Bár sokan utálják ezt a zöldséget, a stroke-tól is megóvhat

Sokan nem igazán kedvelik a brokkolit, pedig rengeteg egészségügyi előnnyel rendelkezik. Többek között a stroke-tól is megóvhat!

A brokkoli minden gyerek rémálma, sőt, sokan még felnőtt korukra sem kedvelik meg ezt a zöldséget. Pedig a brokkoli igencsak gazdag rostokban és más hasznos tápanyagokban, így igazán jó hatással van a szervezetünkre. Ausztrál kutatók friss tanulmányából pedig az is kiderült, hogy hatékonyan csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát!

Bár sokan utalják ezt a zöldséget, a stroke-tól is megóvhat

A Sydney-i Egyetem kutatói 23 olyan vegyületet vizsgáltak, melyek gyakran előfordulnak növényekben és zöldségekben. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy ezek az anyagok mennyire kötődnek a véralvadásban fontos szerepet játszó vérlemezkékhez.

A kutatók azt találták, hogy keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségekben – például a karfiolban és a brokkoliban – levő szulforafánnak (SFN) véralvadásgátló hatása van.

Egyre több figyelmet kap egyébként ez a vegyület az utóbbi időben, ugyanis úgy tűnik, nemcsak a véralvadásra van jó hatással, de segíthet a koleszterin csökkentésében is.

A tudósok úgy gondolják, hogy ez a vegyület akár megelőző kezelésként is bevethető azoknál, akiknél magas a stroke kialakulásának rizikója.

Hoztunk is pár receptet, ha ezek után te is ennél belőle:

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...