r
Nosalty Logó

Almás-diós csavart

Katica
Almás-diós csavart
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Kenéshez

550
Kalória
12.8g
Fehérje
72.1g
Szénhidrát
24g
Zsír
61.3g
Víz
63.1g
Koleszterin
4.7g
Élelmi rost
19.4g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Tészta

Töltelék

Kenéshez

Összesen 550 kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Tészta

Töltelék

Kenéshez

Összesen 4382 kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Tészta

Töltelék

Kenéshez

Összesen 266 kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    24 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    391.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    191 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    72.1 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    61.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 550 kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    102.1 g

Zsír

  • Összesen
    191.9 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    100 g
  • Koleszterin
    505 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3133.9 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    208 mg
  • Kálcium
    658 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    463 mg
  • Foszfor
    1529 mg
  • Nátrium
    234 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    577.1 g
  • Cukor
    155 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

Víz

  • Összesen
    490.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    509 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    556 micro
  • Kolin:
    467 mg
  • Retinol - A vitamin:
    487 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    219 micro
  • β-crypt
    55 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    682 micro
Összesen 4382 kcal
  • 8% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    11.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    190.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    29.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 266 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. Az élesztőt kevés cukorral 0,5 dl langyos tejben felfuttatjuk.
  2. A tészta többi hozzávalóját, a vaj, a tej és a tojás kivételével egy tálba tesszük, és összekeverjük. Majd beledolgozzuk a felfuttatott élesztőt, a tojást, és hozzáadagoljuk a maradék langyos tejet is. Alaposan átdagasztjuk, majd 2-3 részletben beledolgozzuk az olvasztott vajat is.
  3. Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 0,5 cm vastagságú, 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a diós-almás töltelékkel, majd erre rászórjuk a fahéjat.
  5. Gondolatban, hosszanti irányba 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd balról a középső részre hajtjuk a tésztát, és erre rá a jobb oldali tészta darabot. Egy éles késsel 2,5 cm széles csíkokra vágjuk, a két végénél fogva ellentétes irányba kétszer megcsavarjuk, és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket, egymástól egy kicsit távolabb. Tetejét megkenjük a tejjel átkevert tojássárgájával.
  6. 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Töltelék

  1. A töltelékhez az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és meglocsoljuk a citromlével, majd rászórjuk a vaníliás cukrot, és állni hagyjuk 10-15 percet.
  2. Ha levet eresztett, összekeverjük a cukros, citromhéjas, rumos dióval. Ha túl leves lenne, akkor adhatunk hozzá még diót, de csak annyit, hogy egy kenhető masszát kapjunk.

Kenéshez

  1. A tojássárgáját lazán elkeverjük a tejjel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Nagyon finom kelt tészta, akár reggelire, tízóraira, uzsonnára... vagy csak ÚGY... Ebből a mennyiségből 16 db lesz.

Nosalty stories

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...