Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Almás borzselé torta

Almás borzselé torta
Almás borzselé torta
65 perc / előkészület: 15 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

...avagy a "borz zselé" torta. Ìgy híresült el, amióta egyszer véletlenül valakinek 2 Z-vel írtam le a receptet.
Gyerekek is ehetnek belőle, az alkohol a sütés folyamán teljesen elpárolog, de az ízét nem biztos, hogy szeretni fogják, hiszen elég karakteresen borízű.
Készíthetjük bármilyen fehérborból, lehet kísérletezni, ez itt például mézborból készült. A tészta nem lesz ilyen sötét, én teljes kiőrlésű lisztből készítettem.
Ha ezt a mennyiséget lefelezzük, ahogy én is tettem, akkor egy 18-20-as tortaformát tölt meg és egy 4 személyes vendégséget bőven kiszolgál.
Emellett elkészíthető a vörösboros variáció is meggy/cseresznye gyümölccsel és lével, valamint vörösborral. Ezt ugyanúgy vanília pudinggal főzzük fel.
A képen látható szelet csücske azért hiányzik, mert az uram lecsippentette, mielött fotózni kezdtem volna. Valószínűleg nem volt elég ráutaló a magatartásom, hogy mire készülök, Ő pedig csak élt a lehetőséggel, amíg én sertepertéltem a konyha másik végében. De az is lehet, hogy csak szemtelen volt. Mindegy is. Így legalább életszerűbb a kép. :-)

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A díszítéshez

ajánlat

Èlettani hatása: erősen savasít!
Fogyasztása csak lúgosító étellel együtt javasolt.
Erről bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet keverjük el a sütőporral. Adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, sót, tojást és a vajat. Kézzel dolgozzuk homogénre.
  2. Béleljünk ki vele egy 26 cm-es kerek tortaformát úgy, hogy az oldalára is tegyünk tésztából egy peremet, legalább 5 cm magasan. Ìgy tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.
  3. Az almát hámozzuk és vágjuk durvább darabokra. Ne reszeljük! Locsoljuk meg egy kevés citromlével, hogy ne barnuljon.
  4. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, gázon kb. hármas fokozat.
  5. Az almalevet a borral együtt tegyük fel melegedni.
  6. Egy bögrében keverjük el a pudingport és a cukor felét, majd a még nem forró léből merjünk hozzá pár kanálnyit és keverjük csomómentesre. Ha a lé felforrt, ezt öntsük hozzá állandó kevergetés mellett, a lángot állítsuk takarékra és pár másodperc alatt főzzük sűrűre. Adjuk hozzá a maradék cukrot és a vaníliát.
  7. Rögtön, még melegen forgassuk bele az almát.
  8. Vegyük ki a hűtőből a tortaformát, öntsük bele a keveréket és azonnal tegyük a sütőbe.
  9. 50-60 perc alatt süssük készre.
  10. Ezután várjuk meg, amíg kihűl, tegyük hideg helyre (akár hűtőbe) és hagyjuk állni legalább 4-5 órát, hogy a zselé teljesen megszilárduljon. Csak ezután vágjuk fel! Szórjuk meg pisztáciával.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26-os átmérö cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 093
elküldve: 3
receptkönyvben: 163
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

angyalka666
angyalka666 Sat, 2014-05-31 16:47

Nem párolog, utánanéztem....5dl almalé, 2dl víz jó lehet?? Valaki? :)

angyalka666
angyalka666 Sat, 2014-05-31 12:39

Sziasztok!
Az 50perc sütés alatt az alkohol elpárolog ugye? A bor íze az fincsi...csak kismama vagyok.
Köszönöm!

physalis
physalis Sat, 2014-05-03 19:31

Hú, most aztán beindult a nyálképződésen kívül még a fantáziám is! Igaz, édes bor nincs itthon, csak juhfarkam meg cider. És a barátnőmnek a szomszédban pisztácia likőrje.... elvesztem!

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2012-02-09 23:28

A hozzávalók listáját lejjebb tudod görgetni, ott az összes többi alapanyag a töltelékhez.

osztriga
OsztriGa / osztriga Tue, 2010-11-09 10:08

De jó, hogy megtaláltam ezt a szépséget!!! Pont almás recepteket vadászok, és akkor került a látótérbe ez a gyönyörűség!! Azt hiszem, meg is csinálom estére!!
Néztem a sütésidőt, biztos kell neki egy óra? Ugye, ezt nehéz ellenőrizni, hiszen a tűpróba nem segít...
T.

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-11-09 10:29

Szia!
Kell neki az 50 perc legalább. Tűpróba nincs, de tényleg eddig kell sütni. Valahogy látni rajta, mikor van kész. Tudod, úgy szemre. :-D
Elrontani nem lehet.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Sun, 2010-02-28 13:28

Hát tudod Eszter...Ha elém kiraknál két ilyen szelet tortát, nem hiszem, hogy lett volna mit fotóznod! :))) Abszolute egyetértek a pároddal, és meg is dícsérheted, hogy ilyen jól kibírta!:-D Üdv: Mrs Smith

428
finomliszt 225 g
sütőpor 1 ek
porcukor 75 g
vaníliás cukor 1 csomag
1 csipet
tojás 1 db
vaj 75 g
alma 4 közepes db
vaníliás pudingpor 2 csomag
cukor 100 g
vaníliás cukor 2 csomag
édes fehérbor 350 ml
almalé 350 ml
sótlan pisztácia 1 ek