r
Nosalty Logó

Aszaltszilva- és marcipánkrémes csavart rudak

Éva házias konyhája
Aszaltszilva- és marcipánkrémes csavart rudak
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

tészta

krém

kenéshez

1015
Kalória
22g
Fehérje
161.5g
Szénhidrát
29.6g
Zsír
41.9g
Víz
155.1g
Koleszterin
8.2g
Élelmi rost
65.1g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír

tészta

krém

kenéshez

Összesen 1015 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír

tészta

krém

kenéshez

Összesen 5065 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír

tészta

krém

kenéshez

Összesen 264 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22 g

Zsír

  • Összesen
    29.6 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    155 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    596.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    205 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    206 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    161.5 g
  • Cukor
    65 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    41.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    113 mg
  • Retinol - A vitamin:
    146 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    228 micro
  • β-crypt
    50 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    228 micro
Összesen 1015 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    110.1 g

Zsír

  • Összesen
    147.9 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    775 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2980.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    210 mg
  • Kálcium
    1024 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    226 mg
  • Foszfor
    1030 mg
  • Nátrium
    468 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    807.3 g
  • Cukor
    325 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

Víz

  • Összesen
    209.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    840 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    156 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    387 micro
  • Kolin:
    564 mg
  • Retinol - A vitamin:
    729 micro
  • α-karotin
    158 micro
  • β-karotin
    1139 micro
  • β-crypt
    250 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1141 micro
Összesen 5065 kcal
  • 9% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    155.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    10.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    44 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    59 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 264 kcal

Elkészítés

tészta

  1. 300 ml tejet langyosra melegítünk, az 1 evőkanál cukrot és az 75 g vajat fölolvasztjuk a tejben. Egy tálba öntjük, majd a tojást, sót, élesztőt, lisztet hozzáadjuk, és jól összedolgozzuk.
  2. Egy konyharuhával letakarjuk, duplájára kelesztjük
  3. Elkészítjük a krémet. A tejet elkezdjük melegíteni, közben a tojássárgáját a cukrokkal habosra keverjük.
  4. Majd egy kevés tej hozzáadásával az étkezési keményitőt is hozzákeverjük.
  5. Amikor már forr a tej, akkor elveszünk belőle egy keveset, jól összekeverjük a tojásmasszával. Egyfajta hőkiegyenlítést végzünk. A forró tejbe keverjük.
  6. Addig keverjük, ameddig egy sűrű krémet kapunk. Miután elkészült a krém, belereszeljük a marcipánt, és jól összekeverjük, a pudingal egynemű krémet alkotunk. Utána kihűtjük.
  7. Közben tetszés szerinti darabokra vágjuk az aszalt szilvát.
  8. A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. 60x30 cm nagyságúra.
  9. Majd a vaníliás tölteléket rákenjük a fele tésztára, megszórjuk az aszalt szilvával, és egymásra hajtjuk.
  10. Egy pizzavágóval vagy egy éles késsel kb. 3 cm széles csíkokat vágunk. Ez így elég hosszú lesz, igény szerint félbevághatjuk a csíkokat.
  11. Megfogjuk a két végén a levágott csíkot, és közben csavarjuk, én kétszer csavartam meg, de lehet többször is. Ezt a folyamatot addig folytatjuk, ameddig elfogynak a levágott csíkok.
  12. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és 30 percet pihentetjük.
  13. A sütőt 200 fokra fölmelegítjük, a 100 ml tejjel egy ecset segítségével megkenjük a tésztát, és sütjük kb. 20 percig. Jó étvágyat.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Aszalt szilvát akartam beleépíteni a kelt tésztába. De önmagában kicsit üres lett volna. Így elkészítettem egy vaníliás-marcipános krémet, és azzal töltöttem meg. 

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...