Tortilla chips
5197 kcal
Mexikói csirkés egytál
894 kcal
Villámgyors nachos és guacamole
Leírás
Tortilla chips – receptek, leírás, tippek
A tortilla chips Mexikó tradicionális konyhájából indult hódító útjára, ma már szinte minden kontinensen megtalálható. Az alapja a kukoricalisztből készült, vékony tortilla, amit háromszög alakúra vágnak, majd kisütnek. Az eredeti, sótlan változattól a fűszeres, chilis vagy sajtos variációkig számos ízvilágban kapható. Otthon is könnyedén elkészíthető, ráadásul így a fűszerezést is kedvünkre alakíthatjuk.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a tortilla chips?
A tortilla chips tulajdonképpen sült tortilla, legtöbbször kukoricalisztből készül, de ma már léteznek teljes kiőrlésű, édesburgonyás, sőt lencséből vagy csicseriborsóból készült alternatívák is. Mexikóban gyakran „totopos” néven emlegetik, és hagyományosan guacamoléval, salsa szósszal vagy fekete babos mártogatóssal tálalják. A tex-mex konyha szintén nagy rajongója – gondoljunk csak a gazdagon megpakolt nachos tálra.
Hogyan vásároljuk?
A tortilla chips megtalálható a legtöbb élelmiszerboltban, különböző ízekben és méretekben. Figyeljünk az összetevőkre: ha egészségesebb alternatívát keresünk, válasszunk sütőben sült, nem olajban készült változatot, alacsonyabb nátriumtartalommal. Egyre több márka kínál vegán vagy gluténmentes opciókat is.
Hogyan tároljuk?
Felbontás után jól zárható zacskóban vagy légmentesen zárható dobozban érdemes tárolni, hogy megőrizze ropogósságát. A tortilla chips viszonylag hosszú ideig eltartható, de a levegőn könnyen megszívja magát párával, és elveszítheti jellegzetes állagát.
Mire jó a tortilla chips?
Bár alapvetően nem számít egészséges ételnek, mértékkel fogyasztva kiváló partifalat lehet, vagy egy gyors vacsora része. Tápértékét tekintve főként szénhidrátot és zsírt tartalmaz, ezért a kiegyensúlyozott étrendben inkább alkalmi finomságként érdemes fogyasztani. A kukoricából készült változat B-vitaminokat és rostokat is tartalmazhat.
Mi készülhet a tortilla chipsből?
A tortilla chips nemcsak mártogatni való! Készíthetünk belőle nachost reszelt sajttal, babbal, jalapeñóval és tejföllel megpakolva, de egy sűrű chili con carne mellé is kiváló köret. Morzsolva akár saláták vagy krémlevesek ropogós toppingjaként is bevethetjük. Házi guacamole, fűszeres hummusz, paradicsomos salsa – bármelyik mellé tökéletes választás.
Még több tortilla chipses receptért görgess lejjebb!
100 g Tortilla chips
fehérjetartalom
6.62 g
zsírtartalom
20.539 g
szénhidráttartalom
67.38 g
víztartalom
1.94 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
310 mg
Foszfor
234 mg
Kalcium
104 mg
Magnézium
84 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.202 g
Kolin
19.1 mg
E vitamin
2.97 mg
Niacin - B3 vitamin
1.498 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
6.62 g
Zsír
telített zsírsav
2.776 g
egyszeresen telített zsírsav
8.584 g
többszörösen telített zsírsav
9.179 g
ásványi anyagok
Kalcium
104 mg
Vas
1.32 mg
Magnézium
84 mg
Foszfor
234 mg
Nátrium
310 mg
Cink
1.46 mg
Réz
0.105 mg
Mangán
0.357 mg
Szelén
8.4 µg
szénhidrát
rost
4.7 g
cukor
1.21 g
víz
1.94 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.13 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.043 mg
Niacin - B3 vitamin
1.498 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.411 mg
Folát
22 µg
Kolin
19.1 mg
Alfa-karotin
56 µg
Béta-karotin
39 µg
Béta-kriptoxantin
57 µg
Lutein+zeaxantin
1198 µg
E vitamin
2.97 mg
K vitamin
0.6 µg
A vitamin
8 µg
B6 vitamin
0.202 g