Ne szakadj meg idén karácsonykor, így oszd szét a házimunkát a családban

A karácsonyi nagy családi közös evések és vendéglátások egyrészt az év legkedvesebb és legörömtelibb pillanatai, ám ha egyetlen ember felelős az egész ünnepi ebéd vagy vacsora prezentálásáért, könnyen megkeseredhet az egész élmény. Idén engedjük kicsit ki a gyeplőt a kezünkből, és ne csak egyetlen ember főzze a karácsonyi menüt.

Bár tudjuk, hogy sokak számára nincs is szebb, mint egy hatalmas terített asztal körül ülve elfogyasztani a tökéletes karácsonyi vacsorát vagy ebédet, amit ráadásul nem mi főztünk, hanem valamelyik családtagunk kezének munkáját dicséri, ha csak nem étteremből rendeltük az egész menüsort, jó, ha észben tartjuk, nem kis meló levest és/vagy előételt, többféle főételt, desszertet, sőt plusz süteményeket egy személyben elkészíteni a családi ünnepi vacsorára.

Nem csoda hát, hogy karácsonykor a legtöbb családban borítékolható az összeveszés

Nem csoda hát, hogy karácsonykor a legtöbb családban borítékolható az összeveszés

llyenkor szalad az egész ház, nincs tökéletes rend, és csúszik az egész ebéd vagy vacsora időpontja, mert épp harmadik napja áll hosszú órák óta a konyhában – az esetek többségében – a család egy, vagy jobb esetben két női tagja, és gyártja tepsiszámra a kekszeket, linzereket, zserbót és bejglit, tölti a káposztát, pácolja a húst, vagy épp passzírozza a halászlevet, majd a harmadik napra, épp amikor az ünnep legmeghittebb pillanatai következnének, omlik össze a feladatok súlya alatt.

Osszuk meg a feladatokat

Pedig nem kell ennek így lennie, érdemes egy kicsit lazítani a berögzült szokásokon: ha van a családban érdeklődő nagyobb gyerek, nyugodtan rá lehet bízni egy-egy könnyebb feladatrészt. A tészta összegyúrását, zöldségek előkészítését, vagy akár egyes egyszerűbb ételek – krumplisaláta, franciasaláta, köretek – elkészítését. Egyrészt a kamaszok büszkék lesznek, hogy ekkora felelőséggel ruházzuk fel őket, másrészt a mi vállunkról is levesznek egy-két terhet, csak nyerhetünk a dologgal.

És hát ne feledjük, hány olyan férfi van, akik szívesen tevékenykednének a konyhában, csak épp szó szerint nem férnek oda a tűzhelyhez – nyugodtan leoszthatjuk egymás között a feladatokat, beszéljük meg, ki készíti a levest és a húsokat, ki felelős a köretért és a salátákért.

De tehetünk nagyobb, bátrabb lépések is a karácsonyi össznépi családi ebéd vagy vacsora sikerének és a saját józan eszünk megőrzésének érdekében: nincs abban semmi, ha szélesebb körben delegáljuk a feladatokat. Mi lenne, ha idén valóban közösségi élmény lenne az együttlét, és mindenki kivenné a részét a menü elkészültéből is?

Tudjuk, hogy a sógornőnk világbajnok sütiket süt? Mi lenne, ha idén ő készítené a fődesszertet, vagy épp sütne egy-két rúddal több bejglit?

Mindenki jó valamiben

A testvérünk készíti a legjobb krumplisalátát, a nagybácsi fűszeres, töltött húsának pedig nincs párja? Egy kis előre tervezéssel, egyeztetéssel akár azt is megbeszélhetjük, hogy ezekről a fogásokról ők gondoskodnak, mi pedig vállaljuk a halászlé és frissen sültek elkészítését. Ha van kellő nyitottság a családtagok között, érdemes kipróbálni az ilyen mozaik-módra összeálló karácsonyi vacsorákat is, lehet, hogy kiderül, hogy mindenki szívesen részt vesz a dologban, csak épp eddig nem volt mersze előhozakodni az ötlettel.

A házigazdának így hogy öt-hat fogás helyett csak kettő-háromról kell gondoskodnia, több ideje jut az előkészületekre, a hangulat megteremtésére. Egy nyitott, elfogadó és egymást támogató családban egy ilyen apró változtatással nemcsak időt nyerünk, hanem új, kedves hagyományokat is teremthetünk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek is isteniek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk