Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás-diós csavart

Almás-diós csavart
Almás-diós csavart
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon finom kelt tészta, akár reggelire, tízóraira, uzsonnára... vagy csak ÚGY... Ebből a mennyiségből 16 db lesz.

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Töltelék

Kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Az élesztőt kevés cukorral 0,5 dl langyos tejben felfuttatjuk.
  2. A tészta többi hozzávalóját, a vaj, a tej és a tojás kivételével egy tálba tesszük, és összekeverjük. Majd beledolgozzuk a felfuttatott élesztőt, a tojást, és hozzáadagoljuk a maradék langyos tejet is. Alaposan átdagasztjuk, majd 2-3 részletben beledolgozzuk az olvasztott vajat is.
  3. Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 0,5 cm vastagságú, 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a diós-almás töltelékkel, majd erre rászórjuk a fahéjat.
  5. Gondolatban, hosszanti irányba 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd balról a középső részre hajtjuk a tésztát, és erre rá a jobb oldali tészta darabot. Egy éles késsel 2,5 cm széles csíkokra vágjuk, a két végénél fogva ellentétes irányba kétszer megcsavarjuk, és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket, egymástól egy kicsit távolabb. Tetejét megkenjük a tejjel átkevert tojássárgájával.
  6. 180 C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Töltelék

  1. A töltelékhez az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és meglocsoljuk a citromlével, majd rászórjuk a vaníliás cukrot, és állni hagyjuk 10-15 percet.
  2. Ha levet eresztett, összekeverjük a cukros, citromhéjas, rumos dióval. Ha túl leves lenne, akkor adhatunk hozzá még diót, de csak annyit, hogy egy kenhető masszát kapjunk.

Kenéshez

  1. A tojássárgáját lazán elkeverjük a tejjel.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 326
elküldve: 0
receptkönyvben: 51
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Katica

Mióta szakács: 2013.08.10.
169 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

rumos diós-almás csavart, töltött kelt csavart, diós-almás csavart kelt tésztából

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

550
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 2 dkg
tej 2.5 dl
cukor 5 dkg
1 csipet
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 1 db
vaj 5 dkg
dió 20 dkg
cukor 3 ek
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
rum 2 teáskanál
vaníliás cukor 1 csomag
fahéj 2 teáskanál
alma 2 közepes db
tojássárgája 1 db
tej 20 csepp