Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Babaganush

Babaganush
Babaganush
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Előfordulhat, hogy nem mindenki ismeri a babaganush krémet. (Sőt, feltételezem, azok lehetnek kevesebben, akik ismerik:) Így voltam ezzel én is egészen néhány nappal ezelőttig, amikor is ellenállhatatlan késztetést éreztem arra, hogy több polcnyi szakácskönyveim számát egy újabb darabbal gyarapítsam. Valami olyasmit kerestem, ami újdonság számomra. A "Keleti ételek" című szakácskönyv mellett döntöttem. Nem bántam meg, élvezettel olvasom, és több olyan recept is van benne, amely izgalmas, ismeretlen számomra, és tervezem elkészítését. Ebben a szakácskönyvben találkoztam a babaganush krémmel, mint az egyik étel alapanyagával. A babaganush krém egyfajta padlizsánkrém, tahinivel (szezámkrémmel) ízesítve. A keleti lakomák mezze névre hallgató előételeihez tartozik, amelyek arra hivatottak, hogy előkészítsék a vendég gyomrát a bőséges, kulináris élvezeteket nyújtó következő fogásokra. A babaganush krémet jellemzően pitával fogyasztják.

hozzávalók / 2 adag

  • 2 kis db zsenge padlizsán (vagy 1 nagyobb )
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 ek tahini
  • 4 dkg mandula (darált)
  • 1 fél citromból nyert citromlé
  • 1 kávéskanál római kömény (vigyázzunk vele, nagyon intenzív az íze, célszerű őrölve használni)
  • 1 kk
  • 10 db menta (levél, ezt kihagytam, mert egyelőre csak teaként fogyasztom)

ajánlat

A babaganus krémet joghurttal hígíthatjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A padlizsánt felforrósított grillrácson vagy grillserpenyőben folyamatos forgatás mellett addig sütjük, amíg héja fekete és hólyagos lesz.
  2. Kevés hideg vizet engedünk rá, meghámozzuk, a padlizsán húsát összeaprítjuk, és szűrőbe téve hagyjuk lecsöpögni. Ezt követően a lecsöpögtetett padlizsánt egy késes aprítóba tesszük a többi hozzávalóval együtt, és szép, sima krémmé pürésítjük.
  3. A kész krémhez adhatunk durvára aprított mentát. (Mint említettem, ezt én kihagytam.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 37 069
elküldve: 0
receptkönyvben: 343
elkészítve: 6/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: arab
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: grill
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós krémek
adag: 2 főre
kalória: átlagos
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc

egyéb elnevezések

mandulás padlizsánkrém, padlizsánkrém tahinivel, keleti padlizsánkrém

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tritrek
Lajos / tritrek Sun, 2014-09-14 13:21

Én a végén le szoktam önteni olivaolajjal és megszórom pirított fenyőmaggal...

lukiba
lukiba Mon, 2013-08-12 00:32

Nagyon tetszik a recept, alig várom, hogy kipróbáljam, imádom a padlizsánt minden formában. Szerintem ennek semmi köze a hagyományos erdélyi padlizsánkrémhez, így leírás alapján, örülök hogy egy újabb ízt is kipróbálhatok.

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Wed, 2011-04-13 20:37

Tamynimfa! Nagyon örülök, hogy elnyerte tetszésedet a recept és belépett a kedvencek sorába! (Bár az eredeti ötlet a közel-keleti konyha érdeme:)

Tamynimfa
Tamynimfa Mon, 2011-04-11 20:35

Hát ez valami isteni lett! Két újdonsült nagy szerelmem, a padlizsán és a tahini egy ételben... Így mandulával meg aztán pláne különleges. Kedvenc lett, köszi! :)

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Fri, 2010-07-30 11:55

Szaby! Én ismerem a vinetét és rajatam kívül még nagyon sokan.Kicsit elhamarkodottan ítélkezel, (valószínüleg a tájékozatlanságodból ered).A sült padlizsánt és a belőle készült krémet a keleti konyha is előszeretettel használja (nem csak a román és az erdélyi). A babagamush egy változata a padlizsánkrénmek, olaj és hagyma mentes, tahinivel megspékelve.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-07-30 10:48

áó te jáó ég, babaganush! ..ez a közönséges vinete, picit megspékelve! ..Mo-on bárhányszor kérdeztem soha senki nem ismerte! ..röhelyes, h nektek 1 jólcsengő név kell, ahhoz h vmi fogyócikk legyen! :))

533
padlizsán 2 kis db
fokhagyma 2 gerezd
tahini 4 ek
mandula 4 dkg
citromlé 1 fél citromból nyert
római kömény 1 kávéskanál
1 kk
menta 10 db