Egészségesebb, mint a zöld tea: 6 gyümölcs, amiben rengeteg antioxidáns van

Manapság egyre többet hallhatunk a káros szabad gyökökről és ezek kapcsán az antioxidánsokról, amik nagy mennyiségben találhatók meg a zöld teában. Igen ám, de ennél még jobb forrásokat is találhatunk.

Az antioxidánsok természetes vegyületek, amelyek segítenek megvédeni a szervezetünket az oxidatív stressztől, amit a szabad gyökök okoznak. A szabad gyökök – amennyiben még nem tudjuk róluk – olyan molekulák, amelyek számos akut és krónikus betegség kialakulásának hátterében állhatnak. Az antioxidánsok így védelmet nyújthatnak a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a rák és az agyi leépülés ellen is. De ezek a vegyületek az immunrendszert is támogatják, hiszen gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

Bogyós gyümölcsök, kókuszvíz és jégkockák mélytányérban
6 gyümölcs, amiben rengeteg antioxidáns van

Az antioxidánsok fontossága

Az antioxidánsok abban is különlegesek a többi tápanyaghoz képest, hogy rendkívül sok fajtájuk létezik: a C- és E-vitaminhoz hasonló mikrotápanyagoktól a növényi polifenolokig. Ez persze megnehezíti az eligazodást közöttük, hiszen mindegyik antioxidáns más módon hat a szervezetünkre.

Egyszerű módszer a tájékozódásra, ha viszonyítási alapnak a zöld teát használjuk. A zöld tea fantasztikus antioxidánsforrás, különösen a katekin nevű vegyületcsalád miatt.

A katechineket alaposan tanulmányozták gyulladáscsökkentő, agyvédő és rákkockázat-csökkentő hatásuk miatt. Egy csésze zöld tea 50–100 mg katechint is tartalmazhat, attól függően, hogyan termesztették, szüretelték, dolgozták fel és főzték le.

De nem csak a zöld tea tartalmaz nagy mennyiségű antioxidánst: zöldségekben, gyümölcsökben, magvakban, diófélékben, olajokban és italokban is megtalálhatóak. Sőt: számos gyümölcs több antioxidánst tartalmazhat, mint egy csésze zöld tea. Nézzük, pontosan melyek!

Alma

Antioxidáns-tartalom: 57–82 mg egy kis almában (150 g)
– 50–75 mg polifenolokból
– 7 mg C-vitaminból

Az alma többek között quercetint és fenolsavakat is tartalmaz, valamint bővelkedik C-vitaminban is – mindez remek immunerősítő kombináció. Rost- és víztartalma révén jótékony hatással van az emésztésre, az anyagcserére és a sejtek egészségére. Joghurtba vagy mogyoróvajba mártva, turmixban, süteményekben vagy zabkásában is kiváló.

Szeder

Antioxidáns-tartalom: 151–426 mg 100 grammban
– 130–405 mg polifenolokból
– 21 mg C-vitaminból

Sokszor igaz, hogy minél sötétebb a gyümölcs, annál több antioxidánst tartalmaz: a lila és kék színű gyümölcsök például általában gazdagabbak antioxidánsokban. A szeder tele van antociánnal, flavanolokkal, fenolsavakkal és C-vitaminnal. Apró magjai és héja miatt magas a rosttartalma, emellett káliumban és A-vitaminban is gazdag. Jó hatással van az emésztésre, a szívre és a szemekre. Élvezhetjük koktélokban, joghurttal, chia pudingban vagy marinádokban.

Grépfrút

Antioxidáns-tartalom: 46–146 mg 100 grammban
– 15–115 mg polifenolokból
– 31 mg C-vitaminból

A citrusfélék – például a grépfrút – híresek magas C-vitamin-tartalmukról, de sokan nem is sejtik, hogy mennyi más antioxidánst is tartalmaznak. Gazdag flavonoidokban és fenolsavakban, rostban, A-vitaminban, folsavban és káliumban is. Jótékony hatással van az immunrendszerre, a bélrendszerre, a szívre, a szemre és az anyagcserére. Fogyaszthatjuk magában, turmixban, sütikben vagy salátában is.

Áfonya

Antioxidáns-tartalom: 168–488 mg 100 grammban
– 160–480 mg polifenolokból
– 8 mg C-vitaminból

Hasonlóan a szederhez, az áfonya az egyik legtöbb antioxidánst tartalmazó élelmiszer. Sötétkék színe már árulkodik erről. Antociánokat és quercetint is találunk benne, de mangánban és K-vitaminban is gazdag, ami a csontokat és a szívet erősíti. Kitűnő teljes kiőrlésű palacsinta mellé, smoothie tálban, házi lekvárban vagy akár húsos ételekhez is.

Szilva

Antioxidáns-tartalom: 132–242 mg egy közepes méretű szilvában
– 130–240 mg polifenolokból
– 2 mg C-vitaminból

A szilva gyakran háttérbe szorul, pedig nemcsak finom, de tápanyagokban is gazdag gyümölcs. Antioxidánsai közé tartoznak a fenolsavak és antociánok, emellett tartalmaz C-, A- és K-vitamint, valamint sok rostot. Nyáron frissen elérhető, de aszalt változata egész évben kapható, ahogy a lé formátuma is. Fogyaszthatjuk salátákban, öntetekben, italokban vagy süteményekben.

Gránátalma

Antioxidáns-tartalom: 240 mg ½ csésze lében
– 240 mg polifenolokból
– 0 mg C-vitaminból

A gránátalma mára szinte az antioxidáns szinonimájává vált – nem véletlenül. A gránátalmalé és a magocskák (arilok) bőségesen tartalmaznak antioxidánsokat, például ellagitannint. Emellett folsavban és káliumban is gazdag, ami segíti az energiacserét, hozzájárul a hidratáltság fenntartásához és a szív egészségéhez, míg a rostok az emésztést támogatják. Magában, mocktailben, koktélban, joghurtban, zabkásában vagy salátában is kiváló.

Forrásunk volt.


Ha érdekel az egészséged, ezeket is olvasd el:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...