Olcsóbb lesz a zöldségvásárlás, ha így válogatsz a boltban

A zöldségvásárlás az utóbbi időben szomorú mód kezd luxussá válni, hiszen a legtöbb friss termék ára az egekbe szökik. Ha mégsem szeretnénk teljesen lemondani ezekről az egészséges alapanyagokról, fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.

Amikor a mostani hetekben zöldségvásárlásra adjuk a fejünket, bizony kétszer is meggondoljuk, hogy mit teszünk a kosárba. Az elszálló árak néha még a legalapvetőbb kedvenceknek is betesznek, és sok mindenről kénytelenek vagyunk lemondani. Vagy mégsem? Néhány okos tippel olcsóbban megúszhatjuk a zöldségvásárlást, ráadásul a főztünk is sokat nyerhet ezekkel. Két legyet egy csapásra!

Olcsóbb lesz a zöldségvásárlás, ha így válogatsz a boltban

Bátran válasszuk a „nyomott” zöldségeket

Valószínű, hogy már alapból is követjük a boltok akcióit, próbáljuk ezekhez alakítani a heti főzési tervet. Ezzel már alapból nagyot lehet spórolni, hiszen, ha abból főzünk, ami éppen olcsóbb, akkor maguk az ételek is költséghatékonyabbak lesznek.

Vannak azonban további leárazások is, amelyek nem szerepelnek az újságokban, ezekre a boltokon belül kell vadászni.

Dupla leárazás

A legtöbbször azok a zöldségek és gyümölcsök kerülnek leárazásra, amelyekből sok maradt, vagy amelyek kicsit megnyomódtak, szépséghibásak vagy közeleg az akciójuk vége. Sokaknak azonban nem mindig elég hívogató a komolyan lenyomott ár, mert tartanak attól, hogy a termékek minősége nem üti majd meg a kellő szintet.

Pedig nagy általánosságban elmondható, hogy ezeknek a szépséghibás zöldségeknek, gyümölcsöknek nincsen semmi komolyabb bajuk, egy-két foltot vagy zúzódást leszámítva.

Keressük ezeket a görbe répákat, nyomott almákat, hiszen olcsóbban hozzájuthatunk majd az amúgy költséges alapanyagokhoz. A legtöbbször a heti akciók lejárta előtti napokon találkozhatunk ezekkel a durván leértékelt kincsekkel, vigyük őket haza, és főzzünk belőlük valami finomat.

Finomabb ételek

Akár még a főztünk is profitálhat az akcióból, nem csak a pénztárcánk. Főleg a gyümölcsök esetében fordulhat elő, hogy a „nemkívánatos”, nyomott, ütődött darabok a sokkal érettebbek. Mivel sok termék szinte éretlenül kerül a boltokba, ezért az idő csak javít az ízükön, állagukon.

Amikor már a leárazott áron vesszük őket, esélyes, hogy finomabbak, ízesebbek lesznek. Igaz lehet ez még a paradicsomra is és egyes zöldségekre. Az érettebb alapanyagokból pedig zamatosabb, ízgazdagabb fogások születnek.

Mit ne vegyünk meg?

Persze az idő nem minden termékkel szemben kedves, ezért előfordulhat, hogy egyes zöldségek és gyümölcsök már nem lesznek a legjobb állapotukban. Ugyan nagyon ritka, hogy rohadt vagy penészes termék kerülne a vásárlók elé, azért sosem árt odafigyelni.

Mindig alaposan vizsgáljuk meg a zöldségeket, gyümölcsöket, mielőtt megvennénk őket, mert ha olyan alapanyagot viszünk haza, ami már nem használható, akkor bizony nem spóroltunk, hanem elszórtuk a pénzünket.

De alapvetően ne vessük el a kicsit csúnyább zöldségek megvásárlását, hiszen láthatjuk, hogy többszörösen jól járhatunk vele.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több okos, spórolós konyhai tipp és trükk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így főzz a családnak elegáns karácsonyi menüt 10.000 forintból

Az idei évben mondhatni, eltolódtak a prioritások a karácsonnyal kapcsolatban: spórolni kell, visszafogni magunkat a nehéz gazdasági helyzetben. Ez nem feltétlenül egy rossz dolog, én személy szerint úgy vélem, hogy a korlátok mindig jó hatással vannak a kreativitásra. Így született meg az alábbi olcsó karácsonyi menü is, amit kreatívan, mindössze 10.000 forintból főztem meg.