Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Párolt marha zsemlyepofésznivel

Párolt marha zsemlyepofésznivel
Párolt marha zsemlyepofésznivel
270 perc / előkészület: 15 perc főzés: 240 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rézi néni 1878-as Szegedi szakácskönyvéből való a recept. Az étel eredeti neve: marhahus divatosan. Bár már inkább hagyományosnak nevezném, de nem is ez a lényeg, hanem a garnírungként ajánlott zsemlyepofészni, amiről eddig hírből se hallottam, de ha hallottam volna, akkor se készítettem volna hús mellé köretnek. Pedig mennyire de mennyire igaza volt Rézi néninek!

hozzávalók / 6 adag

A húshoz

A pofésznihez

Szólj hozzá!

elkészítés

A húshoz

  1. A szalonna felét kis darabokra vágjuk, amivel megtűzdeljük a marhát, majd sóval jól bedörzsöljük, és békén hagyjuk legalább egy órát.
  2. A szalonna másik felét vékony szeletekre vágjuk, és egy olyan lábos fenekére fektetjük, ami nem sokkal nagyobb, mint maga a hús.
  3. A szalonnára a felkarikázott hagymát, majd a szintén karikára vágott répát terítjük.
  4. Ha lejárt a hús ideje, akkor a lábosba tesszük a többi tetejére, és csak ekkor tesszük az egészet a tűzre.
  5. Lefedjük, és legalább 4 órát hagyjuk lassú tűzön párolódni. Ha úgy tűnik, hogy elfőtte a leve nagyját, száraz fehérborral és húslevessel felváltva pótolhatjuk, de nagy eséllyel erre nem lesz szükség.
  6. Ha már puhára párolódott a hús, szeletekre vágjuk, egy tálra tesszük, mellé szedjük a répát, és rászűrjük a levét.

A pofésznihez

  1. Ha kész a hús, elkészítjük a köretet. Ez lehet párolt borsó, spenót vagy akár főtt tészta is, de a zsemlyepofésznival biztos nem tévedünk.
  2. A zsemléket vízszintesen 3 szeletre vágjuk, egy pillanatra mindkét oldalukat tejbe fektetjük, de ne hagyjuk, hogy nagyon megszívják magukat.
  3. Ezután a zsemléket tojásba forgatjuk, és a forró zsiradékban szép sorban kisütjük őket.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 362
elküldve: 2
receptkönyvben: 136
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Miss Lemon

Mióta szakács: 2012.04.06.
84 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
konyhatitkok: gourmet
kategória: húsételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

zsemlepofézni, pofézni, pofészni, bundás zsemle, zsemlepofészni marhával

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

márti1218
márti1218 / márti1218 Fri, 2017-05-19 14:39

Ez a pofészni "lánykori" néven bundászsemle és el sem tudom képzelni ezt a zsiradékban sült zsemlét a marhahússal,de egy jó zsemlegombóccal már igen.

sirGalahad
sirGalahad / sirGalahad Tue, 2014-08-05 20:41

A pofészni sem lehet rossz de részemről bármilyen főtt húst (főleg marhát) el tudok képzelni jó fokhagymás zsemlemártással is...

732
marhacomb 90 dkg
kenyérszalonna 15 dkg
2 teáskanál
sárgarépa 2 nagy db
vöröshagyma 1 közepes db
zsemle 5 db
tojás 4 db
1 kávéskanál
tej 4 dl
sertészsír 5 ek