglepo a szamomra, hogy amikor fozok valamit, szinte azzal egyidoben hasonlo receptek vannak aktivalva az oldalon. Szoval az egesz csapat egy hullamhosszon van, ez szerintem a gyokereink miatt van, mert mindegy hol vagyunk szetszorodva a vilagban, MAGYAROK vagyunk. :o)
Megvacsoraztattad a ferjedet? Haha, hat ha szo szerint erted, az enyemet is meg kell etetni. :o) Talal maganak, nem arrol van szo, de annyira szereti, ha en adom neki az etelt.
Na, a soska, az nagyon hianyzik. Itt, ilyen 2 dkg-os csomagokban aruljak "fuszerkent", mert nagy adagban meregnek tartjak, pont ugy mint magyarorszagon a zold paradicsomot.

L♥ve, witch

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2014-09-30 14:45

Ha nem anizsos, akkor ki fogom probalni! Igen, nekem is feltünt, hogy egyszerre megy fel uj receptkent ugyanaz - jopofa! Nalunk a kertben burjanzik a soska, es egyidejüleg itt is csokorban aruljak a piacon (üzletben nincs is) jo Dragan, salataba. Mert ök nem tudjak, hogy micsoda martast, es levest lehet belöle fözni! :)

Pusz'! Marti

witch
witch / witch Tue, 2014-09-30 17:14

Itt is nagyon draga a soska, az a 2 dkg 2 dollarba kerul, hat annyiert mar aranyat lehet venni. Az amerikaiak felnek, hogy meghalnak tole. Nekem ez olyan vicces, mert gyerekkent letepkedtuk a nyers leveleket es ugy ettuk.

udv:witch

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2014-09-30 18:38

Hat ez tenyleg furcsa!!! A soska igen-nagyon egeszseges. :) Mi is ettük, söt, a burjanzo vadsoskat tömtük magunkba, esö utan isteni Volt! Bevallom, hogy mi akadviragot is fogyasztottunk elöszeretettel, leven akacfank is Volt a budai kertben....

Pusz': M

witch
witch / witch Wed, 2014-10-01 17:08

Nekunk is volt egy szep, nagy akacfa az udvarunkban ( Pesten), orgona bokrok voltak korulotte es en is kostolgattam az akac viragot. Az olyan finom edes volt, hmmmm.....
Ez hianyzik nekem itt, a nagy kert tele gyumolcs fakkal meg bokrokkal, de jo is volt ugy felnoni, hogy csak kimentem a kertbe es "szureteltem". :o)

L♥ve, witch

marti48
Marti48 / marti48 Fri, 2014-09-26 12:05

Kedves Witch!

Jo a Brie is, csak legyen lehetöleg magas zsirtartalmu. Es villaval mancsold, ne mixeld, mert az s jellemzöje, hogy a sajt heja kicsit darabos marad a kremben. Perecet sajna nem tudok sütni, az csak az bajor pekeknel kaphato... Ez egy speci, "lugos" peksütemeny. Van belöle kis zsemle es stangli is. Jo sok soval.

Üdv: Marti

witch
witch / witch Fri, 2014-09-26 17:16

Kedves Marti!

Koszonom a gyors valaszt!
Nalunk a kenyer olyan, hogy nem kell nekem sutni, mert talaltunk egy jo kis Europai pekseget. Nem tudom pontosan honnan valok a tulajok, talan Albania, de az biztos, hogy Ok aztan tudjak, mi az "igazi" kenyer.

udv:witch

witch
witch / witch Thu, 2014-09-25 20:49

Kedves Marti!

Hmmm...... ez nagyon jol hangzik. Vajon a perec recept lesz a kovetkezo?
Nekem Brie sajtom van itthon es az is nagyon karakteres izu, szerinted azzal is mukodne vagy jobb a Camembert?

udv:witch

marti48
Marti48 / marti48 Fri, 2014-09-26 12:14

ui: most latom, hogy "Dakota" leirta a sörperec receptjet - ki lehet prbalni! En nem fogom, mert ugyi itt a sarkon van egy jo pek.... :) Dakotaval ellentetben, en voltam egy jo parszor az Oktoberfesten, de ez mar a multe. Most mar nem vagyom a trubelra, no meg a hangulata is jocskan megvaltozott 40 ev alatt...

Puszi, Marti

witch
witch / witch Fri, 2014-09-26 17:21

Rendben, majd kiprobalom a receptjet, mert jo kis szakacs O is.

Igen, sajnos semmi nem olyan, mint regen. Vagy lehet, hogy az ido szebbe tesz mindent es tenyleg "csak" a szepre emlekezunk.

Love, witch

marti48
Marti48 / marti48 Fri, 2014-09-26 17:31

Igen, nekem is tetszenek a Dakota receptjei, es kalandozasai a Nagyvilagban. Itt (Bajororszagban) isteni jo pekek vannak, szerencsenkre 3 egeszen közel hozzank.
Ha hazautazunk, akkor mindig viszünk magunkkal egy-ket jo nagy lájblit, mert a honi kenyerek sajna meg mindig nem jok, bar ezt nem ertjük, leven regen hires jo kenyeret lehetett venni (pl. a Nagycsarnokban!) - a mostaniak 2 napnal tovabb nem tartanak...

Love, Marti

witch
witch / witch Sat, 2014-09-27 17:24

Sajnos nem jol emlekeztem es nincs Brie itthon, igy elmentem a boltba beszerezni Camembert-et. Ennek a zsirtartalma csak 15%, de egyenesen Francia orszagbol jott, igy talan van valami koze a sajthoz. Ugyanis az itteni "sajtok" 50-70% olaj+szinezok meg kitudja milyen kemikaliakbol keszul. Szoval a csomagolas hatuljat alaposan tanulmanyozni kell, hogy mi az osszetetel, mielott a kosarba landol. Tenyleg egesz ejszaka kint kell "felejteni" a sajtot a konyhapulton?
Lajbli, ezen jot mosolyogtam, ez egy nemet szo? Mi egy hetre valo "lajblit" vasarolunk, mert itt olyan tavolsagra vannak a boltok, ha nem kocsival mennenk, akkor egy hetig gyalogolnank, mert tomegkozlekedes az nincs. Bezzeg a szomszed haza olyan kozel van, hogy latom, mit foz.

L♥ve, witch

401
camembert sajt 20 dkg
vaj 8 dkg
fűszerpaprika 1 teáskanál
köménymag 1 kávéskanál
snidling 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
sör 30 ml
vöröshagyma 1 kis fej