Varázslatos szlovák konyha

A nyár még várat magára, de ez még nem ok arra, hogy otthon üljünk. Most induló sorozatunkban a környékbeli országok konyhájával ismerkedünk – mi az, amit feltétlenül meg kell kóstolni!

A szlovák konyha, akárcsak a magyar, mostanában kezd öntudatra ébredni. Mivel évszázadokon keresztül nem is létezett önálló országként, jellegzetes ételei csak az elmaradottabb, szegényebb vidékeken alakultak ki, a városokban főként a magyar, a francia, az osztrák, az erdélyi és természetesen a cseh konyha fogásai voltak megszokottak. Mint a többi, régióbeli országban, Szlovákiában sem kedvezett a konyha fejlődésének a szocializmus, sőt ők még abból a szempontból is hátrányban voltak, hogy a nemzeti jelképként lobogtatott ételek – mint nálunk a gulyásleves – főként a monarchiás ízeket idéző cseh konyhából kerültek ki – a szlovákok pedig maximum a juhtúrós sztrapacskával büszkélkedhettek. Pedig a szlovák konyha ennél jóval ízesebb és izgalmasabb! Ha nem a francia konyha kifinomult, kacifántos fogásaira számítunk, igazi kincsekre bukkanhatunk vidéken és városban egyaránt!

Gasztrocsúcs ilyen a francia konyha >>

Levesevők előnyben

Ez is egy közös pont a konyháink között – a szlovák főétkezés szinte elképzelhetetlen a leves nélkül. Az hagyományos szlovák levesek általában káposztából, hüvelyesekből, gombából vagy a szegényeket megmentő burgonyából állnak. Mivel főként a szegények tápláléka volt, ritkán került bele jó minőségű hús, és az erdélyi konyhát idéző, fűszeres ragulevesek sem tipikusak. A sűrítés leginkább pépesített zöldséggel történt, a nálunk ismert rántás kevéssé volt elterjedt, hiszen a fehér liszt drága mulatság! Ha Szlovákiában köménymagos káposztalevest vagy krumplilevest (kulast) rendelünk, nagyon nem foghatunk mellé, de ha igazi különlegességre vágyunk, kóstoljuk meg a demikátot, vagyis a juhtúrós levest, amelynek készítése összefügg a sztrapacskával, íze pedig a mi tejlevesünkre emlékeztet.

Kelt tészták és kalácsok

Sokan mondják, hogy a töki pompos, a langalló vagy éppen a kemencés lángos szlovák étel – ez nem fedi a valóságot, hiszen a lapos lepénykenyér mindenhol létezik. Mégis van egy kis igazság a történetben, hiszen itt sokáig volt a mindennapi eledel része, és jellemzőbb volt, mint például Magyarországon. Bár ma már nálunk is minden vásáron lehet kapni, ha pár napot Szlovákiában töltünk, érdemes megkóstolni a helyi változatokat. A juhtúrót, a kaprot és a házi füstölésű felvágottakat le ne hagyjuk róla! Vidéki, és jobb pozsonyi pékeknél megkóstolhatjuk a hagyományos édes vagy sós kalácsokat, mint például a potica – bár ez inkább csak karácsonykor jellemző, akárcsak nálunk a bejgli.

Édes élvezet: rugelach >>

Tejterméket mindenkinek!

A magas hegyek és a tejet adó állatok tartásának elterjedése miatt Szlovákia a régió Svájca. Na jó, ez természetesen túlzás, de ha arra járunk, ki ne hagyjuk a gasztrokörútból a brindzát, vagyis a lágy juhtúrót, a náluk is kapható parenyicát, a hermelínt, vagyis a camembert cseh párját, ami ma már Szlovákiában is mindennapos. Ha óriási mázlink van, és az utunkba kerül egy tejtermék-őstermelő, kóstoljuk meg a brindza autentikus, kemény verzióját is, vagy a nálunk nehezebben fellelhető juhkefirt!

Tévhitek a világ konyháiból >>

A sztrapacskát se hagyd ki!

A krumpli életmentő volt minden szegényebb vidéken, több évszázadon át, hiszen mostoha körülmények között is elvan, és jóval kevesebb törődést igényel, mint a búza. Nem csoda, hogy a történelmileg kevéssé szerencsés közép-európai népek konyhájában ételfajták százai készülnek krumplival. A hagyományosan lisztes ételek, mint a galuska is így lett tele reszelt vagy főtt krumplival a szlovákoknál – olcsóbb és jóval laktatóbb, mint a hagyományos társa. A mi kedvencünkön természetesen vastagon van juhtúró és szalonna, falvanként és kocsmánként változik, hogy kerül-e bele hagyma, hogy keverik össze, milyen zsiradékon készítik. Ja, és nem strapackynak, hanem bryndzové haluskynak, brindzás galuskának hívják. A sztrapacska, vagyis strapacky ugyanaz a krumplis-lisztes tészta, csak ebben az esetben dinsztelt káposztával, esetleg egy kis szalonnával tálalják. A cseppet sem könnyű falatok szinte kívánják az alkoholt – szerencsére a szlovákoknál rengeteg kitűnő kézműves sörfőzde van, ha pedig valami „savtalanítóra" vágyunk, kóstoljuk meg a borókából készült borovickát vagy hriatot, amely nem más, mint pörkölt szalonnából, mézből és pálinkából kevert tradicionális rövidital.

A rovat korábbi cikkeit itt találjátok >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

4 ötlet, hogyan tárold a karácsonyi dekorációkat konyhai eszközök segítségével

A karácsonyra való hangolódás elengedhetetlen része, hogy ünnepi dekorációval dobjuk fel a lakást. Amíg a díszítgetés fázisában vagyunk megesik, hogy a tárolódobozt kidobjuk, legyen az az eredeti csomagolása, akár az, amiben elővettük a régebbit. Ha pedig vége a karácsonyi szezonnak nincs miben elpakolni. Erre az eshetőségre megosztunk most veletek 4 ötletet, ráadásul nem kell messzire menni, mert mindent megtalálsz a konyhádban, hogy hogyan tárold a karácsonyi dekort!

Balogh Lilla

Ehető ajándékok karácsonyra

Gongolkodjatok idén ehető ajándékban karácsonyra! Legyen szó bármilyen édes házi apróságról a gumicukortól a lekvárig, biztos, hogy örülni fognak az ajándékozottak!

Nosalty

További cikkek