Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aioli-majonézes változat Jamie Olivertől

Aioli-majonézes változat Jamie Olivertől
Aioli-majonézes változat Jamie Olivertől
15 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fokhagymakrém - fokhagyma majonéz - sárga aioli. Családommal Nyíregyházán voltunk, és egy kellemes fogadóban előételként nagyon finom fokhagymakrémet kaptunk. Nem csak az egyszerű, főzős "szószt", hanem igen könnyű, krémes, lágy krémet. Miután hazajöttünk, égen-földön kerestem a receptet, de sokáig nem találtam semmit. Aztán jött az áttörés Torma - Fokhagymás hab (próbáljátok ki, nagyon jó) receptjével. Kiderült, hogy ez a fajta olajos emulziós fokhagymakrém több területen is előfordul, mindenhol kicsit másképpen. Torma "habja" az arab fokhagymakrémet képviseli, vagyis a Toum-ot. Én most a spanyol fokhagymakrém receptjeit ástam elő. Alapvetően 3 verzióban készül, az egyik az "autentikus", "sárga" és "fehér". Ez a recept a majonézes (sárga) Aioli, Jamie Oliver receptje alapján. (Jamie-től eltérően az olajat és a citromot úgy is szokták adagolni, hogy egy kis olaj - egy kis citrom - egy kis olaj stb. Illetve van, aki előre beleteszi a tojásos szószba a fokhagymát. Én nem akartam megmásítani az eredeti receptet.) Jamie kézi habverőt használ, mint egy "igazi szakács", lehet így is, de akkor garantált a csuklógyulladás. Meg lehet csinálni konyhai robotgéppel (aprító-szeletelő-turmix). Aki ezt a gyorsabb változatot próbálja, lassú fokozaton készítse el az alappépet, utána az olajat cseppenként maxon adagolja: fokhagyma+fűszer+tojás+mustár --> olaj + citrom + olaj citrom. Sok sikert! Jó étvágyat!

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Próbáljátok ki, hogy egy kis bazsalikomot is adtok hozzá. Isteni lesz salátákhoz!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Törjük össze a fokhagymát 1 tk sóval egy mozsárban.
  2. A tojássárgáját és a mustárt könnyed mozdulattal keverjük össze.
  3. A két fajta olajat keverjük össze. (Ha nincs otthon extra szűz és sima olívaolaj, akkor lehet egyfajta is. Sok helyen azt írják, az olívaolajnak túl erőteljes az íze, ezért napraforgó olajjal javasolják. Mindenki döntse el, mennyire bírják az ízlelőbimbói az olívaolajat.)
  4. A tojásos/mustáros szószhoz folyamatos habarás közben apránként, nagyon lassan kezdjük el hozzáadni az olajat. Egyszerre mindig csak egy kicsit. Amikor apránként beadagoljuk az olaj negyedét, akkor elkezdhetjük kicsit gyorsabban adagolni. (Itt még nincs benne a fokhagyma.)
  5. Amikor az olaj elkezd sűrűsödni, adjuk hozzá a citromlevet. Addig kell keverni, amíg az összes olajat felveszi, vagyis bekrémesedik a szósz.
  6. Végül a besűrűsödött krémhez adjuk hozzá az áttört fokhagymát, és ízlés szerint a borsot. És ha minden jól ment, akkor kész a krém.
  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 14 557
elküldve: 1
receptkönyvben: 69
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Szotty

Mióta szakács: 2013.11.21.
2 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: szósz
kalória: átlagos
konyha: spanyol
fogás: köret
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

fokhagymakrém, fokhagymahab, fokhagymás majonéz

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szotty
Szotty / Szotty Tue, 2013-11-26 10:40

Köszönöm a dícséretet. Majd ha kedved szottyan akkor próbáld ki. Igaz én a fehér aiolit jobban csípem, de ez is finom. Igazából egy fokhagymás ízesítésű majonéz. :D (Aki bírja a fokhagymát, javaslom ne 0,5 gerezdet hanem 4-5t tegyen bele. Igazi innyecség. Oliver biztosan nem híve a vámpírűzésnek. :D :D :D ) Üdv Szotty

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-11-26 13:53

Mindenképp kipróbálom a fehéret; sok fokival...ezt itt fent ismerem; én chilit is teszek bele...azt viszont imádja Mr Oliver!!! Üdv, T :)

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-11-25 22:59

Szia Szotty! Nagyon jó a leírás, sok jó tanáccsal! A fotó is guszta! Miután "beszélgettünk", nekem is eszembe jutott a gépes majonéz. Találtam is egy tök egyszerű receptet a YouTube-on Gordon Ramsay- tól, amibe csípős angol mustárt tesz. Mivel fokhagymahabom van a hűtőben, ma ezt fogom összepörgetni a késes robotgépemben. Köszi az emlékeztetőt és ezt a megosztást is! Üdv, Torma :)

511
fokhagyma 0.5 gerezd
1 teáskanál
fekete bors 0 ízlés szerint
tojássárgája 1 db
dijoni mustár 1 teáskanál
olívaolaj 285 ml
olívaolaj 285 ml
citromlé 1 citromból nyert