r
Nosalty Logó

Aioli-majonézes változat Jamie Olivertől

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
NS
Aioli-majonézes változat Jamie Olivertől
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 0% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 92% Zsír
Összesen 511 kcal
  • 0% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 92% Zsír
Összesen 5113 kcal
  • 0% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 92% Zsír
Összesen 801 kcal
  • 0% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 92% Zsír
  • 8% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • K vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.3 g

Zsír

  • Összesen
    57.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    248.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    4 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    0 mg
  • Foszfor
    8 mg
  • Nátrium
    235 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    4.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 511 kcal
  • 0% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 92% Zsír
  • 8% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • K vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    575.4 g
  • Telített zsírsav
    81 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    418 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    61 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2487.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    2347 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    82 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    343 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    168 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    225 micro
Összesen 5113 kcal
  • 0% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 92% Zsír
  • 8% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • K vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    90.3 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    390.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    6 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    1 mg
  • Foszfor
    13 mg
  • Nátrium
    368 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    7.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    54 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 801 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Törjük össze a fokhagymát 1 tk sóval egy mozsárban.
  2. A tojássárgáját és a mustárt könnyed mozdulattal keverjük össze.
  3. A két fajta olajat keverjük össze. (Ha nincs otthon extra szűz és sima olívaolaj, akkor lehet egyfajta is. Sok helyen azt írják, az olívaolajnak túl erőteljes az íze, ezért napraforgó olajjal javasolják. Mindenki döntse el, mennyire bírják az ízlelőbimbói az olívaolajat.)
  4. A tojásos/mustáros szószhoz folyamatos habarás közben apránként, nagyon lassan kezdjük el hozzáadni az olajat. Egyszerre mindig csak egy kicsit. Amikor apránként beadagoljuk az olaj negyedét, akkor elkezdhetjük kicsit gyorsabban adagolni. (Itt még nincs benne a fokhagyma.)
  5. Amikor az olaj elkezd sűrűsödni, adjuk hozzá a citromlevet. Addig kell keverni, amíg az összes olajat felveszi, vagyis bekrémesedik a szósz.
  6. Végül a besűrűsödött krémhez adjuk hozzá az áttört fokhagymát, és ízlés szerint a borsot. És ha minden jól ment, akkor kész a krém.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 58
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 17064
  • Feltöltés dátuma: 2013. november 25.

Ajánló

Próbáljátok ki, hogy egy kis bazsalikomot is adtok hozzá. Isteni lesz salátákhoz!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Fokhagymakrém - fokhagyma majonéz - sárga aioli. Családommal Nyíregyházán voltunk, és egy kellemes fogadóban előételként nagyon finom fokhagymakrémet kaptunk. Nem csak az egyszerű, főzős "szószt", hanem igen könnyű, krémes, lágy krémet. Miután hazajöttünk, égen-földön kerestem a receptet, de sokáig nem találtam semmit. Aztán jött az áttörés Torma - Fokhagymás hab (próbáljátok ki, nagyon jó) receptjével. Kiderült, hogy ez a fajta olajos emulziós fokhagymakrém több területen is előfordul, mindenhol kicsit másképpen. Torma "habja" az arab fokhagymakrémet képviseli, vagyis a Toum-ot. Én most a spanyol fokhagymakrém receptjeit ástam elő. Alapvetően 3 verzióban készül, az egyik az "autentikus", "sárga" és "fehér". Ez a recept a majonézes (sárga) Aioli, Jamie Oliver receptje alapján. (Jamie-től eltérően az olajat és a citromot úgy is szokták adagolni, hogy egy kis olaj - egy kis citrom - egy kis olaj stb. Illetve van, aki előre beleteszi a tojásos szószba a fokhagymát. Én nem akartam megmásítani az eredeti receptet.) Jamie kézi habverőt használ, mint egy "igazi szakács", lehet így is, de akkor garantált a csuklógyulladás. Meg lehet csinálni konyhai robotgéppel (aprító-szeletelő-turmix). Aki ezt a gyorsabb változatot próbálja, lassú fokozaton készítse el az alappépet, utána az olajat cseppenként maxon adagolja: fokhagyma+fűszer+tojás+mustár --> olaj + citrom + olaj citrom. Sok sikert! Jó étvágyat!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...