Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Áfonyás-mézes sütemény

Áfonyás-mézes sütemény
Áfonyás-mézes sütemény
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyobbik fiam talált egy 2004-es újságot, abban nézte ki ezt a receptet. Nagy sikere volt. Igaz, hogy csak kötélidegzetűeknek ajánlom az elkészítését, mert a tésztát a tepsibe simítani az elég komoly kihívás! A lekvár feletti réteget különösen, főleg, hogy két segítségem is volt. (De megérte :-))

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat, a tojást és a cukrot simára keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a tejet, a mézet és a mézeskalács fűszert.
  2. Sima tésztává dolgozzuk.
  3. A tésztát  gombóc formában folpackba csomagoljuk, és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  4. A tészta felét belisztezett lapos tepsibe simítjuk. (A nagyméretű sütőtepsi tökéletes, csak a fele tepsit töltsük meg a tésztával.)
  5. Elkenjük rajta a lekvárt, és erre kerül a tészta másik fele.
  6. A tetejét bekenjük a felvert tojással, és előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük.
  7. Ha kihűlt, csokoládémázzal bevonjuk.

  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30*20*6 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 22 726
elküldve: 7
receptkönyvben: 228
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Kiki

Mióta szakács: 2008.08.27.
476 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézes sütemény áfonyalekvárral, rozslisztes mézes szelet áfonyalekvárral

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nbeatrix
nbeatrix Mon, 2012-01-09 23:05

Nekem nagyon száraz lett a tészta, egy barátnőm is kipróbálta, mondtam, hogy próbáljon több lekvárt tenni rá. Sokkal több lekvárral neki is nyeletősre sikerült.
Valószínű nem vagyunk hozzászokva a rozslisztes sütikhez.
Vagy valamit elronthattunk?
Üdv: Bea

Szeva50
Szeva / Szeva50 Fri, 2010-08-27 09:02

Kedves Kiki! A kihívásos tepsiberakásra van egy jó módszer. 2 nylon között kinyújtod megfelelő méretre a tésztát, majd az egyik nylont kicseréled sütőpapírra és mehet a tepsibe. Én a beigli töltelékét is így szoktam előkészíteni, mielőtt a tésztára teszem. Azzal a különbséggel, hogy meghagyom a felső fóliát és azzal együtt tekerem fel a nyújtófára (felszabadul az alsó fólia), és ráterítem a beigli tésztára. Garantáltan egyforma a töltelék, és gyönyörű. Próbáld ki! Bármilyen kihívás játékká változik. Üdv: Éva

893
rozsliszt 50 dkg
cukor 10 dkg
vaj 8 dkg
tojás 6 db
sütőpor 1 csomag
méz 6 ek
tej 1 dl
mézeskalács fűszerkeverék 1 ek
áfonyadzsem 10 dkg
tojás 1 db
tortabevonó 25 dkg