"Vega vagyok egy húsimádó családban, mégis imádják, amiket főzök"

"Te jó ég, és akkor most mit főzzek neked?!" – hangzik el rengeteg családban, amikor az egyik rokon vagy épp az addig mindenevő – pontosabban jórészt húsimádó – kamasz bejelenti, hogy ezentúl vegetáriánusként szeretne élni. Bármennyire is okozhat nehézségeket az átállás, valójában az egész család nyer azzal, ha van vega vagy épp vegán a családban.

Bár manapság már egyre kevésbé rökönyödnek meg azon, ha valaki egyáltalán nem eszik húst vagy állati eredetű termékeket, egy hagyományosabb konyhát követő, alapvetően a húsok elkészítésében jeleskedő családban okozhat kihívásokat, ha egy vega családtagra is kell főzni.

Mert nem elég, hogy az ételekbe kerül egy kis zöldség, és mindig van a családi ebéden többféle köret, a vegánok egyáltalán nem, és sok vegetáriánus sem szeret enni olyan ételből, amiben hús is található.

Amellett, hogy tiszteletben tartjuk a kérésüket, sokan nem nagyon tudnák a párolt zöldségeken és különböző krumplialapú köreteken túl feltalálni magukat a konyhában, ha ilyen fogásokat is nap mint nap prezentálni kell.

Én rendkívül szerencsés voltam...

...amikor egészen kisgyerekként közöltem a szüleimmel, hogy én márpedig húst nem fogok enni többé – mert egyrészt nem erőltették a dolgot, másrészt addig sem volt központi szerepe a húsnak nálunk. Bár a nyolcvanas években valóban nem ettünk annyiféle salátát, mint manapság, a rukkola, az édesburgonya, a zöldpesto és még egy sor zöldségféle szinte teljesen ismeretlen volt az átlagember háztartásában, a boltokban pedig egyáltalán nem lehetett ilyesmiket kapni, ahogy a távol-keleti konyha fűszerezése és alapanyagai is egzotikus útibeszámolók és alaposan kifacsart, a valódi receptekre csak gondolatban hasonlító ételköltemények formájában jutottak el hozzánk, így is sokféle zöldséges étel került az asztalra.

Ne tartsd be a szabályokat

Azt viszont csak később, már fiatal felnőttként fedeztem fel, hogy lehet, sőt fel kell rúgni a szabályokat, ha az ember igazán finom vegetáriánus terülj-terülj asztalkámat szeretne prezentálni egy családi eseményen, de még egy hétköznapi vacsora is sokkal finomabb, ha nem tartunk be néhány szabályt.

A növényi alapú ételek elkészítési, fűszerezési módjai, ez a másfajta szemlélet pedig kedvező változást hozhat minden rigidebb szabályokkal működő családban.

Egyfogásos, kétfogásos, sokfogásos vacsora

Az egyik ilyen változtatás, amit egy vega vagy vegán ember általában bevezet az étkezésében, hogy elkezd lazábban állni a fogásokhoz: egy ebéd sokszor nemcsak két fogásból és ebből következően két elemből áll, hanem jóval többféle ízű, állagú és fajtájú étel kerülhet egyszerre az asztalra. Ha tésztát eszik, sokszor összedob mellé egy egyszerű salátát – pár szál rukkola, két-három paradicsom és egy lötty balzsamecet és olaj is már saláta.

A zöldségeket nem egyszerűen csak megpárolja, hanem egy részüket párolja, másikat süti, aztán azok egy részét még akár sütés vagy főzés után le is pürésítheti.

Így lesz egy egyszerű vegyes köretből háromféle ízű és állagú fogás – az alkotóelemek ugyanazok, mégis mindegyik különbözik. Lehet elsőre macerásnak tűnhet ennyiféle műveletet elvégezni, de mivel a zöldségek többsége gyorsan átfő vagy sül, időben ugyanott vagyunk. Ha pedig sokféle, de alapvetően kis adagból válogathatunk, hamarabb jól is lakunk, egy ilyen gazdag kínálatú étkezés végén édességet sokszor már nem is kíván az ember.

Nyitottabbá tesz

Azért is jó, ha van egy zöldségevő a családban, mert így a közös étkezések valójában edukációs jelleggel is bírnak. Lehet, hogy egy húsimádó családtag egész életét leélné cukkinifasírt vagy hummusz nélkül, de ha ott van az asztalon, és megkóstolja, könnyen rájöhet, hogy vegának lenni nem egyenlő azzal, hogy az ember csak „papagájeleséget és nyúlkaját” eszik. Ezek az ételek vannak legalább olyan jók, mint a pörkölt vagy a rostélyos, a kétféle kultúra remekül megfér egymás mellett.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több vega és vegán téma itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek