Nosalty Logó

Aranygaluska vaníliasodóval

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Évi néni
Aranygaluska vaníliasodóval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A sodóhoz

Összesen 1185 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A sodóhoz

Összesen 7108 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A sodóhoz

Összesen 255 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.3 g

Zsír

  • Összesen
    64.1 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    182 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    932 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    333 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    323 mg
  • Nátrium
    136 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    129.6 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    290 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    107 micro
  • Kolin:
    116 mg
  • Retinol - A vitamin:
    284 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    69 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    134 micro
Összesen 1185 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    145.9 g

Zsír

  • Összesen
    384.9 g
  • Telített zsírsav
    144 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    81 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    129 g
  • Koleszterin
    1094 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5591.7 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    229 mg
  • Kálcium
    1998 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    560 mg
  • Foszfor
    1939 mg
  • Nátrium
    815 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    777.3 g
  • Cukor
    330 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    391.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1738 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    130 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    641 micro
  • Kolin:
    697 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1702 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    414 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    803 micro
Összesen 7108 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    13.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.7 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 255 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A sodóhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet meglangyosítjuk, 1 tk cukrot és az élesztőt beletesszük, felfuttatjuk.
  2. Ehhez hozzátesszük a vajat felolvsztva, a tojást, joghurtot, cukrot, lisztet és rugalmas tésztát dagasztunk belőle, amit 1 órán át kelesztünk langyos helyen letakarva.
  3. A megkelt tésztát evőkanállal golyókká szaggatjuk, langyos, olvasztott vajba, majd cukrozott dióba forgatjuk és egy kivajazott, kekszmorzsával beszórt jénai tálba rakjuk annyi rétegben, ameddig el nem fogy. Kelesztjük még 1/4 órát, majd előmelegített sütőbe tesszük, és pirosra sütjük.
  4. A sodóhoz az tejet megmelegítjük, habverővel állandóan kevergetve a cukrot felolvasztjuk benne, és hozzákeverjük a vanília kivonatot. Egy kevés tejet meghagyva a pudingport elkeverjük, a felforrt tejhez öntjük. Folyamatos kavargatás mellett hozzátesszük a tojássárgákat, és a citrom reszelt héját és levét. A sodót addig kevergetjük, míg közepesen besűrűsödik.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30x20
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 70
  • Össznézettség: 240561
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 23.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Évi néni 1830 recept

Már megint nem tudtam a családomból kihúzni, mit főzzek. Kínomban eszembe jutott, hogy aranygaluskát legalább 2 éve nem készítettem. A kocka így el volt vetve.

Hozzászólások

Évi néni

Köszönöm, megtisztel?. Üdv: Évi néni

Törölt felhasználó

Kedves Évi néni, elkészítettem a receptet. Nagyon finom lett, egyetlen bakim volt vele: valamivel kisebb jénai tálba tehettem sülni a tésztát, és teljesen "kikelt magából" :) De nem estem kétségbe, gyorsan kikentem, morzsáztam egy nagyobbat, áttettem abba, zavartalanul kelt és sült tovább. Most viszont megyek, ki kell pucolnom a süt?t... De nem csüggedek, utána eszek pár falatot a finom aranygaluskából :)

Évi néni

Örülök a sikerednek. Jó étvágyat kívánok hozzá! Üdv: Évi néni

Ollocska

Ez ínycsiklandozó. Ma nekifutok a tárkonyos raguleveseddel együtt. Jóformán már csak miattad járok ide. Ha nem tudok mit f?zni, gondolkodás nélkül az oldaladra lépek. Annyira jó a f?ztöd. :-)

Ollocska

Minden tökjó, de a sodóm olyan lett, mint 1 tojásleves. A sárgája úgy kicsapódott, mint a szél.... Biztos nem kevertem elég lelkesen vagy valami. :)

Évi néni

Köszönöm az elismerést. Nem tudom mi lehetett a baj. Legközelebb kis hideg tejjel keverd ki el?bb a tojások sárgáját , vegyél hozzá egy kis meleget is (na akkor keverd sebesen)és úgy öntsd a forróba. Elvileg akkor semmi baj nem történhet. Üdv: Évi néni

Ollocska

Rendben, a holnapi adagnál úgy próbálom. De a tojás amúgy minek bele? Az is s?rít? Vagy a színe miatt?

Évi néni

A s?rítés miatt, de van egy ötletem, ha egy vaníliapudingot hígabbra készítesz el, mint ahogy ?k mondják, az is megfelel az aranygaluskához. Gondolom. Ez csak egy ötlet.

barbi88

Nagyon finom ,és egyszer? :)

Évi néni

Köszönöm szépen. Üdv: Évi néni

Törölt felhasználó

Kedves Évi néni! Most készítem az aranygaluskát, már a süt?ben kel. Egy hibát követtem el...beletettem az összes cukrot a tészába, utána jutott eszembe, hogy a dióra is kellett volna hagyni. És itt jönnek a problémáim, nincs leírva, hogy a tésztába és dióba mennyi és milyen cukor kell. Nincs leírva, hogy kis vagy nagy pohár joghurt kell (noha kitotóztam, hogy biztos kicsi). Az sincs leírva, hogy ha esetleg csak sima cukra van otthon valakinek, az helyettesítheti-e a nádcukrot és milyen arányban... Remélem nem lesz túlságosan édes a tészta. Próbálom azzal kompenzálni, hogy a diót csak minimálisan cukrozom...bízok abban, hogy nem szúrom el. Egyébként a képen nagyon gusztán néz ki, örülnék, ha az enyém is hasonlóan sikerülne, bár ez az els? próbálkozásom...ezért is az a sok kérdés és kétely. Ha kis méret? pogácsa szaggatóval szaggatom kanál helyett, az is megteszi? Köszönöm!

Évi néni

Kedves AnyaBolyza27! Biztosan jó lesz. Azt valóban nem írtam, hogy kis pohár joghurt kell, de a tésztába 7 dkg cukrot tettem, és a beleforgatásnál pedig 10 dkg-ot. Mindegy, hogy nád vagy finomított cukor. Ki mit szeret, vagy van otthon. Én pl újabban gyümölcscukrot használok, mert abból majd a fele kell, mint a többi másból, hogy ugyanannyira édes legyen az étel. Én egyébként nem sütök édesen, tehát remélhet?leg nem lesz túl édes a süteményetek. A kicsi pogácsaszaggató is jó megoldás, ha kinyújtod a tésztát, de én azért használtam kanalat, mert én a tálból az egész halomból szaggattam így a tésztát. Biztos vagyok benne, hogy szépen sikerül az az aranygaluska és ez a kisgyermek is jót lakmározik bel?le. További jó sütögetést kívánok! Üdv: Évi néni

Törölt felhasználó

Kedves Évi néni! Köszönöm, nagyon finom lett a baklövéseim ellenére is:) a dióba pedig nem megforgattam, hanem csak rászórtam, de tökéletes lett:) Pont olyan íze lett, amilyenre vágytam, az állaga is éppen jó volt és a tetején ott volt a rengeteg pirult cukros dió:) Teljes siker volt az egész családnál:) A képemen a kicsilány a lánykám, éppen 2éves, neki most éppen nem volt hangulata megenni, de majd legközelebb talán megkóstolja:)

Évi néni

Látod, hogy így is sikeres voltál. Nagyon örülök neki. Sok sikert a továbbiakhoz. Üdv: Évi néni

Törölt felhasználó

Még kel a tészta, de hamarosan megy a süt?be. :-) Remélem jó lesz.

Évi néni

Én is bízom benne. Szorítok neked. Üdv: Évi néni

Artemisz

Tegnap elkészítettem, kifogástalan lett. Szinte minden aranygaluska receptnél azt olvasom, hogy a megkelt tésztát nyújtsuk ki, szaggassuk ki... A csak "kanálszaggatós" megoldás sokkal egyszer?bb, gyorsabb, a végeredmény pedig ugyanúgy tökéletes! :) Üdv. A.

Évi néni

Köszönöm szépen. Ha nem muszáj, nem bonyolítom. Örülök, ha tetszett. Üdv: Évi néni

Törölt felhasználó

Ez valami isteni lett! Szuper recept, a jöv?ben is csak eszerint kèszítem majd!

Évi néni

hálásan köszönöm, nagyon kedves vagy. Üdv: Évi néni

Törölt felhasználó

Elkészítettem. A f?kóstoló még dolgozik, de biztos vagyok a sikerben. A sodótól féltem nagyon, hogy a tojás nem úgy viselkedik ahogyan kell, vagy nagyon híg lesz, úgyhogy csak 7 dl tejjel csináltam, és azt kell, hogy mondjam, nagyon nagyon ízlik. Az Aranygaluska pedig pont úgy néz ki és olyan az illata mint amilyennek lennie kell. Nagyon féltem t?le, de sikerült. :) Köszönöm. Szép napot!

Évi néni

Kedves Zsina! Ugye, nem ördöngösség, csak kicsit macerás, de megéri. Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet a recept. Remélhet?leg a f?kóstoló is hasonlóan fogja véleményezni. Üdv: Évi néni

Törölt felhasználó

Nagyon jó recept, még a kritikusabb családtagoknak is ízlett! Habár kicsit féltem t?le, mert az alsó sor nekem még nagyon nyers volt, a fels? pedig már nagyon megsült, pedig alacsony h?fokon sütöttem.De gyorsan levettem a tetejér?l a sülteket, majd mikor az alsó sor is kész lett visszaraktam.Úgyhogy ez sem tart vissza attól, hogy még sokszor elkészítsem majd! Köszönöm a receptet :)

Évi néni

Köszönöm szépen. Örülök, hogy elnyerte tetszéseteket, További kellemes ténykedést kívánok a konyhában! Üdv: Évi néni

mermaid25

Ez a recept egyszer?en mennyei! Régen nagyon féltem attól, hogy aranygaluskát süssek, mert macerás, de így egyáltalán nem volt az. Az eredmény pedig ?rjít?en puha, lágy, finom tészta, alig tudtam abbahagyni az evést! Máskor is el fogom készíteni! Köszönöm szépen a receptet!

Törölt felhasználó

Minden sikerült, tökéletes a recept, finom a süti. Még el fogom készíteni párszor a jöv?ben.

Évi néni

Örülök a sikerednek,gratulàlok hozzà.Köszönöm,hogy velm is megosztottad.:-)

Hozzávalók

A tésztához

A sodóhoz

Címlapról ajánljuk