Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kossuth-kifli

Kossuth-kifli
Kossuth-kifli
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (54)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyakran készítem ezt az egyszerű sütit. A gyorsaság mellett másik nagy pozitívuma, hogy jól eláll. Bár, erre ritkán van esélye...

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A tepsi előkészítéséhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat, mindegyikkel jól kikeverve. A végén beletesszük a citromhéjat is.
  2. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a vajas-cukros-tojásos masszába, vigyázva, nehogy összetörjön.
  3. Hozzászitáljuk a sütőporos lisztet, elkeverjük.
  4. Vajjal kikent, liszttel meghintett tepsibe simítjuk a tésztát (kb. 1 centi magasan álljon a tészta a tepsiben!).
  5. A tetejét megszórjuk durvára vágott dióval vagy mandulával.
  6. Közepesnél kicsit erősebb tűzön kb. fél óra alatt megsütjük.
  7. Miután kihűlt, pogácsaszaggatóval félholdakat (kifliket) szaggatunk belőle.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 84
össznézettség: 202 789
elküldve: 85
receptkönyvben: 2 080
elkészítve: 130/156
Facebookon megjelent: 2

szakács

Cili

Mióta szakács: 2007.11.26.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

vajaspiskóta, Kossuth kifli, Magdolna

Hozzászólások (54)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2016-03-16 02:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.03.15. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2016-03-15 02:03

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.03.14. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

KriSom
KriSom Fri, 2016-01-01 21:57

Kedves Cili! Köszönöm a receptet. Nagymamám diós holdacskának hívta, sajnos a receptet már nem tudta átadni nekem. Több receptet kipróbáltam, mire a tiédre találtam. Elkészítettem a recepted alapján a sütit, ízre pont olyan, mint a Nagyikámé :) Sajnos állagra nem sikerült, mert tömör lett. Nagyié könnyű és légies piskótájú volt. Nem tudom, hogy mit rontok el. Hiába kemény a fehérje habom, mire minden belekerül a tésztába, összeesik, vajcsomós lesz az állaga. Kérlek, ha tudsz segíts!

BLRita
BLRita Sun, 2016-05-22 13:42

Én egy kicsivel több sütőport (amúgy szódabikarbónával helyettesítem, mert a sütőport nem nagyon bírjuk) tettem bele, de szerintem a hangsúly azon van, hogy a fehérjehabot és a lisztet is ÓVATOSAN keverjük bele a tojásos-cukros-vajas masszába. Nagymamám úgy tanította, hogy a fakanál vagy keverőkanál LAPJÁT forgassam mindig a tészta körül, tehát ne a kavaró mozdulattal keverjem bele a habot és a lisztet. Azt mondta: így nem törik össze a hab...

cinu
cinu Sun, 2016-01-17 17:59

A süti nagyon finom lett, viszont hasonlóan KriSomhoz, sajnos nekem is tömör lett. Legközelebb a habot fogom utolsónak belerakni a masszába, mert mire a lisztet elkeverem, a hab teljesen összetörik. Vagy lehet, hogy én nem csinálok valamit jól... Aki tudja a "titkot" ,segítsen légy szíves!

picimp
picimp Sun, 2015-08-09 15:37

Már a képről tudtam, hogy megtaláltam az igazi Kossuth receptet, nagyban hasonlít a Nagymamám által készítettre. Köszönet a receptért :)

lulesz
lulesz Sun, 2015-03-22 12:08

Segítsen ki valaki egy tepsimérettel, mert holnap megsütném!!! Előre is köszönöm. Édesanyám is sütötte régebb, szerettük nagyon ezt az egyszerű, de finom sütikét. Holnap össze is vetem az ő receptjével, csak azt tudom, hogy arányaiban hasonló. Szép vasárnapot!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2015-03-16 02:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.03.15. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

t.variam
t.variam Sun, 2015-03-15 17:03

Fehér Béla, a Kossuth kifli című regény szerzője, aki alaposan tanulmányozta a kort, azt nyilatkozta, hogy a Kossuth kifli eredetileg a Pozsonyi kifli volt.

KJ
KJ Sun, 2013-11-10 15:44

Jó recept: finom és egyszerű. Bekerült a gyűjteményembe.

kekszy
kekszy Thu, 2013-01-31 12:22

Nagymamám receptje hasonló :) ma kipróbálom a Tiédet is :)

hangya68
hangya68 Wed, 2013-01-30 15:06

Anyumnak holdalakú piskóta néven szerepel a receptes füzetében. Én szeletelt mandulával szórom meg a tetejét és rögtön dupla adag készül belőle :-) Gyönyörű magasra feljön mindig és a citromhéj nagyon kell bele szerintem. Míg szaggatom, a szélen leeső sallangok folyamatosan tűnnek el a pocakban :-) Nekem 5 tojásos a receptem, de emlékeim szerint az arányok kb. ilyenek.

dobosneszilvi
dobosneszilvi Sun, 2013-01-27 11:58

megsütöttem, kb 2 óra alatt meg is ettük. :) én kockákra vágtam, mert nem bírta kivárni a család, amíg szaggattam volna :) egyszerű, nagyon gyors, és isteni :) köszi

nagy marika
nagy marika Tue, 2013-01-22 12:43

MEGSUTOTTEM,EN NEKEM IS MEG VAN A RECEPT DE POHARRAL KIVAGOTT KIFLI NEVVEL.NAGYON FINOM.KOSZI A RECEPTET

Mida8181
Mida / Mida8181 Tue, 2013-01-22 11:13

Most találtam rá a receptre.
Egyből nosztalgiázni támadt kedvem nekem is. Meg is kerestem édesanyám megsárgult receptgyűjteményét. Dr Oetker világosfej védjegyű legújabb kipróbált receptjei kiadványában meg is találtam a Kossuth-kiflit. Sajnos évszám nincs rajta mikor adták ki, de szerintem a II. világháború előtt.
Még a nagymamám is sütötte, mi egységesként ismerjük, ugyanis megmérjük a tojásokat, és ugyanannyi súlyú lisztből, cukorból és margarinból készítettük.
Köszönöm hogy felraktad a receptet.
Szép napot! Magdi

Emőci
Emőci Thu, 2012-08-23 11:55

Nagyon finom sütemény! Nagymamám sokszor sütötte Kossuth kifliként, ugyanezen recept szerint, amikor kicsi voltam és nála nyaraltam. Most egy kicsit meg is hatódtam. :)

tetej
Tetej / tetej Thu, 2012-08-23 09:08

Én diós piskótaholdacskáknak ismerem .Sokszor készítem.Egyszerű és elronthatatlan.

bebibm
bebibm Sun, 2012-08-19 14:00

Fincsi lett, én tettem a dió alá sárgabarack lekvárt. Gyors és nagyon finom ! Klassz recept !

mrsgrob
mrsgrob / mrsgrob Mon, 2012-08-06 11:17

Nem is értem miért nem készítettem el eddig, pedig elmentettem a receptet rég. Hétvégén megsütöttem - az életben ilyen finom piskótatésztát nem ettem! Köszönöm a receptet.

gyongyigall
gyongyigall Wed, 2011-10-19 10:22

Az en nagyim poharas diosnak nevezte es nagyon szerettuk mi is ezt a sutit:)

fülőke
fülőke Fri, 2011-03-25 14:52

De jó! Ez gyermekkorom Kossuth-kiflije, ahogyan a nagymamám sütötte. Azóta csak pozsonyi kiflihez hasonló recepteket találtam ezen a néven, már-már azt hittem, rosszul emlékszem, vagy a mama tudta rosszul. Köszönöm a receptet.

kovacsagi22
kovacsagi22 Wed, 2011-01-19 16:59

Kérlek segitsetek,hogy mekkora tepsibe való ez az adag tészta?
Előre is köszönöm : Ági

Lenkice
Lenkice Fri, 2010-12-31 19:28

Anyai nagymamám, aki 1899 január elsején született, gyakran csinálta születés- és névnapjára (Lenke-napra), az öcsém segített neki. Öcsém és sógornőm az idei szilveszterre elkészítették.

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2010-12-16 22:50

Ezt a receptet olvasva azon merengtem, hogy vajon anyáink honnan vették őket? Mert egyértelmű, hogy az eredet azonos - mi is hajszál pontosan így készítjük és Kossuth-kiflinek hívjuk. Az én anyám a múlt század 30-as éveiben volt fiatalasszony ill. fiatal lány (1917-ben született) - tőle tudom ezt a receptet. Biztosan volt egy szakácskönyv, úgy a XIX. század utolsó harmadában, amit nagyanyáink is olvastak, aztán megtanították a lányaikkal, anyáinkkal.
Nekünk talán a legfontosabb feladatunk, hogy mindezt a saját lányainknak tovább adjuk. Talán kissé filozofikusra sikeredtem, de én nagyon fontosnak tartom ezt a folytonosságot. Ez íveli át az időt, hoz bennünket össze, és a végén ettől leszünk egy nép. Nekem ez a szakmám - nem a főzés, hanem az idő átívelése - és mindig ez ragadott meg: hogyan hagyományozódnak az ismeretek, mi tart össze népeket, mi az az örök mozgatórugó, ami az embereket irányítja. A főzés biztosan egy ezek közül.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-12-16 22:55

Kedves Koszider! "like"-olom a hsz-edet!:DDD Az én nagyijaim is ismerték, és készítették ezt a receptet.az egyik 1910-ben születet, a másik 1925-ben. Szerintem a Váncza-süteményes könyvben mintha láttam volna ezt a receptet, de biztos régebben is volt egy könyv, ezt megelőzőleg! Ez az idő-átívelése - mint szakma, érdekesen hangzik! Ha egyszer megosztod, hogy mi a munkád, kíváncsi leszek rá, de nem akarok tolakodni! A legjobbakat: Mrs Smith

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Fri, 2010-12-17 00:02

Nagyon köszönöm kedves Koszider! Az igazán érdekes!:)) Az én fejemben is megfordul gyerekkoromban, de a türelem nem az erényem, és az alapos tudás megszerzéséhez is lusta vagyok...De a törit szeretem. Ja és képtelen vagyok évszámokat megjegyezni...azt hiszem így nem igazán lettem volna sikeres...:DDDD Bele-belekapok néprajzi, kultúrantropológiai témákba, de csak szőr mentén, igen felszínesen....mondhatni populáris szinten!:DDD A legjobbakat: Mrs Smith

zsu0329
zsu0329 Sun, 2010-12-05 12:43

Sziasztok!

Adventi sütiként most vettem ki a sütőből. A citrom helyett narancs héjat reszeltem bele, és tettem bele egy kávéskanál mézeskalács fűszerkeveréket. Így is nagyon finom lett, és az illata...hmmm. Köszönöm a receptet!

babyka59
babyka59 / babyka59 Sun, 2010-11-14 16:23

Nagymama várt mindig ezzel a finom sütivel.Megszütöttem,jó volt nosztalgiázni.Ez is egyike azoknak a finomságoknak,amiből nem lehet eleget késziteni.Percek alatt elfogyott.Nagyon szeretem az oldalt,sok receptet elmentettem a saját receptkönyvembe.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-09-22 19:26

Koszonom a receptet!Anyam 96ban meghalt,valamikor keresztanyja sutotteezt a kalacsot.Elete utolso honapjaban ezt akartenni,de nem tudtam a receptet es nem,tudtam Neki elkesziteni.Orommel olvastam most a receptet es rokton meg is sutottem 2 tepsivel mert kiscsaladom hala Istennek igen szamos.FANTASZTIKUS FINOM!1

proforma
proforma Thu, 2010-04-01 00:02

Könnyen, gyorsan elkészíthető, és finom süti. Szoktam a liszt helyett fele liszt-fele darált diót is használni. Úgy sem marad egy darab sem.:)

495
vaj 20 dkg
finomliszt 18 dkg
porcukor 20 dkg
tojás 4 db
sütőpor 1 késhegynyi
citromhéj 1 citromból nyert
dió 10 dkg
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál