r
Nosalty Logó

Amerikai fánk - Donut

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
SweetSzenilla
Amerikai fánk - Donut
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tészta elkészítése

A cukormáz elkészítése

Összesen 676 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tészta elkészítése

A cukormáz elkészítése

Összesen 8119 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A tészta elkészítése

A cukormáz elkészítése

Összesen 303 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.7 g

Zsír

  • Összesen
    23.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    109 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    299 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    67 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    146 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    104.7 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    76 micro
  • Kolin:
    94 mg
  • Retinol - A vitamin:
    133 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    124 micro
Összesen 676 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    140.2 g

Zsír

  • Összesen
    278.5 g
  • Telített zsírsav
    54 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    123 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    84 g
  • Koleszterin
    1302 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3588.3 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    414 mg
  • Kálcium
    806 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    255 mg
  • Foszfor
    1757 mg
  • Nátrium
    315 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1256 g
  • Cukor
    479 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    296.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1686 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    61 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    262 micro
  • K vitamin:
    149 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    908 micro
  • Kolin:
    1126 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1597 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    1021 micro
  • β-crypt
    40 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1493 micro
Összesen 8119 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    10.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    133.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.8 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    11 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 303 Kcal

Hozzávalók

A tészta elkészítése

A cukormáz elkészítése

Elkészítés

A tészta elkészítése

  1. Minden hozzávalót a robotgép táljába teszünk, és a dagasztókarral 15 percig dagasztjuk. Ha nincs robotgép, kézzel is bedagaszthatjuk a tésztát. Ehhez kevés tejet meglangyosítunk (ne legyen forró, mert tönkreteszi az élesztőt), elkeverünk benne egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Ha kész, hozzáadjuk a liszthez. A maradék tej se legyen hűtőhideg (legjobb, ha minden alapanyagunk szobahőmérsékletű), ebben elkeverjük a tojássárgákat és a cukrot és a csipet sót. Hozzáöntjük a liszthez az olvasztott margarinnal együtt. Alaposan kidagasztjuk.
  2. Akkor jó, ha egy tömör, rugalmas tésztát kapunk, ami elválik az edény falától. Egy órát kelesztjük a duplájára. Ezután ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd lyukas fánkszaggatóval vagy 2 pogácsaszaggató segítségével lyukas fánkokat készítünk. A lehulló darabokat összegyúrjuk, kelesztjük, és újra szaggatjuk.
  3. Bő, nem forró olajba beletesszük, majd lefedjük. Így sütjük 25-30 másodpercig. Levesszük a fedőt, és megfordítjuk. Fedő nélkül sütjük tovább ugyanannyi ideig. Papírtörlőre szedjük. Kb. 40-45 db fánk lesz ebből az adagból.

A cukormáz elkészítése

  1. Fontos, hogy a fánkok kisülése után fogjunk hozzá, mert hamar szilárdul! A porcukorhoz annyi vizet adunk, hogy egy sűrűbb mézsűrűségű állagot kapjunk. Ezután annyi felé osztjuk a cukormasszát, ahányféle színt szeretnénk. Tehetünk bele különböző aromákat is, pici instant kávét, sőt a Boleró por is jó választás, hiszen az egyben színez és ízesít. A lényeg, hogy a végén (színezés és ízesítés után) sűrű, nehezen folyó masszát kapjunk. Ha nem elég sűrű, tegyünk hozzá még porcukrot, ha meg túl sűrű, akkor vizet.
  2. A fánkokra teáskanál segítségével rákenjük a mázat, rögtön megszórjuk dekorgyönggyel, csokidísszel, színes cukordarával, csokireszelékkel, stb.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 160
  • Tegnapi nézettség: 27
  • 7 napos nézettség: 161
  • Össznézettség: 70892
  • Feltöltés dátuma: 2017. február 14.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Amerikai fánk - Donut
SweetSzenilla 57 recept

Az idén valami újat szerettem volna a fánkszezonba. Így esett a választás az amerikai filmekből ismert donutsra. Ha megfigyelitek, a rendőrök ott dobozszámra ezt eszik. :) A fánktészta alap volt, amivel évek óta dolgozom (saját arányok) -  rugalmas, az olajat egyáltalán nem szívja magába, mivel sütés alatt egy kéreg képződik, ami ezután visszapuhul. 

Hozzászólások (3)

Évike42

Kedves Szenilla! Kipróbáltam a receptedet és nem bántam meg, nagyon nagyon finom,gyors,és még másnap is puha! Biztosan többször is sütni fogom még,köszönöm!! :)

SweetSzenilla

Kedves Évike! Szívb?l örülök, hogy ízlett a fánk. Számomra öröm megosztani, ami nekem is bevált, vagy kikísérleteztem. Külön köszönöm, hogy megírtad a véleményed. :)

animi

Kedves Mindenki! Ez egy finom fánk receptje, csak nem a "Donut"-é. Legalább valaki ide írhatta volna, hogy ne dolgozzak feleslegesen. Nem teljesen hiába, mert ez is elfogyott, de nem ezt szerettem volna készíteni.

SweetSzenilla

"Kedves" animi! Hozzászólásodra reagálva szeretnélek felvilágosítani, hogy az amerikai fánk és a magyar fánk között az a különbség, hogy az amerikai specialitás jellemz?je a CUKORMÁZ vagy a TÖLTELÉK és a közepén lév? nagyobbacska LYUK! Ennyiben tér el a magyartól. Az amerikai és az itthoni összetev?k(7) teljesen megegyeznek, arányaiban változhatnak. Ha belegondolsz józan paraszti ésszel itthon Magyarországon sincs két egyforma íz? fánk két különböz? háztartásbanés pont az összetev?k arányai miatt. Miel?tt kritizálsz legyél képben és tájékozódj. És mutass is valamit, mert a nickneveden és a regisztrációs id?dön kívül semmi nincs a profilodon. De ez is téged tükröz. (mellékesen megjegyzem, hogy öcsém 4 éve Houstonban lakik, meséltem neki a hozzászólásodról és csak nevetett, mondván tipikus magyar.... mentalitás. Valamint ? is megjegyezte, h nincs jelent?s ízbeli különbség a 2 földrész fánkjai közt). Szóval amit keresel az nem létezik, mivel nincs külön amerikai fánktészta recept. És ha még nem esett volna le az angol DONUT szó FÁNK-ot jelent magyarul. Szép napot és további kellemes furkálódást :)

Nagy Kriszta

A fenti hozzászólásokhoz; igen, én is keresem rendületlenül azt a bizonyos "amerikai fánk" receptet, ami igenis tök más...lehet, hogy semmi köze Amerikához, és ugyanúgy kiröhögnének ott vele, mint kínában az itthoni kínai kajával :) DE! Én olyan fánkot szeretnék készíteni, amire elcsábulok a Tesóban, és hasonló helyeken, és az bizony tésztaügyileg tök más, mint a mi fánkunk! Nem csak a luk meg a cukormáz a különbség...

SweetSzenilla

Ha olyan fánkra vágysz, mint amire a Tescoban elcsábulsz, akkor be kell szerezned hozzá azt a számtalan adalékanyagot és tartósítószert amivel azokat készítik ;) Csak megsúgom, hogy kereskedelmi forgalomban nem fogsz találni. Vajon miért is??

Hozzávalók

A tészta elkészítése

A cukormáz elkészítése

Címlapról ajánljuk

További cikkek