5 meglepő étel, amiről nem kellett lemondanom a vegán január alatt

Még ha csak egy hónapig követjük is, a vegán életmód igen sok lemondással jár. Ez könnyen elveheti a kedvünket a kihívástól, főleg akkor, ha megfeledkezünk a másik oldalról, azaz minden olyan ételről, amit nem kellett elhagynunk.

Mivel a vegán étrend nagymértékben korlátozza, hogy mit ehetünk, és mit nem, elég könnyű csak a negatívumokra fókuszálni. Eleinte én is elriadtam az egy hónapos próbatételtől, főleg azért, mert élek-halok a sajtokért, reggelijeim bebetonozott része a tojás, és a vajat általában illetlenül vastagon kenem a kenyérre. Most azonban, a január fele felé közelítve, valamelyest rendeződtek bennem a vegán étrenddel kapcsolatos fenntartások, és elkezdtem inkább azon gondolkozni, hogy mennyi mindenről nem kellett lemondanom a kihívás miatt. Meglepődtem az ételek számán, már mutatom is őket.

5 meglepő étel, amiről nem kellett lemondanom a vegán január alatt

Főzelékek

Egy klasszikus ételcsoporttal kezdeném a menetet: valahogy sosem voltak a kedvenceim ezek a lisztes-csirízes zöldségraguk, legalábbis olyan formájukban nem, ahogy a legtöbb menzán készülnek.

A tejtermékes-lisztes sűrítést már azelőtt elengedtem, hogy belekezdtem volna a vegán januárba, és inkább másik irányba vittem el a fogásokat.

Jobban szeretem a főzelékeket önmagukkal, esetleg más, hozzáadott zöldségekkel (pl. burgonya, fehérbab) sűríteni, valamint a klasszikustól eltérő ízesítéssel ellátni. Véleményem szerint a finom vegán főzelékek kulcsa a fűszerezésben rejlik.

Vegán zöldborsófőzelék

A főzelékek igazi jolly jokerek konyhánkban: amíg tart a tél, azért készítjük őket, mert tartalmasak, egyszerűek és átmelegítenek, a jó idő beköszöntével pedig azért, hogy a ...

Krémlevesek

Hasonló cipőben járnak nálam a krémlevesek is: sosem voltam a tejszínnel felhúzás híve. Ehelyett gyakran nem is használok semmit (rengeteg zöldség önmagában is épp elég krémes állagot biztosít), vagy bevetem a mindig megbízható konzerv kókusztejet.

Sült paradicsomos fehérbabkrémleves

Sokféle módon lehet krémes levestextúrát létrehozni tejszín vagy más egyéb tejtermék hozzáadása nélkül, például keményítőtartalmú zöldségek felhasználásával. Az édesburgonya ...

Friss tészták

Aki egyszer átáll a száraz tésztáról a frissre, örökre ott ragad ebben a világban. Velem is ez történt, így némileg aggódtam a tojással készülő házi tésztáim elvesztése miatt. Szerencsére gyorsan rájöttem, hogy megannyi különböző hozzávaló helyettesítheti a tojást: például a mirelit spenót, a sütőtök- vagy édesburgonya-püré, vagy egészen egyszerűen a szerény víz.

2 hozzávalós sütőtökös gnocchi

Ha beindul a sütőtökszezon, akkor azt érdemes mindenbe belefőzni, belesütni. Itt most csak lisztet kevertünk hozzá, mégis egy nagyszerű sütőtökgnocchit kaptunk belőle. Ízlés szerinti ...

Kelt tészták

Elég szomorkás lehet az a kelt tészta, amelybe nem kerül tojás, tej vagy vaj – gondoltam jómagam is még decemberben. Persze rá kellett jönnöm, hogy van élet az állati eredetű termékeken túl is: fantasztikusan foszlós bucik, piták és más péktermékek születhetnek vegán módon.

Vegán mini kakaós csigák

A péksütemények gazdag választékából kicsik és nagyok egyik abszolút kedvence a kakaós csiga, ez az időtlen és kortalan, magyar klasszikus. Iskoláskorunkat visszaidézve, bizony sokan ...

Vegán kalács

Kalácsot sütni bizony a vegánok is szeretnek, ezzel a recepttel pedig tudni is fognak: ez a vegán kalács ugyanis nem csak finom, de napokig puha is marad - bár valószínűleg úgyis előbb ...

Ropogós kenyér kovász nélkül

A kenyérkészítésnek megvan a maga varázsa, és aki egyszer rákap az ízére, az biztosan nem fog tudni betelni vele. A jó ropogós kenyér készítése bizony időigényes művelet, ...

Kevert sütemények

Szerencsémre ugyanez a helyzet az egyszerű kevert piskótákkal is: a tojás nem mindig kötelező, a tejből használhatok növényit, a vaj pedig amúgy is sokszor margarinra cserélődik a receptekben.

Szuper könnyű vegán répatorta

Ez vegán répatorta gyors, olcsó és egyszerű. Diákcsemege helyett, gyakorlatilag bármilyen magféle tökéletesen passzol. Olívaolaj helyett sima olaj, kókuszzsír vagy margarin is megfelel. ...

Vegán banánkenyér

Borús téli napok ellen, hoztunk nektek egy fantasztikusan finom banánkenyeret, ami tojás nélkül, csak növényi alapanyagokkal készül és sokáig fogyasztható. Egyszerűen elkészíthető, ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a vegán tartalmak is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

24 órás gyógyító csontleves

A csontleves vagy erőleves egy gazdag, tápanyagokban dús leves, amelyet lassú főzéssel készítünk csontokból, zöldségekből és fűszerekből. Minél tovább főzöd ezt a tápláló ...

Címlapról ajánljuk

Így készíts gyógyító, 24 órás erőlevest, hogy minden cseppje aranyat...

Az erőleves, vagy más nevén csontleves, egy igazi szuperétel, amely évszázadok óta az egészségtudatos konyhák egyik alapköve. Nemcsak ízgazdag és tartalmas, hanem tele van értékes tápanyagokkal, amelyek támogatják az immunrendszert, az ízületeket és az emésztést. De mi a titka a tökéletes csontlevesnek? Hogyan érhetjük el azt a gazdag, kocsonyás állagot és mély ízvilágot? Nézzük a legfontosabb tudnivalókat és főzési trükköket!

Hering András

„Most, ha valaki séf akar lenni, híres akar lenni. Bennem...

Tavaly év végén Madrid, London és Doha után Budapesten is megnyitotta BiBo nevű éttermét Dani García, a három Michelin-csillaggal kitüntetett spanyol sztárséf. A Dorothea Hotel Budapestnek is otthont adó épületegyüttes tetején található rooftopbár és étterem étlapján García igyekezett a spanyol tradíciókat a magyar stílussal ötvözni, hogy a hazai és nemzetközi vendégek egyaránt új ízélményeket fedezhessenek fel a tolmácsolásában. Olvassátok Dani Garcíával készült friss interjúnkat!

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...