A házi VEGÁN tiramisu igenis létezik...és meglepően finom!

Fogtuk a tiramisu minden összetevőjét, és saját kézzel megalkottuk otthon, mentesen. Van aki csak kísérletező szellemű, más elkötelezett, és akad aki szükségszerűen követi a vegán életmódot. Ez a recept egyikőjüket sem hagyja majd cserben, de vigyázat, hozzáadott cukrot azért tartalmaz!

Az olasz desszertek legnépszerűbb etalonja a tiramisu, születésének eredete azonban nem teljesen tisztázott. Egyesek szerint cukrászok alkották meg egy toszkán herceg tiszteletére, mások szerint a borbélyházak bugyrai keltették életre az energizáló édességet. Annyi biztos, hogy a név jelentése magyarra lefordítva „dobj fel", ami a két koffeintartalmú hozzávalót, a kávét és a kakaót nézve érthető is.

A tiramisu egyik elhanyagolhatatlan alapja a tojás, ezért elsőre bárki szeme elkerekedhet a vegán recept hallatán, de még nagyobb lesz a meglepettség, amikor a kóstolóra kerül a sor. Másik jellemző alkotóeleme a babapiskóta, amely alap esetben szintén tojástartalmú, mégis meglepően egyszerű és könnyen elkészíthető a mentes verzió. A továbbiakban már mindenki kívülről fújja a receptet, mert hát létezik olyan ember, akit egy finom tiramisu ne dobna fel...

Recept a mentes tiramisuhoz:

Vegán mascarpone hozzávalók:

400 g kesudió, 100 g kókuszjoghurt, 200 g kókuszkrém, 1 csipet só, 2 ek citromlé, 2 ek porcukor

Elkészítés:

A kesudiót minimum 3 órára beáztatjuk forró vízbe, hogy megpuhuljon, majd leszűrjük róla a vizet.

Egy aprítóba öntjük, hozzáadjuk a kókuszjoghurtot és a kókuszkrémet. Utóbbinál a legegyszerűbb, ha egy konzerves kókusztejet a hűtőben tárolunk, hogy kissé visszadermedjen, majd ezt a réteget használjuk fel. A legvégén egy kicsit sózzuk meg, majd mehet bele a citromlé és a porcukor, hogy igazán összeálljanak az ízek.

Kezdjük el összedarálni a krémet. Nyugodtan hagyhatjuk sokáig dolgozni a gépet (akár 10 percen keresztül is), vagy addig amíg szép krémes állagot nem kapunk.

Az elkészült krémet hűtőben tároljuk, a legjobb, ha elkészülés után azonnal felhasználjuk.

Vegán babapiskóta hozzávalók:

180 g liszt, 1 ek sütőpor, 1 tk szódabikarbóna, 60 g keményítő, 1 csipet só, 80 ml aquafaba (csicseriborsó konzerv leve), 5 ek citromlé, 130 g cukor, 50 g margarin, 1 ek vaníliakivonat

Tojásmentes babapiskóta - recept itt!

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk, majd félretesszük kihűlni.

A csicseriborsó levét (aquafaba) botturmix segítségével elkezdjük habosítani. Amikor már habosodik, de még nem teljesen kemény, hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük.

A lisztes keveréket hozzászitáljuk a felvert csicseriborsóléhez, majd óvatosan belekeverjük, úgy, hogy a habot ne törjük össze. Ezután hozzáadjuk a felolvasztott vajat és a vaníliaaromát, amelyekkel szintén összevegyítjük, majd habzsákba töltjük.

A sütőt előmelegítjük 180° fokra, két tepsit pedig kibélelünk sütőpapírral. Az első tepsire megfelelő távolságban egymástól babapiskótákat formázunk. A jellegzetes alakot egyszerűen elérhetjük úgy, hogy az elején és a végén több mázt nyomunk a habzsákból. Tegyük őket sütőbe, és 7-8 perc alatt süssük őket arany barnára.

A tepsiket addig cserélgessük, míg a tészta el nem fogy. A babapiskótákat szedjük egy nagyobb tányérba, és felhasználásig hagyjuk őket kihűlni.

Vegán tiramisu hozzávalók:

200 g vegán babapiskóta, 2 dl fekete kávé, 1 tk rum, 1 ek porcukor, vegán mascarpone, 4 ek cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

A lefőzött fekete kávéhoz hozzáadjuk a rumot, majd elkeverjük benne a porcukrot. Nyugodtan megkóstolhatjuk, hogy megfelelőek-e az arányok, hiszen nem mindegy, hogy milyen erős kávét használunk.

Elkezdhetjük rétegezni a süteményt. A legjobb, ha egy négyzet, vagy téglalap alakú tálat választunk, hiszen abban szépen fel tudjuk sorakoztatni a babapiskótákat.

Első lépésként a piskótákat mártsuk bele a kávéba, és forgassuk meg párszor. Vigyázzunk, tényleg csak pár másodpercig fürdőztessük, hiszen a házi, vegán verzió még gyorsabban magába szívja a nedvességet. Ha kell, vágjuk őket méretre, alakjuk miatt szépen illeszkednek majd egymáshoz.

A következő réteg a pihentetett mascarpone fele, majd a cukrozatlan kakaópor. Jöhet ismét a kávéba mártott piskótaréteg, következik a mascarpone, majd újra egy kevés kakaópor.

Ha mást már nem szeretnénk rakni a tiramisura, akkor mehet egyenesen a hűtőbe pihenni, minimum 6 órára. A puhulás fázisának leteltével már kanalazhatjuk is egyenesen a tálból, vagy szeleteljük, és kínáljuk tányéron.

Lesd meg a videón, hogy készül a vegán tiramisu:

...a hozzá való tojásmentes babapiskóta videóját pedig itt találjátok!

A vegán tiramisu és a tojásmentes babapiskóta receptjét itt és itt találod. Készítsd el, és dobd fel vele azt, aki rajong érte!

Fotók, videó és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

Legújabb receptek

Habkarika

Jóval karácsony előtt elkészíthető, ha nem félünk, hogy az ünnepekre elfogy. Színes zsinegekkel akár a karácsonyfánk dísze is lehet, de celofánba csomagolva gasztró ajándékként is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...