A házi VEGÁN tiramisu igenis létezik...és meglepően finom!

Fogtuk a tiramisu minden összetevőjét, és saját kézzel megalkottuk otthon, mentesen. Van aki csak kísérletező szellemű, más elkötelezett, és akad aki szükségszerűen követi a vegán életmódot. Ez a recept egyikőjüket sem hagyja majd cserben, de vigyázat, hozzáadott cukrot azért tartalmaz!

Az olasz desszertek legnépszerűbb etalonja a tiramisu, születésének eredete azonban nem teljesen tisztázott. Egyesek szerint cukrászok alkották meg egy toszkán herceg tiszteletére, mások szerint a borbélyházak bugyrai keltették életre az energizáló édességet. Annyi biztos, hogy a név jelentése magyarra lefordítva „dobj fel", ami a két koffeintartalmú hozzávalót, a kávét és a kakaót nézve érthető is.

A tiramisu egyik elhanyagolhatatlan alapja a tojás, ezért elsőre bárki szeme elkerekedhet a vegán recept hallatán, de még nagyobb lesz a meglepettség, amikor a kóstolóra kerül a sor. Másik jellemző alkotóeleme a babapiskóta, amely alap esetben szintén tojástartalmú, mégis meglepően egyszerű és könnyen elkészíthető a mentes verzió. A továbbiakban már mindenki kívülről fújja a receptet, mert hát létezik olyan ember, akit egy finom tiramisu ne dobna fel...

Recept a mentes tiramisuhoz:

Vegán mascarpone hozzávalók:

400 g kesudió, 100 g kókuszjoghurt, 200 g kókuszkrém, 1 csipet só, 2 ek citromlé, 2 ek porcukor

Elkészítés:

A kesudiót minimum 3 órára beáztatjuk forró vízbe, hogy megpuhuljon, majd leszűrjük róla a vizet.

Egy aprítóba öntjük, hozzáadjuk a kókuszjoghurtot és a kókuszkrémet. Utóbbinál a legegyszerűbb, ha egy konzerves kókusztejet a hűtőben tárolunk, hogy kissé visszadermedjen, majd ezt a réteget használjuk fel. A legvégén egy kicsit sózzuk meg, majd mehet bele a citromlé és a porcukor, hogy igazán összeálljanak az ízek.

Kezdjük el összedarálni a krémet. Nyugodtan hagyhatjuk sokáig dolgozni a gépet (akár 10 percen keresztül is), vagy addig amíg szép krémes állagot nem kapunk.

Az elkészült krémet hűtőben tároljuk, a legjobb, ha elkészülés után azonnal felhasználjuk.

Vegán babapiskóta hozzávalók:

180 g liszt, 1 ek sütőpor, 1 tk szódabikarbóna, 60 g keményítő, 1 csipet só, 80 ml aquafaba (csicseriborsó konzerv leve), 5 ek citromlé, 130 g cukor, 50 g margarin, 1 ek vaníliakivonat

Tojásmentes babapiskóta - recept itt!

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk, majd félretesszük kihűlni.

A csicseriborsó levét (aquafaba) botturmix segítségével elkezdjük habosítani. Amikor már habosodik, de még nem teljesen kemény, hozzáadjuk a cukrot, és kemény habbá verjük.

A lisztes keveréket hozzászitáljuk a felvert csicseriborsóléhez, majd óvatosan belekeverjük, úgy, hogy a habot ne törjük össze. Ezután hozzáadjuk a felolvasztott vajat és a vaníliaaromát, amelyekkel szintén összevegyítjük, majd habzsákba töltjük.

A sütőt előmelegítjük 180° fokra, két tepsit pedig kibélelünk sütőpapírral. Az első tepsire megfelelő távolságban egymástól babapiskótákat formázunk. A jellegzetes alakot egyszerűen elérhetjük úgy, hogy az elején és a végén több mázt nyomunk a habzsákból. Tegyük őket sütőbe, és 7-8 perc alatt süssük őket arany barnára.

A tepsiket addig cserélgessük, míg a tészta el nem fogy. A babapiskótákat szedjük egy nagyobb tányérba, és felhasználásig hagyjuk őket kihűlni.

Vegán tiramisu hozzávalók:

200 g vegán babapiskóta, 2 dl fekete kávé, 1 tk rum, 1 ek porcukor, vegán mascarpone, 4 ek cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

A lefőzött fekete kávéhoz hozzáadjuk a rumot, majd elkeverjük benne a porcukrot. Nyugodtan megkóstolhatjuk, hogy megfelelőek-e az arányok, hiszen nem mindegy, hogy milyen erős kávét használunk.

Elkezdhetjük rétegezni a süteményt. A legjobb, ha egy négyzet, vagy téglalap alakú tálat választunk, hiszen abban szépen fel tudjuk sorakoztatni a babapiskótákat.

Első lépésként a piskótákat mártsuk bele a kávéba, és forgassuk meg párszor. Vigyázzunk, tényleg csak pár másodpercig fürdőztessük, hiszen a házi, vegán verzió még gyorsabban magába szívja a nedvességet. Ha kell, vágjuk őket méretre, alakjuk miatt szépen illeszkednek majd egymáshoz.

A következő réteg a pihentetett mascarpone fele, majd a cukrozatlan kakaópor. Jöhet ismét a kávéba mártott piskótaréteg, következik a mascarpone, majd újra egy kevés kakaópor.

Ha mást már nem szeretnénk rakni a tiramisura, akkor mehet egyenesen a hűtőbe pihenni, minimum 6 órára. A puhulás fázisának leteltével már kanalazhatjuk is egyenesen a tálból, vagy szeleteljük, és kínáljuk tányéron.

Lesd meg a videón, hogy készül a vegán tiramisu:

...a hozzá való tojásmentes babapiskóta videóját pedig itt találjátok!

A vegán tiramisu és a tojásmentes babapiskóta receptjét itt és itt találod. Készítsd el, és dobd fel vele azt, aki rajong érte!

Fotók, videó és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is készítsd el:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.