r
Nosalty Logó

Aranygaluska 1.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
Aranygaluska 1.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 400 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 4800 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 356 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    18.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    255.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.2 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 400 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    100.2 g

Zsír

  • Összesen
    217.3 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    101 g
  • Koleszterin
    606 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3069.8 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    206 mg
  • Kálcium
    691 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    440 mg
  • Foszfor
    1491 mg
  • Nátrium
    202 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    626.9 g
  • Cukor
    218 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    118.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    702 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    583 micro
  • Kolin:
    482 mg
  • Retinol - A vitamin:
    685 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    186 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    546 micro
Összesen 4800 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    16.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    228.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.6 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    8.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    52 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 356 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt 100 ml cukrozott (1 tk cukor), langyos tejben megfuttatjuk. Egy nagy tálban a lisztet összegyúrjuk az élesztővel, tejjel, tojássárgájával és cukorral (5 ek cukor). Addig dolgozzuk a tésztát, amíg selymes állagú nem lesz. Belisztezzük a tetejét, tiszta konyharuhával lefedjük és meleg helyre téve duplájára kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát nyújtódeszkán körülbelül fél centiméter vastagra kinyújtjuk. A 3-4 centiméter átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggatott tésztakorongokat elkezdjük sorban lerakni a vajjal kikent kuglófforma alján. Amikor egy sort leraktunk, megkenjük olvasztott vajjal majd megszórjuk a 150 g kristálycukorral elkevert dióval. Így folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy. A legfelső sort is vajazzuk és megszórjuk dióval.
  3. A sütőt előmelegítjük 200 ºC-ra, légkeverésen. A kuglófformát letakarjuk, félretesszük meleg helyre és még egyszer kelesztjük. Fél óra elteltével a forró sütőbe dugjuk és aranyszínűre sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 32
  • 7 napos nézettség: 179
  • Össznézettség: 410781
  • Feltöltés dátuma: 2008. április 19.

Ajánló

Vanília szósszal tálalava az igazi.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Régebben azt gondoltam, hogy az aranygaluska készítése valami ördöngős dolog. Bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem az. Sőt, közben annyi szabad ideje van az embernek (a kelesztések alatt), hogy egy csomó minden mást lehet csinálni.

Hozzászólások

Szintia

Szia Petra! Ez egy nagyon jó Aranygaluska recept! Hihetetlen puha, ráadásul így kuglófformában sütve, rendkívül dekoratív is! Vendégeknek készítettem, nagyon dícsérték! Elkérték a receptet! Én is köszönöm neked! Szintia

Petra

Örülök! Nem hiába, a Nagymamám receptje:-)) Imádjuk mi is!!

Törölt felhasználó

Megcsináltam a receptet, és nagyon jól sikerült. Finom lett, a férjem és a fiam is evett bel?le nagyon dicsérték. Köszi

Petra

nagyon örülök:-)

Törölt felhasználó

mi lehet az oka annak,hogy nem kel meg a tészta? :(

Petra

lehetséges okok: 1. nem volt elég friss az éleszt? 2. nem langyos tejben futtattad 3. cukor nélkül futtattad az éleszt?t 4. nem elég meleg helyen kelesztetted a tésztát Legvalószín?bbnek azt tartom, hogy az éleszt? lehetett a ludas:-(

Törölt felhasználó

az éleszt?t tegnap vettem,úgyhogy elvileg friss volt,követtem a receptet,úgyhogy a köv.kett? pont is jó volt. lehet hogy nem volt elég meleg a tésztának. nem baj,azért megsütöttem,nem lett az igazi,de azért finom lett. azt mondtam,hogy rakott palacsinta vanília öntettel :D köszi a receptet,remélem legközelebb sikerül megcsinálnom :)

Harmathy Ildikó

Szia Manna! Azért van még egy lehet?ség, amiért nem kelt meg a tésztád, és ez a türelmetlenség. Borzasztó régen készítem pontosan, de hajszál pontosan ugyanígy az aranygaluskát, ahogy Petra, sok kalandom volt már vele! Egyszer pl. elkezdtem éppen sütni a tésztát, amikor kifogyott a gázpalack. Hajnali 3 volt, vagy ilyesmi. Kapolcs, nulla esély az azonnali gázpalack cserére. Nagyon sajnáltam volna kidobni a sok fáradsággal összehozott tésztát pont a cél el?tt. Kattogott az agyam, mit tehetnék. Kikotortam a hamut a cserépkályhából és ott sütöttem meg a tésztát. Ennek a történetnek nem sok köze van a Te problémádhoz, csak azt akartam demonstrálni, hogy a szükség nagy úr! Azaz: ha meg akarod oldani a problémádat, akkor meg fogod oldani! Ha h?vösebb a konyha annál, amit a tészta kelesztése szeret, akkor: a.) tovább kell keleszteni ? a tészta megmutatja Neked, mikor mehetsz tovább: általában a duplájára n? a kelesztésben. b.) a kályhához/radiátorhoz/f?t?testhez közelebb teszed, meg fog kelni. Megint elmondom, mert Surci lányomnak is sokszor gondot okoz: tényleg van olyan, hogy az éleszt? gázos, akkor is, ha tegnap ? vagy ma! - vetted. A cukros-lisztes-langyos tejes futtatás éppen azért van, hogy lássa az ember lánya: él-e az az éleszt?! El?ször ?habos? lesz, aztán bes?r?södik, ezt nevezzük futtatásnak. Kvázi: az élesztó tömbben vásárolt, szunnyadó éleszt? gombák a megfelel? táptalajon újra élni (futni) kezdenek, hogy aztán segítsenek nekünk a tészta állagának javításában. Sajnos néha elhalnak a kereskedelmi ide-oda pakolásban, és nem lehet ?ket életre (futásra) kelteni. Ha nem habosodik, akkor ott kell abbahagyni az egészet ( a további károk megel?zése érdekében), és másik éleszt?vel kezdeni. Van tehát olyan, hogy halott az éleszt?, semmi kétség, de ? tapasztalatom szerint ? elég ritkán. És ezt a kezdetekkor (a futtatáskor) gyorsan észre is vesszük. Sokkal gyakoribb eset, hogy hidegebb van a konyhában a kelleténél, és ilyenkor a.) vagy b.) Hál? Istennek, nem vagy egy feladós típus, úgy látom, lesz még neked ?igazi? aranygaluskád! Majd adj hírt róla! Ildikó

Törölt felhasználó

Kedves Manna! Szerintem ott rontottad el a tésztát, ahol el?ször én is. Van egy nagyon félrevezet? mondat az elkészítésnél: "Egy nagy tálban a lisztet összegyúrjuk az éleszt?vel, tejjel, tojássárgájával és cukorral." Nekem itt teljesen evidens volt, hogy az éleszt?ben lev? cukor az éleszt?nél belekerül és a mondat végén lev? cukor a 150 g-ra vonatkozik. Nem is kelt meg a tésztám, úgyhogy gyorsan végigolvastam megint a szöveget és rájöttem, hogy a dióhoz nem is maradt cukor, így el?r?l kezdtem az egészet. A 2. tésztám gyönyör?en megkelt és állítólag nagyon finomra sikerült. :) Persze lehet, hogy csak én rontottam el ennél a lépésnél, de még a nagyon kezd? szinten tartok, így nem t?nt fel az állagáról sem, hogy nem stimmel. :) De tegnap is okosodtam. :)

Petra

Kedves Kriszti, Köszönöm észrevételed, ki is egészítettem a recept elejét, hogy biztosan világos legyen mindenki számára.

Törölt felhasználó

Nagyon kedves vagy Petra, köszönjük :)

Törölt felhasználó

Nagyon fincsi lett, ráadásul nem volt nehéz elkészíteni :-) Jó a recept, meg az oldal is!

Törölt felhasználó

Tökéletesre sikerült! Könny? volt, finom és egy pillanat alatt elfogyott. Köszi a receptet..András

Durcsó

Hadd kérdezzem meg, hogy az els? kelesztésnél, mikor duplájára kell n?nie, kb. mennyi ideig tart a kelesztés? És mennyire meleg helyen kell? Ég? süt? fölött vagy ilyesmi? Köszi!

Petra

kedves Durcs, a kelesztés ideje többtényez?s dolog, így nem igazán lehet megmondani, hogy éppen mennyi id? szükséges hozzá függ az éleszt? frissességét?l, a lisztt?l, a h?mérséklett?l stb langyos helyen pihentesd a tésztát, semmi esetre sem kell ég? süt? felett látni fogod, h mikor kelt duplájára sok sikert! aztán küldhetnél egy kicsit bel?le fénypostán, úgy megenném most én is:-)) üdv Petra

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek