r
Nosalty Logó

A tökéletes madártej

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
A tökéletes madártej
adag
Előkészítés
perc
  • 11% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Madártej

Mandulagrillázs

Összesen 759 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Madártej

Mandulagrillázs

Összesen 3039 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Madártej

Mandulagrillázs

Összesen 160 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    25 g

Zsír

  • Összesen
    27.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1095.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    399 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    312 mg
  • Nátrium
    268 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    101.3 g
  • Cukor
    94 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    77.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    297 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    487 micro
Összesen 759 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    100.1 g

Zsír

  • Összesen
    109.4 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    1440 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4381.1 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    124 mg
  • Kálcium
    1597 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    315 mg
  • Foszfor
    1250 mg
  • Nátrium
    1074 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    405.1 g
  • Cukor
    375 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    308.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    620 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    318 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    231 micro
  • Kolin:
    1190 mg
  • Retinol - A vitamin:
    620 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1949 micro
Összesen 3039 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    231.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.4 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 160 Kcal

Hozzávalók

Madártej

Mandulagrillázs

Elkészítés

Madártej

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákhoz hozzáadunk 200 g cukrot, és habosra keverjük. Akkor jó, ha a cukor elolvad, a térfogata duplájára nő, és kicsit kifehéredik. Hozzáadjuk egy vaníliarúd kikapart belsejét és egy evőkanál étkezési keményítőt (opcionális).
  2. Közben a tejet felmelegítjük, és beletesszük a kikapart vaníliarudat is.
  3. A cukros-habos tojássárgáját hőkiegyenlítéssel a vaníliás tejhez keverjük. (Ami azt jelenti, hogy 2-3 merőkanál meleg tejet a sárgájás keverékhez adunk, összekeverjük, majd óvatosan a többi meleg tejhez öntjük.) Folyamatosan kevergetve (nehogy lekapjon vagy becsomósodjon) megvárjuk, míg kellően besűrűsödik. (Egy híg állagú vaníliasodót kell kapnunk.) Ha szükséges, átszűrjük, hagyjuk kicsit állni, majd hűtőszekrényben teljesen kihűtjük.
  4. Egy fazékban vagy serpenyőben vizet forralunk. A fehérjéket 50 g cukorral kemény habbá verjük. Két evőkanál segítségével galuskákat szaggatunk az enyhén gyöngyöző víz tetejére, majd lefedve 2 -3 percig pároljuk. A megfőtt galuskákat egy külön tányérba szedjük, és hagyjuk hűlni.
  5. A vaníliás krémet tálkákba adagoljuk, majd 2-3 habgaluskával a tetején tálaljuk, pirított mandulával és mandulagrillázzsal megszórva. Nyáron reszelt citromhéj és bogyós gyümölcsök is tökéletesek hozzá!

Mandulagrillázs

  1. A mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk. A cukorból és a vízből borostyán színű karamellt készítünk.
  2. A mandula egyik felét egészben félretesszük, a másikat pedig hozzákeverjük a karamellhez. Sütőpapíros tepsire borítjuk, és hagyjuk teljesen kidermedni.
  3. Késes aprítóban vagy kávédarálóban finomra daráljuk, majd ezzel a grillázsmorzsával és a félretett pirított mandulapehellyel megszórva tálaljuk a madártejet.
  • Elkészítettem: 60 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 474
  • 7 napos nézettség: 2708
  • Össznézettség: 2033
  • Feltöltés dátuma: 2021. szeptember 26.

Receptkategóriák

A tökéletes madártej
Gerzsenyi Flóra 119 recept

A madártej, azaz ile flottante (ejtsd: il flottant) egy francia ihletésű édesség, jelentése: úszó sziget. Lágy és krémes tejsodó, amin puha és könnyed habgaluskák úszkálnak. Hidegen találjuk, akkor a legfinomabb, ráadásként pedig megszórhatjuk pirított mandulával, mazsolával, de karamellt is csorgathatunk rá. Sőt, nyáron dukál még hozzá bármilyen édes, apró bogyós gyümölcs is. Nekem már el is indult a nyár elválasztásom...íme a tökéletes recept, szerintem.

Hozzászólások (0)

Hozzávalók

Madártej

Mandulagrillázs

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.