
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
Madeleine
-
2 db tojás
-
100 g cukor
-
1 teáskanál vaníliaaroma
-
0.5 fél citromból nyert citromlé
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 csipet só
-
100 g finomliszt
Dekoráció
-
30 g habtejszín
-
4 teáskanál cukorgyöngy
197
Kalória
2.5g
Fehérje
22.7g
Szénhidrát
11.1g
Zsír
11.4g
Víz
52.4g
Koleszterin
297.2mg
Élelmi rost
16.2g
Cukor
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 23% Zsír
Madeleine
-
8g vaj60 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
Dekoráció
-
45 kcal
-
3g habtejszín7 kcal
-
0 kcal
-
2g cukorgyöngy6 kcal
-
1g habcsók5 kcal
Összesen
197
kcal
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 23% Zsír
Madeleine
-
100g vaj717 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
-
10g citromlé2 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
Dekoráció
-
100g fehér csokoládé539 kcal
-
30g habtejszín88 kcal
-
0 kcal
-
20g cukorgyöngy77 kcal
-
15g habcsók58 kcal
Összesen
2373
kcal
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 23% Zsír
Madeleine
-
15.5g vaj111 kcal
-
17g tojás21 kcal
-
15.5g cukor60 kcal
-
0.8g vaníliaaroma0 kcal
-
1.5g citromlé0 kcal
-
0.9g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
15.5g finomliszt56 kcal
Dekoráció
-
15.5g fehér csokoládé83 kcal
-
4.6g habtejszín14 kcal
-
0 kcal
-
3.1g cukorgyöngy12 kcal
-
2.3g habcsók9 kcal
Összesen
366
kcal
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 2.5 g
Zsír
-
Összesen 11.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 103.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 43 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 22.7 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 0 mg
Víz
-
Összesen 11.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 78 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 76 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Összesen
197
kcal
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 30.6 g
Zsír
-
Összesen 132.7 g
-
Telített zsírsav 79 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 629 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1238 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 70 mg
-
Kálcium 323 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 519 mg
-
Nátrium 267 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 272.5 g
-
Cukor 194 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 136.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 932 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 86 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 85 micro
-
Kolin: 349 mg
-
Retinol - A vitamin: 917 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 177 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 507 micro
Összesen
2373
kcal
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 20.5 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 97 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 191.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 42.2 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 21.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 144 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 142 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
Összesen
366
kcal
Elkészítés
Madeleine
- Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, alsó-felső fokozaton.
- Az egész tojásokat a kristálycukorral és a vaníliával robotgéppel habosra keverjük.
- Folyamatos kevergetés mellett hozzácsurgatjuk az előzőleg már megolvasztott és enyhén kihűlt vajat.
- Hozzászitáljuk a lisztet és egy csipet sót.
- Belereszeljük egy a citrom héját, és mehet bele egy citrom fél leve is.
- Keverjük csomómentesre spatulával vagy habverővel, majd takarjuk le, és 10-15 percet hagyjuk állni a tésztát. Pihentetés után töltsük habzsákba (de kiskanállal is adagolhatjuk).
- A szilikonformát töltés előtt kicsit megszórjuk porcukorral (ez sülés közben finoman rákaramellizálódik a kis sütikre). A tésztát kb. 3/4-ig a kagylóformákba töltjük.
- 10 percre betoljuk őket az előmelegített sütőbe, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni őket.
Dekoráció
- A csokoládét és tejszín gőz fölött összeolvasztjuk. Egy tipp: csepegtessünk egy kevés fehér ételfestéket a csokihoz, ettől sokkal fehérebb lesz a színe és szebben be is vonja a kagylókat. (Használhatunk más színezéket is nyugodtan.)
- Az elkészült mázba a madeleineket srégen megmártjuk és megszórjuk a számunkra tetszőleges dekorációkkal. Mi szárított málnát, habcsók port és cukorgyöngyöt használhatunk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 25 p
- Főzés ideje: 10 p
- Sütés ideje: 10 p
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
Ezek a kagyló alakú, francia aprósütemények végtelenül egyszerűek, közben mégis cukrászdai élményt nyújtanak. A könnyed, levegős tészta szinte elolvad a szánkban, a csokoládés máz kellemes édességet kölcsönöz a süteménynek. Kerülhet rá dekorációként cukorgyöngy vagy szárított gyümölcs (például málna), ezzel még ünnepibbé tehetjük őket. Igazán különleges ajándék lehet, mondjuk anyák napjára.