Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kalács witch konyhájából

Kalács witch konyhájából
Kalács witch konyhájából
70 perc / előkészület: 30 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Próbáltam már máskor is kalácsot sütni, de nem igazán sikerült. Ez a recept abban különbözik, hogy 4 tojással készül, gondoltam ez lehet az oka, hogy tényleg finom és puha lett a tészta. A másik ami fontos, hogy jól megtartotta a formáját, és nem repedezett szét se kelés közben, sem a sütés alatt. Ha nyúl alakúra készítjük, ez nem mellékes. Sütés után jó, ha felismerhető az alkotásunk, ha már annyi időt, energiát meg alapanyagot áldoztunk rá. Az biztos, ha van dagasztógépünk, használjuk azt, mert a dagasztás igen nagy munka.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Ha van nagyobb sütőlemez, akkor azt használjunk. Nekem ez a legnagyobb, szegény nyuszi úgy néz ki, mintha koala maci lenne. Nem volt elég hely a füleknek. A foga, az kettő szeletelt mandula, de azt csak a fényképezés miatt raktam oda.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet a vajjal felmelegítjük, hogy megolvadjon, de ne forrjon.
  2. Egy nagy tálban (ha van dagasztógépünk, akkor azt használjuk) elkeverjük a cukrokat, a lisztből 40 dkg-ot, a sót meg az élesztőt, végül beleöntjük a vajas vizet.
  3. Jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat egyenként szintén jól elkeverve.
  4. Ezután a maradék lisztet 4 részletben adjuk hozza, minden adagot jól elkeverve. Amikor a tészta már elválik a tál oldalától, akkor enyhén lisztezett deszkán addig gyúrjuk, amíg sima és ruganyós lesz.
  5. Kiolajozzuk a tálat, a tésztát visszarakjuk, fordítunk rajta, hogy az olaj bevonja minden oldalról. Letakarjuk konyharuhával, meleg, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük.
  6. Amikor megkelt, két részre osztjuk. Ezután tetszés szerinti formára alakítjuk. (Én az egyik felét 3 részre osztottam, és összefontam. A másik adagból nyulat készítettem. Azt az adagot szintén elfeleztem, az egyik félből levágtam egy vékony csíkot, amiből 5 kis gombócot formáltam. Ez lesz a hasa, a két első lába meg az orra és a pofija. A másik fél adagot elfelezve, az egyik a feje, a másik fél pedig négy részre vágva a füle meg a két hátsó lába. A jól felvert tojással "ragasztottam" a pofiját, orrát, lábait a testhez. A szemnek meg a köldöknek, éles késsel kis lyukat vágtam, és a mazsolát a tojásba mártva úgy nyomtam a mélyedésbe.)
  7. Sütőlemezre rakva, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
  8. Begyújtjuk a sütőt.
  9. Tojással megkenjük a kalácsok tetejét. Meleg sütőbe rakva pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 42x30x2 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 544
elküldve: 0
receptkönyvben: 53
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
721 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, reggeli
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, újév, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: átlagos
konyha: zsidó
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

húsvéti kalács, 4 tojásos kalács, fonott kalács, nyuszi alakú kalács

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

neni
neni Thu, 2012-03-08 16:13

Tényleg inkább koala macira hasonlít, de nagyon édes!

410
víz 4.5 dl
vaj 12 dkg
finomliszt 90 dkg
cukor 5 dkg
barna cukor 5 dkg
instant élesztő 1 tasak (7 gr)
tojás 4 db
1 csipet
tojás 1 db
mazsola 1 dkg