r
Nosalty Logó

Bagett egy francia nagyi receptje szerint

ZilkaZil
Bagett egy francia nagyi receptje szerint
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A gyors kovászhoz

A tésztához

308
Kalória
8.9g
Fehérje
64.2g
Szénhidrátok
0.9g
Zsír
79.5g
Víz
-
Koleszterin
2.5g
Rost
227.7mg
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A gyors kovászhoz

A tésztához

Összesen 308 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A gyors kovászhoz

A tésztához

Összesen 1842 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A gyors kovászhoz

A tésztához

Összesen 199 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    173.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    101 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    79.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 308 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1040.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    171 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    122 mg
  • Foszfor
    608 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    385.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    476.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    287 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 1842 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    112.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    51.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 199 kcal

Elkészítés

A gyors kovászhoz

  1. A kovász hozzávalóit összekeverjük, és letakarva kelesztjük1 órát, félidőben villával átkeverjük.
  2. A lisztet egy nagy tálba tesszüka sóval, közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjüka kovászt, majdaz ecetes vizet apránként. Kívülről befelé haladva addig dagasztjukezt a nyúlós masszát,amíg lágy, de rugalmas, tál falától elváló állagú nem lesz.
  3. Letakarva 1 órát kelesztjük, majd lisztes deszkán óvatosan átgyúrjukúgy, hogy a levegő szépen bent maradjon a tésztában.
  4. Hengert formázunkbelőle, amit 6részre osztunk. Mindegyiket kis téglalap alakúra formáljuk (nem nyújtjuk, csak kézzel széthúzgáljuk egy kicsit), majd a hosszabbik tengely mentén föntről lefelé félbehajtjuk, és egy gyors gördítő mozdulattal visszanyomjuka tésztát a téglalap 2/3-áig. Megismételjükúgy, hogy most az alsó feléről kezdjüka hajtást, majd még egyszer fordítva.
  5. Végül a tészta középen így keletkezettvonal mentén tartva a hüvelykujjainkat jobbról balra haladva föntről lefelé apró mozdulatokkal lassan félbehajtogatjuk a tésztát. Ezt 3x megismételve kapjuk a klasszikus hosszú, csücskös bagettet. Vizes tenyérrel átkenjünk őket, liszttel meghintjük.
  6. Abagetteket egy éles késsel kissé bevagdossuk, majd konyharuhával lefedve még 15 percig kelesztjük.
  7. Forró sütőben a legmagasabb fokozaton 10 percig sütjük, majd lentebb véve a hőt még további 15-20 percig.
  8. Letakarva langyosra hűtjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Ez a legjobban bevált bagett-receptem egy francia nagymamától származik, mint ahogy az elsőre kissé bonyolultnak tűnő formázási technika is. Megéri vele bíbelődni, mert lényeges a különbség az egyszerűen csak hosszúkásra tekert vagy kígyó alakúra formázottak és az így készült között.  A kovászt a legjobb élesztő nélkül készíteni rozslisztből, de ahhoz legalább 1 hét kell. :) Ez a gyors változat is remekül beválik, ha nincs már a hűtőben igazi kovász, vagy ha nem sütünk olyan gyakran.

További receptek

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek