Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karalábéfőzelék 4. - húsgombóccal

Karalábéfőzelék 4. - húsgombóccal
Karalábéfőzelék 4. - húsgombóccal
70 perc / előkészület: 10 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (43)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez tulajdonképp töltött karalábé, csak egyszerűbben: nem kell a karalábé kivájásával szenvedni, de a hús íze így is belefő a mártásba.
Mi így csináljuk, tej nélkül, hosszú lével, némi tejföllel és sok-sok petrezselyemmel. No meg jó adag borssal, ez is fontos. Lágy, természetes ízű, a karalábé dominál, amit csak kiegészít a húsgombóc.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Bármikor készíthető (a téli karalábé is jó hozzá), de zsenge, tavaszi karalábéból az igazi.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A karalábékat megtisztítjuk, és kb. 1x1 cm-es kockákra felvágjuk.
  2. A karalábét annyi vízben, hogy ellepje, feltesszük főni, sózzuk, borsozzuk. Tegyünk bele egy nagy csipet cukrot is, de ne többet! (Ezzel elvesszük a karalábé nyersességét, kesernyésségét. Ez főként akkor szükséges, ha téli karalábéból készítjük, a zsenge tavaszihoz nem kell cukor.)
  3. Közben elkészítjük a húsgombócot: jól összedolgozzuk a húst, a tojásokat, a rizst, ezt is sózzuk, borsozzuk. (Tehetünk bele kb. 1 ek finomra vágott petrezselymet is.) Vizes kézzel 8 gombócot formázunk belőle.
  4. Ha a karalábé leve forr, a gombócokat óvatosan beleengedjük a lébe. Így nem fog szétfőni.
  5. A lángot kisebbre vesszük, és fedő alatt, lassú tűz mellett kb. 40-50 perc alatt puhára pároljuk.
  6. Ha kész, a gombócokat kihalásszuk, felvesszük a lángot, hogy a főzelék újra forrni kezdjen.
  7. Ekkor a főzeléket berántjuk. A zsírt felforrósítjuk, és folytonos keverés mellett világosra, rózsaszínűre pirítjuk benne a lisztet. Lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a petrezselymet, jól elkeverjük. Felöntjük kb. 1 dl hideg vízzel, ezt is elkeverjük, és ezt a masszát belevegyítjük a főzelékbe. (Így pótoljuk a főzés közben elpárolgott vizet is.)
  8. A főzelékbe kanalazzuk a tejfölt is, mindent elkeverünk, és 1-2 perc alatt kiforraljuk. Most kóstoljuk meg, hogy kell-e még bele só vagy bors.
  9. Visszatesszük a húsgombócokat, és ha kicsit hűlt, tálalhatjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 48
össznézettség: 77 398
elküldve: 15
receptkönyvben: 555
elkészítve: 43/58
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
89 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

töltött karalábé egyszerűen, tejfölös karalábéfőzelék húsgombóccal

Hozzászólások (43)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cct
cct Thu, 2018-09-20 10:30

Tökéletes a recept, nagyon finom lett! Picit változtattam csak: a lébe tettem egy fej hagymát, a husiba meg fokhagymát (ezek nálam soha nem maradnak el), illetve a száraz husiba tettem egy kanál zsírt. Máskor is elkészítem :)

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2018-09-22 09:27

Kedves CCT! Bocsánat, hogy csak megkésve válaszolok! Köszönöm a hozzászólást és a tippeket is! Én is imádom a fokhagymát, szorgosan használom is, de úgy gondolom, a karalábénak olyan gyenge, üde íze van, hogy talán nem szükséges. De érdemes kipróbálni! A recept beküldésekor a gép csak egyszerűen darált húst ajánlott fel, az meg lemaradt, hogy én lapockát szoktam darálni, ami kicsit zsírosabb disznórész. De még így is lehet kicsit szárazabb a gombóc, vagyis jó a tipp!
Üdvözöl: Koszider

Goblinginger
Goblinginger Sat, 2018-05-12 14:03

Kedves Koszider,

Ezt a finomságot mindig a te recepted alapján készítem. Tökéletes, elronthatatlan és mindenki imádja a családban.
Köszi és üdvözlet,
Goblinginger

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2018-05-12 15:09

Kedves Goblinginger! Nagyon örülök, hogy a család kedveli! A karalábé annyira méltatlanul háttérbe szorult zöldségünk, pedig szerintem csodafinom. (Nyersen képes vagyok úgy enni, mint az almát.) Amibe csak lehet, én beleteszem - a szomszédasszonyom azon nevet, hogy nálam szinte minden leves úgy kezdődik, hogy végy egy karalábét...
Koszider

Rénó200
Rénó200 Thu, 2017-11-02 17:19

Kedves Koszider!
Köszönöm a receptet. Mindig ilyen "töltött" karalábéra vágytam, a recepted zseniális, már többször megcsináltam, és nagyon finom lett.

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2017-11-02 21:22

Kedves Rénó, nagyon köszönöm a visszajelzést, és örülök, hogy ízlik! (Ez nem egy bonyolult étel, de annyira finom! Manapság már egész télen lehet friss karalábét kapni - olasz ugyan, de kiváló ízű -, így bármikor ehetjük ezt a valódi tavaszi fogást. Még "tavaszibb" lesz a sok petrezselyemtől.) Üdvözöl: Koszider

navid
navid Mon, 2016-05-16 20:52

szia, egy béna kérdés: a rizs ami a darált húsba megy, az már meg van főzve előre?

üdv

i.

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2016-05-16 21:26

Kedves Navid! Egyáltalán nem béna a kérdés, mert a leírásban valóban nem egyértelmű: nem, nincs a rizs előre megfőzve, "nyersen" kerül a gombócba. A főzési idő alatt tökéletesen meg fog puhulni, nem kell aggódni. (Sima, kilós rizst használj, ne főzőtasakos előfőzöttet, mert az ennyi idő alatt szétfő.)
Koszider

szzh01
szzh01 Sat, 2016-05-07 16:24

Nagyon finom lett, kicsit változtattam rajta. A karalábét először kevés olíva olajon megkapattam, utána öntöttem fel vízzel. A főzeléket nem rántottam, hanem habartam nyílgyökér liszttel és tejszínnel. A húsgolyóba rizsdarát tettem (nekem volt itthon, de készíthető is rizsdara rizs kávédarálóban történő durvára darálásával), így egyenletesebb lett a gombócok állaga szerintem. A gombócokat én még provance-i fűszerkeverékkel is ízesítettem.
Egy problémám volt a gombóccal: nekem túl száraz volt (igaz, sovány sertés darált húsból készült), van valakinek ötlete, mitől tudna szaftosabb lenni?

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2016-05-07 19:17

Kedves szzh01!
A habarás biztosan nem árt a főzeléknek, bár a nyílgyökérliszt "viselkedését" nem ismerem. A száraz gombóchoz: hát, igen, ebben az esetben nem árt, ha egy kicsit zsírosabb a darált hús. De arra is gondolok, hogy a rizsdara miatt is lehet egy kicsit szárazabb: a sima rizs finoman megszívja magát és "szaftosítja", lazítja a gombócot. Ha ízlett, egyszer próbáld ki szemes rizzsel is, hátha jobb lesz az eredmény.
Bevallom, szerintem a borson és a petrezselymen kívül a zsenge karalábé más fűszert nem kíván, mert annyira enyhe az íze, hogy bármivel csak elnyomnánk. De azért vannak a receptek, hogy kísérletezzünk velük.
Üdvözöl: Koszider

szzh01
szzh01 Sat, 2016-05-07 19:35

Kedves Koszider!
Köszönöm a válaszod, kipróbálom majd egész rizsszemmel is a gombócot, bár inkább a sovány húsra gyanakszom, mint "bűnös"; lehet, egy kanál zsír nem ártott volna bele.
A provance-i fűszerkeveréket (saját készítésűt) nem a főzelékbe tettem, hanem a húsgombócba! :-)
A nyílgyökér liszt egyébként kb. ugyanúgy működik, mint az étkezési keményítő, azonnal sűrűsödik, nem kell forralni s nincs lisztes íze, valamint nemcsak kiadós, de egészséges is - és ami számomra még fontos: gluténmentes.
Anyukám töltött karalábéjának is ilyen finom íze volt gyerekkoromban, mint ennek a főzeléknek!
Üdv: szzh01

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2016-05-07 19:49

Ó, a glutén! Sajnálom, hogy ilyen problémával küzdesz, nagyon nem egyszerű annak az élete, aki gluténérzékeny. (Én hálát adhatok a sorsnak, hogy legalább ilyen bajom nincs, nem vagyok érzékeny semmire se, még a parlagfűre se, ami manapság egyre ritkább.)
Lejjebb olvastam, hogy az egyik kommentelő magával a főtt karalábé áttörésével sűrítette a főzeléket - ez se rossz ötlet!
Jó egészséget kíván: Koszider

bubuka86
bubuka86 Tue, 2015-04-28 16:43

Szégyen, nem szégyen, én eddig a hsgombócot csak paraicsomos formátumban ismertem. Az egyik idősebb kolleganőmmel beszélgettünk egy vasárnap délelőttös műszakban mit kellene délután főzni, ő azt mondta "okádékot" (a lánya kicsi korában így hívta, ez volt a kedvence), megkérdeztem milyen az az okádék, elmesélte mivel a zsenge karalábét nagyon szeretjük, a húsgombócot szintén, így úgy gondoltam kipróbálom, és tényleg mindenkinek tetszett, bár az "okádék" elnevezést mi hanyagoljuk.

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2015-04-28 22:40

Nem a legjobb PR szegény karalábéfőzeléknek az okádék, hasonlóan a lucskos káposztához, ami nagyon finom, csak rossz a neve. (Én még a finomfőzeléket is szeretem, pedig hányan ki nem állhatják!)
Koszider

dioevi
dioevi Sat, 2014-06-07 19:34

Köszi a receptedet . Mi is így csináltuk ,sőt én a töltött paprikát is így csinálom ,mert nálunk senki nem szereti a főtt paprikát , viszont az ize muszály bele !
Annyit változtattam a gombóc összetételén,h. tettem bele v.hagymát dinsztelve.
És a végén nem berántottam ,hanem a puha karalábéból vettem ki, pépesitettem és főztem vele ujra fel . Mégegyszer köszi

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2014-08-03 12:33

Kedves Dió Évi!
Örülök, hogy ízlett! Sajnos, a töltött paprikát száműznöm kellett a konyháról, mert a paradicsomtól veszettül ég a gyomrom. :-(
Üdvözöl: Koszider
Bocs, most vettem észre, hogy nem te írtad az új üzenetet, hanem Csavez11, de így se rossz!

Csavez11
Csavez11 Sun, 2014-08-03 11:44

Köszönöm a receptet !
Elkészítettem ahogyan leírtad,nagyon jól sikerült az üres tányérok arról tanúskodtak hogy finom !

kicsivik
kicsivik / kicsivik Fri, 2012-06-22 13:00

A rengeteg dícsérő hozzászóláson felbuzdulva rögtön 3 napi adagot készítettem belőle. Nagyon finom! A húsgombócba kevés menta is került, nyami.

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2012-06-22 21:59

Tyűha, örülök, hogy ilyen merészen belevágtál! Menta? Nem is rossz...
Üdvözöl: Koszider

femih
femih Fri, 2012-05-11 15:44

Gyermekkorom óta a kedvenc ételem! Ahol élek , borzasztóan készítik, sok cukorral, tejjel. Amikor ideköltöztem, megdöbbentem és az azóta eltelt 30 év alatt sem tudtam megszokni. Ez a recept pontosan olyan, ahogy én szeretem. Tökéletes! Üdv: femih

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2012-05-11 18:01

Legjobb barátnőm dunántúli, én alföldi vagyok. Bizony, gyakran rácsodálkozunk egymás főzési szokásaira. Mindannyian régről, a gyerekkorunkból hozzuk az ízeinket. Épp ezért (is) kell főzni, hogy a gyerekeinknek megadjuk azokat az ízélményeket, amelyek aztán elkísérik őket, bárhol is éljenek. Így van ez jól.
Üdvözöl: Koszider

cailean
cailean Fri, 2012-05-11 11:25

Kedves Koszider!
Nagy kedvenc ez az étel, és igen, pont így, ezzel a recepttel! :)
Köszönöm én is, hogy felraktad, már a gondolatára is, hogy valamelyik nap megcsinálom, összefutott a nyál a számban! ;)
Üdv: cailean

usztina
usztina Mon, 2012-03-19 23:47

Örülök, hogy feltetted ezt a receptet, pont erre volt szükségem! Meglehetősen kezdő vagyok a konyhában, még nem csináltam karalábé főzeléket, de Isteni lett! Köszönöm a segítséget! :)

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2012-03-20 00:09

Kedves Usztina!
Én is örülök, hogy megtetszett a recept és hogy sikerült is. Igyekszem úgy leírni a recepteket, hogy a kezdők is elboldoguljanak vele. Meg szerencsére ezen az oldalon kérdezni is lehet, bármiben bizonytalan lennél, találsz olyat, aki szívesen segít, válaszol.
Üdvözöl: Koszider

witch
witch / witch Fri, 2012-01-20 18:28

Kedves Koszider!
Teljesen Rad biztam magam amikor a gombocokat
beleraktam, olyan puha volt nem gondoltam
volna, hogy egyben marad. Lass csodat, nem fott
szet! Koszonom a receptet, igazan nagyon finom! :)
udv:witch

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2012-01-20 22:28

Ó, de örülök, hogy sikerült!
Igen, az a kis tojás egyben tartja, de csak akkor, ha forr a karalábé leve.
Üdvözöl: Koszider

Yve
Yve / Yve Wed, 2012-01-18 07:09

Sziiiiiaaaa Koszider!
Boldog es aldott uj evet kivanok neked!!!
A lementett receptjeim kozt valogatok (a meg el nem keszitettek kozt), ebredeskor meg maradok kicsit tervezgetni a jelen napra (en forditva csinalom, mas este gondolja vegig aznapjat, nekem ahogy parnat er a fejem elalszom es inkabb reggel vagyok kepes erre is - gondolkozni) Tegnapi keresesemkor mar szemeztem "karalabes recepteddel", csak meg nem tudtam, hogy a tied :)
Ma elkeszul nalunk.
Kivanom a legjobbakat es cirogasd meg "kis"cicadat nevemben :)
Szia Evy

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2012-01-18 09:36

Kedves Yve!
Örülök, hogy hallok felőled! Remélem, mindenki egészséges a családban és jól vagytok! Én is azt kívánom, hogy ez az év vidáman és boldogan teljen nektek, jobb legyen, mint a múlt év!
(Én fordítva: én éjszakai bagoly vagyok, szívem szerint 2-3-ig lennék fenn és 10-ig aludnék. Most szabadságon voltam karácsony óta és szépen be is álltam erre a ritmusra, mit mondjak, egy gyötrelem volt tegnap 7-kor felkelni és elindulni dolgozni.)
A karalábé nagyon finom így! Tegyél bele sok petrezselyem zöldjét, egy kis borsot a gombócba, nem is kell más fűszer bele (persze, só).
Szeretettel üdvözöl: Koszider
Ui. A cicák jól vannak, csak utálják a telet, mert nem tudnak kimenni az erkélyre napozni. Sajnos, a múlt héten Putyika elcsípett egy cinkét az erkélyen - nem tudom, hogy csinálta, nem láttam, a konyhában voltam. Szerencsére nem lett baja a cinkének, el tudott repülni, de nagyon megijedtem.

karolin969
karolin969 Tue, 2011-05-10 12:47

Ez tényleg nagyon finom.Ezután mindig így fogom készíteni.Kíváncsi vagyok a kisfiamnak hogy fog ízleni,mert épp alszik.

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2011-05-10 15:51

Kedves Karolin!
Remélem, a kisfiadnál is sikert fog aratni. Örülök, hogy megtetszett a recept!
Üdvözöl: Koszider

tenger
tenger / tenger Sun, 2011-05-08 17:15

Az első "gyermekmentes" hétvégén megcsinálom!! :-)
Szép, tavaszias..akármilyen tejszínnel!
Köszönöm az ötletet!

T.

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2011-05-08 18:57

Kedves Tenger!
(De szép neved van!) Szerintem ne tegyél bele semmilyen tejszínt, csak egy kis tejfölt. A tavaszi karalábé már magától is finom édes, a tejszíntől még édesebb lenne - talán ez már sok lesz neki.
Gyermekmentes? Gondolom, nem szeretik a karalábét. Kár, pedig nagyon finom. De hát a gyerekek ... ha megmakacsolják magukat, úgyse fogják megenni, bármilyen jó is - attól, meg hogy egészséges, szerintem kifejezetten irtóznak (legalább is az én környezetemben lévők biztosan).
Üdv: Koszider

csato
csato Sun, 2011-05-08 00:16

Hát én is majdnem pont így csinálom.Nagyon apró a különbség: egy pici majoránnát teszek a húsba,a karalábét nagyon vékony csíkokra vágom, meg egy pici tejszínnel megkínálom/nem főző,mert az semmire sem jó/ ,így selymesebb lesz.És nem rántom be,mert elegendő nekem a zsiradék ami a húsból+ tejszínből kijön,hanem behabarom tejfellel.Imádjuk!

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2011-05-08 01:30

Kedves csato!
Én is csak azért rántom be (azért teszek bele plusz zsírt), mert a petrezselyem íze jobban kijön, ha egy kis zsíron megforgatom - és ha már úgyis forró az a zsír, ebbe kerül a liszt és nem a tejfölbe. De csak ez az oka.
Üdv: Koszider

publikus
publikus Sat, 2011-05-07 21:58

Petrezselyem nélkül, karfiollal is elkészíthető, csak akkor a gombócot kell enyhén sós vízben kissé elő kell főzni..utánna mehet bele a karfiol, minden más változatlan. Karalábét gyalulva főzöm, mi úgy szeretjük :) Tuti recept!

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2011-05-08 01:35

Kedves Publikus!
Ezt a karfiolos variációt kipróbálom!
Üdv: Koszider
ui. Én szívesen használok főzőtejszínt, mert sokkal sűrűbb, mint a habtejszín. Ha nem a legolcsóbb tescós vacakot használod, annak az íze is tökéletes.

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2011-05-07 13:38

Köszönöm!
Biztos sokan vagyunk, akik így készítik, mert ez olyan tökéletes így, hogy már csak rontani lehetne rajta. Anyukám (nagyanyám, valószínűleg dédanyám is) receptje.
Koszider

514
karalábé 4 nagy db
darált sertéshús 50 dkg
rizs 2 dkg
tojás 2 db
mangalica zsír 1 ek
finomliszt 2 csapott ek
tejföl 2 dl
petrezselyem 1 csokor
cukor 1 csipet
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint