Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

2in1 kalács Gabystól

2in1 kalács Gabystól
2in1 kalács Gabystól
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szerencsére van kenyérsütőgépem, így nincs akadálya annak, hogy ezt a nagyon finom kalácsot gyakran elkészítsem. Csak a kakaós résznél kell egy is odafigyelés, ügyesség, különben tényleg egyszerű. Langyosan és másnap is nagyon finom.

Mióta rátaláltam a kimaradt tojásfehérje sem okoz már gondot, gyorsan megcsinálom az alvós habcsókot is. Így a sütő melege sem vész kárba, azt is felhasználom.:)

Természetesen töltelék és kakaó nélkül is elkészíthető "sima" kalácsként.  A sütési idő kb. 10 perccel kitolódik.  A cukros tejes lekenésről ne feledkezzünk meg.

Letakarva nem szárad ki.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A diós töltelékhez

Az összeállításhoz

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kalácstészta hozzávalóit a fenti sorrendben beletesszük a kenyérsütő gépbe, és dagasztó/kelesztő programra állítjuk. (A kelés során túlnő a tartályon, lisztezett deszkára borítsuk ki, és takarjuk le. A hiányzó kelesztési időt várjuk meg.)
  2. Ha kézzel állítjuk össze a tésztát min. 1 órát letakarva kell keleszteni.
  3. A megkelt tésztát gyúrjuk át, és 3 egyenlő részre osszuk el.
  4. Az egyik adag tésztát tegyük tálba, és szórjuk rá a kakaót. Apródonként adagolva annyi tejjel gyúrjuk át, hogy eredeti állagú tésztánk legyen.
  5. A diót a cukorral összekeverjük, kevés tejjel csak a cukor olvadásáig összemelegítjük. Csak annyi tejet tegyünk hozzá, hogy krémszerű legyen. (Ha folyékony lett, zsemlemorzsával javíthatunk az állagán.)
  6. Egyenként kinyújtjuk a tésztát kb. fél cm vastagra, és téglalap alakúra.
  7. A kakaósat vékonyan megkenjük lekvárral bejgli módjára feltekerjük.
  8. A sima adagokra a diós krémet rákenjük, feltekerjük.
  9. Középre tesszük a kakaós tekercset, és összefonjuk úgy, hogy a hajtás alul legyen. A fonatunk két végét kicsit visszanyomjuk/dugjuk a tésztába.
  10. Sütőpapírral (oldalát és végeit is) kibélelt kenyérsütőformába tesszük.
  11. Lekenjük tojássárgájával, és előmelegített sütőben kb. 25-30 percig közepes hőfokon pirulásig sütjük.
  12. Kivesszük, meleg cukros tejjel nagyon alaposan átkenjük, és további kb.10 percre visszatesszük.
  13. Sütőpapír segítségével kiemeljük egy tálcára, és hagyjuk kihűlni.
  14. Ha van kedvünk és felesleges csokink, gőz felett felolvasztjuk, és a félig kihűlt kalács kakaós részét lekenjük vele, és hagyjuk rádermedni.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 32 889
elküldve: 15
receptkönyvben: 463
elkészítve: 24/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabys

Mióta szakács: 2012.08.10.
138 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kakaós kalács, diós kalács, lekváros kalács

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kata58
Kata58 Sat, 2014-03-01 18:16

ÉN most egész egyszerűen csak az alapreceptet csinálom meg, viszont tettem a tésztához 2 csomag vaníliás cukrot...
remélem így is finom lesz...

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2014-03-01 19:23

Szia Kata:)
Hát mit mondjak én is nagyon remélem, hogy finom lesz:) A vaníliás cukor nem rontja el, sőőőőőőőt...:)) Remélem megtudom majd, hogy sikerült.....Szép hétvégét: Gabi

Kata58
Kata58 Sat, 2014-03-01 19:34

Szia Gabys! Egyszerűen fantasztikus lett így is!!!! Annyira jó az alaprecept...
Neked és mindenkinek kellemes hétvégét kívánok.. bocsi nem írtam én két csomag vaníliás
cukrot tettem hozzá, és mivel csak a sárgája miatt sajnáltam volna a tetejéhez feltörni még egy tojást a maradék fehérjével kentem meg és így is gyönyörű lett

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2014-03-01 20:15

Kedves Kata:)
Kis esti boldogság volt olvasni, hogy jól sikerült. Nagyon kedves vagy, hogy magírtad:) Már én én teszek a kalácsba is vaníliás cukrot, de mikor a receptet feltettem még nem. Ezért is jó, hogy megírtad, más is tudja biztosan hasznosítani az ötletedet, mert tényleg finomabb. Köszi:) Gabi

Kata58
Kata58 Sat, 2014-03-01 22:59

Kedves Gabys! Imádok improvizálni....és ha nincs időm valamit teljesen úgy végigcsinálni ahogy a recept írja, akkor megnézem mi az alap és mi az ami nélkülözhető...és mi az ami itthon van...és gyorsabbá teszi..Így jött ez az ötlet is...Én legközelebb teszek hozzá egy evőkanál mézet is....

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2014-03-02 17:39

Hát igen:) Ez a rutin és a tapasztalat kedves Kata:) Szerintem sincs kőbe vésett recept...

cirbolya
cirbolya Mon, 2013-12-30 10:43

A recept egyszerűen tökéletes! Nagyon finom lett a kalács és pont olyan mint a képen. (Kézzel gyúrtam.) Köszönöm szépen.

mese habbal
mese habbal Mon, 2013-11-18 21:08

Kedves Gabys! Gep nelkul hogy kell osszekeverni a tesztat? Ugyanabban a sorrendben, mint amit leirtal? Es az elesztot fel kell futtatni? Elore is koszonom!Szep napot!

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2013-11-18 21:48

Kedves mese-habbal:)
Picit változik a sorrend. Bár ezer éve nem dagasztok kézzel, de régen így csináltam:) : Meleg, de nem forró tejben a cukrot olvaszd fel, morzsold bele az élesztőt. Hagyd felfutni. A vajat olvaszd fel mikróban. A liszt közepébe csinálj egy kis mélyedést, tedd bele a sót, tojás sárgákat, olvasztott vajat és a felfutott élesztőt. Kicsit kézzel kavard el. Következik az összedolgozás, dagasztás. Kellemes, rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kell kapjál. Innentől az elkészítés többi részében nincs változás. Remélem tudtam segíteni abban, hogy sikerüljön a kalácsod:) Szép estét:) Gabi

ewa1
ewa1 Sat, 2013-04-20 10:03

Ma megsütöttem ezt a kalácsot hááát mit mondjak?.. fenomenális lett :)))))

Köszönöm a receptet!

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2013-04-20 10:11

Kedves ewa:)
Korán "reggel"..:))) nagyon nagy örömet szereztél:) Nagyon örülök, hogy ízlett a kalács, "fenomális" lett:DDD. Köszönöm, hogy megírtad, nagyon szép hétvégét kívánok! :) Gabi

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2013-02-14 12:53

Kedves Merci:)
Neked ez fixen egy "kisujj gyakorlat" ismerve a receptjeidet. Úgyhogy hajrá...! Kellemes hétvégét, Gabi

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2013-01-28 13:14

Akkor most már teljes sikert arattál:) Remélem a menyed is kedvet kap a sütéséhez. Bár az enyém is nagyon elégedett vele, de inkább megkér süssek már nekik. És én persze szót fogadok.....:) Üdv, Gabi

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Sun, 2013-01-27 15:24

Tegnap megsütöttem a kalácsot a recepted szerint. Mit ne mondjak istenien sikerült. A férjem nem győz betelni vele. Engem is nagyon csábít, de nem sokat ehetek belőle, vigyázni kell a súlyomra az ízületeim miatt. Idős nagymama vagyok, de sütés -főzés mániámról nem tudok lemondani. Még jó hogy itt vannak az unokák és mindent megesznek bármit csinálok.
Üdvözöllek! Marika mama!

Gabys
Gabys / Gabys Sun, 2013-01-27 15:48

Kedves Marika,
köszönöm, hogy szakítottál rám egy kis időt a visszajelzéseddel és boldogan zsebelem be a dicséretedet. Nagyon örülök, hogy ízlett. 1-2 szelet tejjel vagy kakaóval vacsira vagy reggelire -remélem - nem fog megártani a súlyodnak. Nekem is oda kell figyeljek, más okból, de ennyi "bűnözés" belefér:) Az unokákért pedig érdemes jókat és finomakat főzni. Nagyon kellemes vasárnapot és szép hetet kívánok Neked, Gabi

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2013-01-26 16:16

Csak egy gondom van, nincs kenyérsütő gépem, de valahogy megoldom, mert nagyon guszta ez a kalács. Ha most küldesz a csodaszép kalácsodból én is küldök a rózsákból.Piroska

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2013-01-26 16:28

Ahha:D Mégis életre kelnek azok a gyönyörű rózsák?:)))))) Bár ma reggel csokikrémeset sütöttem, de hidd el Piroska, boldogan adnék belőle, sőt csomagolnék is a hosszú útra:) Gabi
Különben, Te annyira profi vagy, nem hiszem, hogy gondot fog okozni (gép nélkül) az összeállítása.

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2013-01-26 23:07

nem vitatkozom....:) akkor viszont egyszerűen nagyszerűek a receptjeid:)

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2013-01-26 13:54

Köszönöm:))) és finom is, ma csokis töltelékkel ez volt a reggelink:) Szép hétvégét:) Gabi

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2013-01-26 13:49

Hali:)
Tényleg finom, mi nagyon szeretjük. A csokis rész nehéz 1 picit. A tálban húzd szét a tésztát, tedd bele a kakaót és kevés tejet tegyél hozzá, ha muszáj csak a tenyeredet lisztezd, hogy könnyebb legyen az átgyúrás. Ezt a kalácsot úgy is csinálom, hogy rúdanként az általam gyártott csokikrémmel töltöm meg. Lehet variálni az alapkalácsot:) Próbáld ki. Szép hétvégét:) G

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-01-26 14:17

Tünci vagy! Kösz a részleteket :)
Holnap pogácsa, diótorta, bográcsgulyás....olyan Neked való jókaják!!! majd gondolok Rád :) T

Gabys
Gabys / Gabys Sat, 2013-01-26 14:30

Te is nyugodtan +hívhatnál:))))) kevés h csak gondolsz rám:PPP a diótortát a végére hagynám, de ebben a sorrendben jöhet:DD ne merd azt irni, h mire odaérek minden elfogy a diótorta + kiszárad:)))

651
tej 3 dl
élesztő 5 dkg
tojássárgája 3 db
vaj 5 dkg
finomliszt 60 dkg
cukor 3 csapott ek
1 kk
dió 15 dkg
cukor 3 púpozott ek
tej 0.5 dl
cukrozatlan kakaópor 1 csapott ek
tej 0.5 dl
lekvár/ dzsem 5 dkg
tojássárgája 1 db
tej 1 dl
cukor 1 ek
csokoládé 10 dkg