Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Amerikai fánk - Donut

Amerikai fánk - Donut
Amerikai fánk - Donut
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az idén valami újat szerettem volna a fánkszezonba. Így esett a választás az amerikai filmekből ismert donutsra. Ha megfigyelitek, a rendőrök ott dobozszámra ezt eszik. :) A fánktészta alap volt, amivel évek óta dolgozom (saját arányok) -  rugalmas, az olajat egyáltalán nem szívja magába, mivel sütés alatt egy kéreg képződik, ami ezután visszapuhul. 

hozzávalók / 12 adag

A tészta elkészítése

A cukormáz elkészítése

Sütőzsiradék

A tészta elkészítése
Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta elkészítése

  1. Minden hozzávalót a robotgép táljába teszünk, és a dagasztókarral 15 percig dagasztjuk. Ha nincs robotgép, kézzel is bedagaszthatjuk a tésztát. Ehhez kevés tejet meglangyosítunk (ne legyen forró, mert tönkreteszi az élesztőt), elkeverünk benne egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Ha kész, hozzáadjuk a liszthez. A maradék tej se legyen hűtőhideg (legjobb, ha minden alapanyagunk szobahőmérsékletű), ebben elkeverjük a tojássárgákat és a cukrot és a csipet sót. Hozzáöntjük a liszthez az olvasztott margarinnal együtt. Alaposan kidagasztjuk.
  2. Akkor jó, ha egy tömör, rugalmas tésztát kapunk, ami elválik az edény falától. Egy órát kelesztjük a duplájára. Ezután ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd lyukas fánkszaggatóval vagy 2 pogácsaszaggató segítségével lyukas fánkokat készítünk. A lehulló darabokat összegyúrjuk, kelesztjük, és újra szaggatjuk.
  3. Bő, nem forró olajba beletesszük, majd lefedjük. Így sütjük 25-30 másodpercig. Levesszük a fedőt, és megfordítjuk. Fedő nélkül sütjük tovább ugyanannyi ideig. Papírtörlőre szedjük. Kb. 40-45 db fánk lesz ebből az adagból.

A cukormáz elkészítése

  1. Fontos, hogy a fánkok kisülése után fogjunk hozzá, mert hamar szilárdul! A porcukorhoz annyi vizet adunk, hogy egy sűrűbb mézsűrűségű állagot kapjunk. Ezután annyi felé osztjuk a cukormasszát, ahányféle színt szeretnénk. Tehetünk bele különböző aromákat is, pici instant kávét, sőt a Boleró por is jó választás, hiszen az egyben színez és ízesít. A lényeg, hogy a végén (színezés és ízesítés után) sűrű, nehezen folyó masszát kapjunk. Ha nem elég sűrű, tegyünk hozzá még porcukrot, ha meg túl sűrű, akkor vizet.
  2. A fánkokra teáskanál segítségével rákenjük a mázat, rögtön megszórjuk dekorgyönggyel, csokidísszel, színes cukordarával, csokireszelékkel, stb.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 26
össznézettség: 35 216
elküldve: 1
receptkönyvben: 60
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

SweetSzenilla

Mióta szakács: 2013.09.13.
50 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: farsang
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fánk, donut, amerikai fánk, mázas fánk

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

skizohudi
Nagy Kriszta / skizohudi Wed, 2019-02-20 12:11

A fenti hozzászólásokhoz; igen, én is keresem rendületlenül azt a bizonyos "amerikai fánk" receptet, ami igenis tök más...lehet, hogy semmi köze Amerikához, és ugyanúgy kiröhögnének ott vele, mint kínában az itthoni kínai kajával :) DE! Én olyan fánkot szeretnék készíteni, amire elcsábulok a Tesóban, és hasonló helyeken, és az bizony tésztaügyileg tök más, mint a mi fánkunk! Nem csak a luk meg a cukormáz a különbség...

SweetSzenilla
SweetSzenilla / SweetSzenilla Wed, 2019-02-20 22:14

Ha olyan fánkra vágysz, mint amire a Tescoban elcsábulsz, akkor be kell szerezned hozzá azt a számtalan adalékanyagot és tartósítószert amivel azokat készítik ;) Csak megsúgom, hogy kereskedelmi forgalomban nem fogsz találni. Vajon miért is??

animi
animi Wed, 2017-09-27 18:33

Kedves Mindenki!
Ez egy finom fánk receptje, csak nem a "Donut"-é. Legalább valaki ide írhatta volna, hogy ne dolgozzak feleslegesen. Nem teljesen hiába, mert ez is elfogyott, de nem ezt szerettem volna készíteni.

SweetSzenilla
SweetSzenilla / SweetSzenilla Sun, 2017-10-22 13:03

"Kedves" animi!
Hozzászólásodra reagálva szeretnélek felvilágosítani, hogy az amerikai fánk és a magyar fánk között az a különbség, hogy az amerikai specialitás jellemzője a CUKORMÁZ vagy a TÖLTELÉK és a közepén lévő nagyobbacska LYUK! Ennyiben tér el a magyartól. Az amerikai és az itthoni összetevők(7) teljesen megegyeznek, arányaiban változhatnak. Ha belegondolsz józan paraszti ésszel itthon Magyarországon sincs két egyforma ízű fánk két különböző háztartásbanés pont az összetevők arányai miatt. Mielőtt kritizálsz legyél képben és tájékozódj. És mutass is valamit, mert a nickneveden és a regisztrációs idődön kívül semmi nincs a profilodon. De ez is téged tükröz. (mellékesen megjegyzem, hogy öcsém 4 éve Houstonban lakik, meséltem neki a hozzászólásodról és csak nevetett, mondván tipikus magyar.... mentalitás. Valamint ő is megjegyezte, h nincs jelentős ízbeli különbség a 2 földrész fánkjai közt). Szóval amit keresel az nem létezik, mivel nincs külön amerikai fánktészta recept. És ha még nem esett volna le az angol DONUT szó FÁNK-ot jelent magyarul. Szép napot és további kellemes furkálódást :)

Évike42
Évike42 Mon, 2017-04-24 20:15

Kedves Szenilla! Kipróbáltam a receptedet és nem bántam meg, nagyon nagyon finom,gyors,és még másnap is puha! Biztosan többször is sütni fogom még,köszönöm!! :)

SweetSzenilla
SweetSzenilla / SweetSzenilla Mon, 2017-04-24 21:43

Kedves Évike! Szívből örülök, hogy ízlett a fánk. Számomra öröm megosztani, ami nekem is bevált, vagy kikísérleteztem. Külön köszönöm, hogy megírtad a véleményed. :)

676
finomliszt 1 kg
friss élesztő 6 dkg
tej 420 ml
tojássárgája 6 db
1 csipet
margarin 15 dkg
cukor 6 ek
porcukor 40 dkg
víz 6 ek
ételfesték 4 csepp