Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aranygaluska ahogy Marcsi süti

Aranygaluska ahogy Marcsi süti
Aranygaluska ahogy Marcsi süti
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy újságban olvastam, és kipróbáltam. Nagyon nagy sikere lett, és nem is olyan nehéz, mint amilyennek én gondoltam. Igaz, egy kicsit pepecs munka és időigényes, de megéri. :)
Egy biztos, óvatosan kell enni, mert egy igen nehéz étel, és hamar megfeküdheti a pocakot, ha nem vigyáz az ember. :)
Jó étvágyat mindenkinek hozzá!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A vaníliasodóhoz

A forgatáshoz

  • 110 g dió (darált)
  • 90 g cukor (kristály)
  • 5 dkg vaj (olvasztott vagy napraforgó olaj)
Szólj hozzá!

elkészítés

  
  1. Az élesztőt felfuttatjuk kevés tejben kicsi cukor hozzáadásával. 
  2. A tészta hozzávalóit egy tálban kimérjük, majd a felfuttatott élesztővel összedolgozzuk, simára gyúrjuk.
  3. Kb. 1/2-1 óra hosszáig meleg helyen kelesztjük.
  4. Ez idő alatt elkészítjük a vaníliasodót, amihez a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet egy tálba rakjuk, és jól összekeverjük.
  5. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, és csomómentesre keverjük.
  6. Ezután hozzáadagoljuk a tejcsit, és lassú tűzön, folyamatos keverés mellett besűrűsítjük. Ha netán nagyon besűrűsödne, egy kevés tejjel fel lehet lazítani, persze úgy hogy újra melegíted az egészet :)
  7. Kikenjük a tortaformát vajjal, majd liszttel vagy zsemlemorzsával meghintjük mindenhol.
  8. A diót megdaráljuk, majd elkeverjük a kristálycukorral.
  9. A megkelt tésztát 2 cm vastagra nyújtjuk, majd nagyobb pogácsaszaggatóval egyformácska darabokat szaggatunk.
  10. Ezeket olvasztott vajjal vagy olajjal megkenjük, majd a cukros dióba forgatjuk, és szorosan egymás mellé rakjuk őket a formába. Ha maradt ki cukros dió, rárakjuk a tésztára.
  11. Amíg a sütőt előmelegítjük, tovább kelesztjük a tésztát.
  12. A sütőben megsütjük, és a vaníliasodóval kínáljuk.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 12 641
elküldve: 0
receptkönyvben: 108
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Szarvasné Marcsi

Mióta szakács: 2011.05.23.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

kelt diós tészta vaníliasodóval, vaníliás aranygaluska

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

692
finomliszt 250 g
porcukor 25 g
vaj 25 g
élesztő 20 g
3 g
tojás 1 db
tej 120 ml
citromhéj 1 citromból nyert
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
tej 750 ml
vaníliás cukor 2 csomag
tojássárgája 6 db
cukor 50 g
finomliszt 40 g
dió 110 g
cukor 90 g
vaj 5 dkg