Tápértéke miatt ez a legkedveltebb veganuári étel

Ezt a ropogós csicseriborsóból készített finomságot, azok is imádni fogják, akik nem feltétlenül vannak oda a vegán ételekért. Adj neki egy esélyt, mert ezt tényleg kár kihagyni!

Új év, új élet? Végülis így is mondhatnánk, hiszen beköszöntött a január, amikor sokan elhatározzák, hogy egy egészségesebb étrenddel kezdik az évet. Ez egyeseknek eléggé drasztikus változásnak tűnhet, de szerencsére az utóbbi néhány évben egyre nagyobb teret hódítanak az egy hónapos fittebb életmódot hirdető kihívások. Ezek lehetővé teszik, hogy kipróbáljunk egy új egészséges étrendet anélkül, hogy az egész évre elköteleznénk magunkat. Ilyen például a „száraz január”, vagy a „Veganuár" is.

Az imént említett Veganuár eredetileg egy brit jótékonysági kampány részeként indult. A kihívásban az emberek elkötelezik magukat, hogy az év első hónapjában kipróbálják a vegán életmódot. A kezdeményezés célja, hogy többen megértsék, a vegán élet nem a lemondásokról és az önsanyargatásról szól, hanem a finom ételekről, amikhez nincs szükség óriási telepekre és vágóhidakra.

Nem beszélve arról, hogy a vegán étrend egészségesebb, hiszen növényi alapú élelmiszerekből áll, amik alacsony telített zsír- és koleszterintartalmúak, ugyanakkor rengeteg tápanyagot tartalmaznak.

A húsimádók viszont általában két nagy problémába ütköznek a Veganuár kapcsán. Egyfelől természetesen nem nagyon ismerik a vega recepteket, másfelől pedig olyan fogásra vágynak, amiben elegendő fehérje található. És itt jön a képbe a falafel. A szakértők szerint magas fehérjetartalma miatt a falafel az egyik legjobb húspótló. Továbbá nagyon gazdag rostokban és összetett szénhidrátokban, viszont alacsony a koleszterin- és telített zsírtartalma.

Bár a ropogós csicseriborsóból készült étel pontos eredete nem ismert, azonban egyes szakértők úgy gondolják, hogy a falafel elnevezés a kopt „pha la phel” kifejezésből származik, ami „sok babból” készített ételt jelent. Nevéből következik tehát, hogy a csicseriborsós finomság eredete valószínűleg egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, ahol a kopt keresztények nagyböjt idején a hús alternatívájaként fogyasztották. Az eredeti receptben azonban nem csicseriborsót, hanem fava babot használtak, aminek maradványait több korabeli sírhelyen is megtalálták.

Egyiptomban egyébként a mai napig fava babból készítik a falafelt, amit tálaláskor savanyúságokkal és arab vagy más néven szír kenyérrel tálalnak.

Palesztinában viszont, a babos étel mellé apróra vágott hagyma, friss koriander és gránátalma magok kerülnek a tányérra. A Közel-Kelet más országaiban pedig általában hummusszal és tahini szósszal fogyasztják a falafelt. Sokoldalúsága miatt egy kiváló és ízletes választás mindazok számára, akik nem igazán ismerik a vegán gasztronómiát.

Ha szeretnéd kipróbálni ezt a finomságot, akkor íme néhány receptünk:

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk