Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Árvácska

Árvácska
Árvácska
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon dekoratív, és csoda finom, könnyű sütemény. Elkészíteni kicsit macerás, de a végeredmény megéri a fáradozást. Akkor kell ügyesnek lenni, mikor az ember rakja össze. Megsütni nem több, mint egy piskótatekercset.
Többször vettem vele részt sütiversenyeken, és lett első, lett különdíjas. Legnagyobb elismerés azonban, mikor a családi asztalon, egy ünnepi ebéd után addig szeleteljük, míg elfogy.

hozzávalók / 4 adag

A barna tésztához

A sárga tésztához

A rózsaszín tésztához

A krémhez

ajánlat

Ünnepi alkalmakra, felér egy tortával.

Szólj hozzá!

elkészítés

Sárga és rózsaszín tészta készítése:


  1. Őzgerinc formában egy sárga, és egy rózsaszín rudat sütünk. A formákat kivajazzuk, és zsemlemorzsával megszórjuk.
  2. Lábasba vizet teszünk, és ha forr, a gőz felett felverjük a 3 tojás kettéválasztott fehérjét.
  3. Ha a hab emelkedik, beletesszük a kristálycukrot és keményre verjük.
  4. Levesszük a tálat a gőzről és belekeverjük a tojások sárgáját.
  5. Folyamatosan keverjük a robotgéppel, és hozzáadjuk a pudingport, a sütőport.
  6. Beleöntjük a gericformába, és előmelegített sütőben 180 fokon, lassan tűpróbáig sütjük.
  7. Ha megsült, kifordítjuk a formából, és rácsra tesszük kihűlni.

Barna tészta készítése:


  1. Akkora tepsit kenünk ki és szórunk meg morzsával, hogy az őzgerincforma háromszor férjen el rajta.
  2. Gőz felett, úgy mint a rudaknál, felverjük az 5 tojás fehérjét habnak.
  3. Belekeverjük a cukrot. Ha jó kemény a hab, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a tojások sárgáját.
  4. Beletesszük a csokipudingport, és a sütőport.
  5. Tepsibe önjük a masszát, és mint a piskótalapot, úgy sütjük. Előmelegített sütőben nagyon gyorsan megsül. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki nagyon, mert akkor könnyen törik.
  6. Ha megsült, konyharuhára fordítjuk.

Összeállítás:


  1. Egymásnak szembefordítjuk a sárga és rózsaszín rudat.
  2. Rátesszük egyben a barna lap szélétől két ujjnyira, és beletekerjük.
  3. Mintha piskótatekercset tekernénk, csak itt  beletekerjük a rudakat.
  4. Amíg a tésztáink hűlnek, kikeverjük a krémet.
  5. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, és a vaníliával.
  6. Ha már kihűlt a tésztánk, óvatosan kigöngyöljük.
  7. A barna lapot megkenjük fehér krémmel.
  8. A színes rudakat kettévágjuk.
  9. A maradék krémbe 1 nagy kanál kakaóport keverünk.
  10. A rudakat egymással színben ellentétesen a kakaós krémmel összeragasztjuk.
  11. Rózsaszín mellé a sárgát, és szemben ugyanígy, hogy egy hengert kapjunk.
  12. Óvatosan tegyük rá a barna lapra, lehetőleg ne csússzon nagyon el, és csavarjuk bele.
  13. A konyharuhával tekerjük fel és szorosan tekerjük bele.
  14. Hagyjuk pihenni, kicsit a tészta hadd szívja magát a krémmel.
  15. Tegyük kicsit hidegebb helyre, hogy a krém megkeményedjen.
  16. Kis pihentetés után óvatosan göngyöljök ki a ruhából és tegyük tálcára.
  17. Hintsük meg porcukorral.
  18. Az asztalon tálaláskor szeketeljük, akkor amikor elfogyasztjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 74 419
elküldve: 24
receptkönyvben: 681
elkészítve: 12/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Sárvári Mária

Mióta szakács: 2008.12.29.
117 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

pudingos tekercs, felhő rolád

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Hilda69
Hilda69 Wed, 2012-04-18 21:51

Ez 1 nagyon régi sütemény, már 25évvel ez előtt is sütött ilyent az anyósom. Nagyon finom, én már rág elfelejtettem. Örülök, hogy ismét felbukkant.:-)))))

Bokor Éva
Bokor Éva Wed, 2011-11-09 16:30

Elkészítettem nagyon mutatós és finom, macerás elkészíteni de meg éri.Érdemes rá szánni az időt.

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Mon, 2011-04-04 18:15

Szia! Hmm, nem is gondoltam még arra, hogy tejszínhabos töltelékkel is finom lehet! Azt már tervezem, hogy más ízekkel, színekkel is kipróbálom, de köszi az ötletet!

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Mon, 2011-04-04 18:01

Szia Scarlett!
Jól néz ki a sütid!
Én sem mindíg egyformán készítem, volt már tejszínhabos változata is.Valamikor régen kaptam ezt a receptet, és az akkori leírás szerint került az oldalra. Hogy milyen krém kerül bele? Tegyél olyat amilyet szerettek! Puszi Marika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-04-28 11:43

Köszönöm nagyon aranyosak vagytok, hogy figyeltetek rá.
Sajnos vannak gerinctelen emberek, akik nem élnek meg a saját tudásukból, és szükségük van máséra is.Ezt a sütit nem mindenki tudja elkészíteni, könnyebb más tollával ékeskedni.
Csak sajnálni tudom!Marika

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-04-05 12:08

Nagyon finom süti, de én sem így csinálom.
Nem gőz felett készítem a tésztát, a krémet 4 dl tejből 1 cs vaníliás pudingból és a többi hozzávalóból.
A 10 éves unokáim nagyon imádják!!! Tálaláskor tejszínhabot nyomunk a tetejére.
Már több mint egy éve ez a sláger!!!!

Ancsa37
Kovács Anikó / Ancsa37 Fri, 2010-04-02 16:54

Nagyon szép ez a süti,holnap elkészítem.Olvasgatom már egy ideje,nagyon bízom benne,hogy sikerül is.
Beszámolok,hogy sikerült.Üdv:Anikó

ancsika 0801
ancsika 0801 Thu, 2010-04-01 20:02

ez nagyon finom ,már többször elkészítettem ,csak a krémet 1cs.vaníliás
pudingporral készítem amelynek egy részébe kakaóport teszek és úgy töltöm meg

nyughatatlan8
nyughatatlan8 Sun, 2010-02-07 20:07

Köszönöm Marika a gyors választ,eszerint készítem el és majd beszámolok róla.Éva

nyughatatlan8
nyughatatlan8 Sun, 2010-02-07 18:09

Kedves Mária!Régóta szemezek a recepteddel,el is mentettem a kedvenceim közé.Sokszor elolvastam,mostmár értem is!:-)))Csak az nem világos,hogy a sárgához miért fél,a barna és a rózsaszínhez miért 1 kk sütőpor kell?Köszi a receptet:Éva

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-02-07 19:37

Igazad van, és bocsánat nem akartam félre vezetni senkit.A barna tésztába 1 kávéskanál, a sárga és a rózsaszín tésztába pedig fél kávéskanál sütőpor kell.
Megnéztem a receptemet, és abban is rosszul van írva.
Nem olyan nagyon bonyolult mint aminek látszik, de nagyon finom és csuda mutatós süti.
z összerakás a kényes része a dolognak, ott kell nagyon vigyázni!
Sok sikert hozzá! Marika

Judit71
Judit71 Fri, 2011-04-15 09:28

Kedves Marika! Én a belsejét előző nap készítem el. A 4 csíkot összeragasztom krémmel körbetekerem fóliával, egy éjszakára berakom a hűtőbe. Másnap csak meg kell kenni a barna lapot és a jól kihűlt "rúddal" feltekerni. Tuti nem fog elcsúszni. Ezt azért is írtam le, hogy aki esetleg az összerakástól fél és eddig azért nem sütötte meg az is bátorságot merítsen. Remélem tudtam nekik segíteni. Köszönjük a receptet Marika!

Zit
Zit / Zit Wed, 2009-12-02 13:51

Uramisten! Jó hosszú a leírása... De olyan szééééép! :-) Ha lesz, aki vigyázzon a Gyerkőcökre, okvetlen kipróbálom! :-) Gratulálok hozzá, nagyon-nagyon ügyes vagy.

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Wed, 2009-12-02 16:10

Nagyon köszönöm a dícséretet.
Szerettem volna jól leírni, hogy érthető legyen. Ha az ember egyszer elkészíti utána már nem tartja bonyolultnak.
Nagyon finom, és megéri rászánni az időt. Sok sikert a próbálkozáshoz!
Egy a totál biztos: Nagyon gyorsan el fog fogyni!

1285
tojás 5 db
cukor 5 ek
csokoládés pudingpor 1.5 tasak
sütőpor 1 kk
tojás 3 db
cukor 3 ek
vaníliás pudingpor 1 tasak
sütőpor 0.5 kk
tojás 3 db
cukor 3 ek
puncs pudingpor 1 tasak
sütőpor 1 kk
vaj 30 dkg
porcukor 30 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
cukrozatlan kakaópor 1 púpozott ek