Megfőztük a legdögösebb húsos-sóskamártásos töltött karalábét

Éppen ideje volt már, hogy a (kétség kívül hibátlan) klasszikus, tejfölösen habart kapros verziót átgondoljuk, és feljebb lépjünk pár szintet, így született meg ez a darált húsos, zöldfűszeres gerslis töltött karalábé selymes sóskamártással. Bumm!

A korai nyár egyik legnépszerűbb befutója a töltött karalábé, szóval vétek lenne kihagyni, hogy idén is minimum egy alkalommal elkészítsd – ezúttal azonban csavarj párat a recepten!

Ebben a receptben sok zöldfűszerrel (kaporral, petrezselyemmel és karalábélevéllel), gerslivel és darált pulyahússal töltöttem meg a kivájt karalábékat, mellé pedig a karalábé húsából főztem sóskás mártást.

A receptúra átdolgozásához Mautner Zsófi fűszeres rizzsel töltött karalábéreceptjéből merítettem inspirációt, ő abszolút húsmentesen, zöldfűszeres rizzsel töltötte meg a zsenge karalábékat.

Tudtad?

Magas B1-, B2-, B6- és C-vitamin tartalma miatt ajánlatos a nyers fogyasztása. Tartalmaz még kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint meszet és foszfort is.

fotó: Hering András

Hozzávalók a töltött karalábéhoz:

4 közepes karalábé, 25 dkg darált pulykahús, 25 dkg gersli (hántolt árpagyöngy vagy bulgur, esetleg kerekszemű rizs), 3 gerezd fokhagyma,, 3 db újhagyma, 1 csokor petrezselyem (finomra aprítva), 1 csokor kapor (finomra aprítva), citromhéj, olívaolaj, tojás, só, bors, 1 l zöldség alaplé

Elkészítés:

A gerslit (árpagyöngyöt) egy szitán keresztül, folyó vízben alaposan, többször mossuk át. Tegyük egy tálba, és öntsük rá a háromszoros mennyiségű folyadékot. Fedjük le, és 8-12 órára, de legalább egy éjszakára hagyjuk magára. Áztatás után az áztatólevet nem kell leöntenünk, feltehetjük benne főni az árpát. Ha elég ideig áztattuk, 15-20 perc alatt, lassú tűzön elkészül. Ha nem áztattuk be az árpát, akkor is elkészíthető az étel, de úgy legalább egy órán át főjön. Az árpagyöngy akkor igazán jó, ha megkóstolva jó puha, de kicsit roppanós marad.

Amíg főzzük a gerslit, addig egy nagyobb, tapadásmentes serpenyőben, 1 evőkanál olívaolaj hozzáadásával süssük aranybarna kérgűre a darált pulykahúst.

Ha megfőtt a gersli, és átsült a darált pulykahús, egy nagyobb keverőtálban keverjük össze őket a finomra aprított újhagymával, kaporral, petrezselyemmel, a reszelt fokhagymával és citromhéjjal, locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, üssünk hozzá egy tojást, és ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk.

A karalábékat mossuk meg, a héjukat zöldséghámozóval távolítsuk el. Vízszintesen, középen vágjuk őket félbe, a belsejüket pedig karalábévájóval szedjük ki. A karalábékelyhek belsejét finoman sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg néhány csepp olívaolajjal, majd töltsük meg őket a fűszeres gerslis-pulykás töltelékkel.

A megtöltött karalábékat állítsuk egy mélyebb tepsibe vagy egy szélesebb, de mély öntött vasedénybe, majd kanalazzuk melléjük a kivájt karalábédarabokat is. Öntsük alájuk a zöldségalaplevet úgy, hogy a karalábékat ne lepje el, a tetejük maradjon kint az alapléből. Tegyük őket 200 fokra előmelegített sütőbe, majd nagyjából 60 perc alatt pároljuk puhára a töltött karalábékat. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl, mert különben szétnyílnak a karalábékelyhek.

Hozzávalók a sóskamártáshoz:

15 dkg sóska, 2 dl tejföl, 1 evőkanál étkezési keményítő (opcionális), só, bors

Elkészítés:

Vegyük ki egy tálra a megfőtt töltött karalábékat, majd a levet a főtt karalábédarabokkal öntsük egy kisebb lábasba, adjuk hozzá a sóskát, majd pár perc alatt főzzük össze. Ezután botmixerrel pürésítsük, majd adjuk hozzá a simára kevert tejfölt is. Ha sűrűbbre készítenénk a ártást, keverjünk hozzá egy evőkanál vízzel elkevert étkezési keményítőt. Fűszerezzük tetszés szerint.

A töltött karalábékat a langyos sóskamártással tálaljuk, tetejét szórjuk meg finomra aprított karalábélevéllel vagy plusz kaporral, petrezselyemmel.

További különleges karalábés receptek:

A zöldfűszeres gerslivel és pulykával töltött karalábé sóskamártással teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több házi finomság itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek