Amerikai fánk - Donut
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
SweetSzenilla

adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tészta elkészítése
-
83g finomliszt303 kcal
-
5 kcal
-
35g tej20 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
0g só0 kcal
-
13g margarin90 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
35g napraforgó olaj78 kcal
A cukormáz elkészítése
-
33g porcukor129 kcal
-
4g víz0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
676
Kcal
- 7% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tészta elkészítése
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
60g friss élesztő63 kcal
-
420g tej235 kcal
-
120g tojássárgája386 kcal
-
0g só0 kcal
-
150g margarin1076 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
425g napraforgó olaj939 kcal
A cukormáz elkészítése
-
400g porcukor1548 kcal
-
48g víz0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
8119
Kcal
- 7% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 14% Zsír
A tészta elkészítése
-
37.3g finomliszt136 kcal
-
2.2g friss élesztő2 kcal
-
15.7g tej9 kcal
-
4.5g tojássárgája14 kcal
-
0g só0 kcal
-
5.6g margarin40 kcal
-
2.2g cukor9 kcal
-
15.8g napraforgó olaj35 kcal
A cukormáz elkészítése
-
14.9g porcukor58 kcal
-
1.8g víz0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
303
Kcal
- 7% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.7 g
Zsír
-
Összesen 23.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 109 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 299 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 67 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 146 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 104.7 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 24.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 140 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 76 micro
-
Kolin: 94 mg
-
Retinol - A vitamin: 133 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 85 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 124 micro
Összesen
676
Kcal
- 7% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 140.2 g
Zsír
-
Összesen 278.5 g
-
Telített zsírsav 54 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 123 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 84 g
-
Koleszterin 1302 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3588.3 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 414 mg
-
Kálcium 806 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 255 mg
-
Foszfor 1757 mg
-
Nátrium 315 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1256 g
-
Cukor 479 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 296.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1686 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 61 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 262 micro
-
K vitamin: 149 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 908 micro
-
Kolin: 1126 mg
-
Retinol - A vitamin: 1597 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 1021 micro
-
β-crypt 40 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1493 micro
Összesen
8119
Kcal
- 7% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 10.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 133.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.8 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 11 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 38 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
Összesen
303
Kcal
Hozzávalók
A tészta elkészítése
-
1 kg finomliszt
-
6 dkg friss élesztő
-
420 ml tej
-
6 db tojássárgája
-
1 csipet só
-
6 ek cukor
-
5 dl napraforgó olaj
A cukormáz elkészítése
Elkészítés
A tészta elkészítése
- Minden hozzávalót a robotgép táljába teszünk, és a dagasztókarral 15 percig dagasztjuk. Ha nincs robotgép, kézzel is bedagaszthatjuk a tésztát. Ehhez kevés tejet meglangyosítunk (ne legyen forró, mert tönkreteszi az élesztőt), elkeverünk benne egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Ha kész, hozzáadjuk a liszthez. A maradék tej se legyen hűtőhideg (legjobb, ha minden alapanyagunk szobahőmérsékletű), ebben elkeverjük a tojássárgákat és a cukrot és a csipet sót. Hozzáöntjük a liszthez az olvasztott margarinnal együtt. Alaposan kidagasztjuk.
- Akkor jó, ha egy tömör, rugalmas tésztát kapunk, ami elválik az edény falától. Egy órát kelesztjük a duplájára. Ezután ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd lyukas fánkszaggatóval vagy 2 pogácsaszaggató segítségével lyukas fánkokat készítünk. A lehulló darabokat összegyúrjuk, kelesztjük, és újra szaggatjuk.
- Bő, nem forró olajba beletesszük, majd lefedjük. Így sütjük 25-30 másodpercig. Levesszük a fedőt, és megfordítjuk. Fedő nélkül sütjük tovább ugyanannyi ideig. Papírtörlőre szedjük. Kb. 40-45 db fánk lesz ebből az adagból.
A cukormáz elkészítése
- Fontos, hogy a fánkok kisülése után fogjunk hozzá, mert hamar szilárdul! A porcukorhoz annyi vizet adunk, hogy egy sűrűbb mézsűrűségű állagot kapjunk. Ezután annyi felé osztjuk a cukormasszát, ahányféle színt szeretnénk. Tehetünk bele különböző aromákat is, pici instant kávét, sőt a Boleró por is jó választás, hiszen az egyben színez és ízesít. A lényeg, hogy a végén (színezés és ízesítés után) sűrű, nehezen folyó masszát kapjunk. Ha nem elég sűrű, tegyünk hozzá még porcukrot, ha meg túl sűrű, akkor vizet.
- A fánkokra teáskanál segítségével rákenjük a mázat, rögtön megszórjuk dekorgyönggyel, csokidísszel, színes cukordarával, csokireszelékkel, stb.
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 160
- Tegnapi nézettség: 27
- 7 napos nézettség: 161
- Össznézettség: 70892
- Feltöltés dátuma: 2017. február 14.
Receptjellemzők
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

SweetSzenilla
57 recept
Az idén valami újat szerettem volna a fánkszezonba. Így esett a választás az amerikai filmekből ismert donutsra. Ha megfigyelitek, a rendőrök ott dobozszámra ezt eszik. :) A fánktészta alap volt, amivel évek óta dolgozom (saját arányok) - rugalmas, az olajat egyáltalán nem szívja magába, mivel sütés alatt egy kéreg képződik, ami ezután visszapuhul.
Hozzászólások (3)
Kedves Szenilla! Kipróbáltam a receptedet és nem bántam meg, nagyon nagyon finom,gyors,és még másnap is puha! Biztosan többször is sütni fogom még,köszönöm!! :)
Kedves Évike! Szívb?l örülök, hogy ízlett a fánk. Számomra öröm megosztani, ami nekem is bevált, vagy kikísérleteztem. Külön köszönöm, hogy megírtad a véleményed. :)
Kedves Mindenki! Ez egy finom fánk receptje, csak nem a "Donut"-é. Legalább valaki ide írhatta volna, hogy ne dolgozzak feleslegesen. Nem teljesen hiába, mert ez is elfogyott, de nem ezt szerettem volna készíteni.
"Kedves" animi! Hozzászólásodra reagálva szeretnélek felvilágosítani, hogy az amerikai fánk és a magyar fánk között az a különbség, hogy az amerikai specialitás jellemz?je a CUKORMÁZ vagy a TÖLTELÉK és a közepén lév? nagyobbacska LYUK! Ennyiben tér el a magyartól. Az amerikai és az itthoni összetev?k(7) teljesen megegyeznek, arányaiban változhatnak. Ha belegondolsz józan paraszti ésszel itthon Magyarországon sincs két egyforma íz? fánk két különböz? háztartásbanés pont az összetev?k arányai miatt. Miel?tt kritizálsz legyél képben és tájékozódj. És mutass is valamit, mert a nickneveden és a regisztrációs id?dön kívül semmi nincs a profilodon. De ez is téged tükröz. (mellékesen megjegyzem, hogy öcsém 4 éve Houstonban lakik, meséltem neki a hozzászólásodról és csak nevetett, mondván tipikus magyar.... mentalitás. Valamint ? is megjegyezte, h nincs jelent?s ízbeli különbség a 2 földrész fánkjai közt). Szóval amit keresel az nem létezik, mivel nincs külön amerikai fánktészta recept. És ha még nem esett volna le az angol DONUT szó FÁNK-ot jelent magyarul. Szép napot és további kellemes furkálódást :)
A fenti hozzászólásokhoz; igen, én is keresem rendületlenül azt a bizonyos "amerikai fánk" receptet, ami igenis tök más...lehet, hogy semmi köze Amerikához, és ugyanúgy kiröhögnének ott vele, mint kínában az itthoni kínai kajával :) DE! Én olyan fánkot szeretnék készíteni, amire elcsábulok a Tesóban, és hasonló helyeken, és az bizony tésztaügyileg tök más, mint a mi fánkunk! Nem csak a luk meg a cukormáz a különbség...
Ha olyan fánkra vágysz, mint amire a Tescoban elcsábulsz, akkor be kell szerezned hozzá azt a számtalan adalékanyagot és tartósítószert amivel azokat készítik ;) Csak megsúgom, hogy kereskedelmi forgalomban nem fogsz találni. Vajon miért is??