Tortilla chips

A tortilla chips az egyik legnépszerűbb ropogtatnivaló világszerte. Eredetileg Mexikóból származik, ahol a kukoricából készült tortillalapokat olajban sütötték ropogósra, így született meg ez a ma is ikonikus snack. Bár sokan egyszerű nassolnivalónak tartják, a tortilla chips igazi gasztronómiai alapdarab is lehet – különféle mártogatósokkal, sajtokkal vagy akár húsos ragukkal is tökéletesen harmonizál.

Leírás

Tortilla chips – receptek, leírás, tippek

A tortilla chips Mexikó tradicionális konyhájából indult hódító útjára, ma már szinte minden kontinensen megtalálható. Az alapja a kukoricalisztből készült, vékony tortilla, amit háromszög alakúra vágnak, majd kisütnek. Az eredeti, sótlan változattól a fűszeres, chilis vagy sajtos variációkig számos ízvilágban kapható. Otthon is könnyedén elkészíthető, ráadásul így a fűszerezést is kedvünkre alakíthatjuk.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Tortilla chips

Mi az a tortilla chips?

A tortilla chips tulajdonképpen sült tortilla, legtöbbször kukoricalisztből készül, de ma már léteznek teljes kiőrlésű, édesburgonyás, sőt lencséből vagy csicseriborsóból készült alternatívák is. Mexikóban gyakran „totopos” néven emlegetik, és hagyományosan guacamoléval, salsa szósszal vagy fekete babos mártogatóssal tálalják. A tex-mex konyha szintén nagy rajongója – gondoljunk csak a gazdagon megpakolt nachos tálra.

Hogyan vásároljuk?

A tortilla chips megtalálható a legtöbb élelmiszerboltban, különböző ízekben és méretekben. Figyeljünk az összetevőkre: ha egészségesebb alternatívát keresünk, válasszunk sütőben sült, nem olajban készült változatot, alacsonyabb nátriumtartalommal. Egyre több márka kínál vegán vagy gluténmentes opciókat is.

Hogyan tároljuk?

Felbontás után jól zárható zacskóban vagy légmentesen zárható dobozban érdemes tárolni, hogy megőrizze ropogósságát. A tortilla chips viszonylag hosszú ideig eltartható, de a levegőn könnyen megszívja magát párával, és elveszítheti jellegzetes állagát.

Mire jó a tortilla chips?

Bár alapvetően nem számít egészséges ételnek, mértékkel fogyasztva kiváló partifalat lehet, vagy egy gyors vacsora része. Tápértékét tekintve főként szénhidrátot és zsírt tartalmaz, ezért a kiegyensúlyozott étrendben inkább alkalmi finomságként érdemes fogyasztani. A kukoricából készült változat B-vitaminokat és rostokat is tartalmazhat.

Mi készülhet a tortilla chipsből?

A tortilla chips nemcsak mártogatni való! Készíthetünk belőle nachost reszelt sajttal, babbal, jalapeñóval és tejföllel megpakolva, de egy sűrű chili con carne mellé is kiváló köret. Morzsolva akár saláták vagy krémlevesek ropogós toppingjaként is bevethetjük. Házi guacamole, fűszeres hummusz, paradicsomos salsa – bármelyik mellé tökéletes választás.

Még több tortilla chipses receptért görgess lejjebb!

497
Kalória
6.6g
Fehérje
67.4g
Szénhidrát
22.3g
Zsír
1.9g
Víz
-
Koleszterin
4.7g
Élelmi rost
1.2g
Cukor

100 g Tortilla chips

fehérjetartalom

6.62 g

zsírtartalom

20.539 g

szénhidráttartalom

67.38 g

víztartalom

1.94 g

gramm tortilla chips?

Top ásványi anyagok

Nátrium

310 mg

Foszfor

234 mg

Kalcium

104 mg

Magnézium

84 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.202 g

Kolin

19.1 mg

E vitamin

2.97 mg

Niacin - B3 vitamin

1.498 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

6.62 g

Zsír

telített zsírsav

2.776 g

egyszeresen telített zsírsav

8.584 g

többszörösen telített zsírsav

9.179 g

ásványi anyagok

Kalcium

104 mg

Vas

1.32 mg

Magnézium

84 mg

Foszfor

234 mg

Nátrium

310 mg

Cink

1.46 mg

Réz

0.105 mg

Mangán

0.357 mg

Szelén

8.4 µg

szénhidrát

rost

4.7 g

cukor

1.21 g

víz

1.94 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.13 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.043 mg

Niacin - B3 vitamin

1.498 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.411 mg

Folát

22 µg

Kolin

19.1 mg

Alfa-karotin

56 µg

Béta-karotin

39 µg

Béta-kriptoxantin

57 µg

Lutein+zeaxantin

1198 µg

E vitamin

2.97 mg

K vitamin

0.6 µg

A vitamin

8 µg

B6 vitamin

0.202 g

56 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

5 kiváló étterem, ami igazságot szolgáltat minden olyan ételnek, amit...

Az iskolai menzákról a legtöbben csak rossz emlékeket őrzünk, legyen szó akár a vakolóanyagra emlékeztető főzelékekről, akár a különféle tokányokról, amik legtöbbször mócsingos húsok voltak valamilyen nyálkás szószban. De tényleg rosszak ezek a menzás kaják, vagy csak rosszul voltak elkészítve? Most ajánlunk öt éttermet, ahol több menzás mumusnak szolgáltatnak igazságot, és bebizonyítják, lehet ezt jól is csinálni.

Kormos Lili

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...