Káposztás sztrapacska recept

1 adag
745
kcal
Káposztás sztrapacska
Káposztás sztrapacska
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A felvidéki étel neve strapacky, de azt hiszem, ez valamilyen népies kifejezés lehet. Az étlapon brindzové haluski, vagyis a juhtúrós galuska elnevezés szerepel.
Télvíz idején káposztás sztrapacska került nálunk az asztalra.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Sok változata ismert a sztrapacskának; fogyasztható sok reszelt sajttal, kolbásszal, füstölt hússal, mondjuk egy jó csülökkel, kapros tejföllel, túróval is.
A galuskatésztához szoktak tojást is tenni, én ezt itthon mellőzöm.
Tudtommal a vízből, amiben kifőtt a galuska, levest is lehet készíteni, de ezt én még sosem próbáltam. Viszont ettem már juhtúrós sztrapacskát vaddisznópörkölt és grillezett tarjaszelet mellé is. Ettől jobbat el sem tudok képzelni!

receptjellemzők

diéta: cukormentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
konyha: szlovák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

strapacky, brindzové haluski, juhtúrós galuska
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát megpucoljuk, majd lereszeljük. (Az a legjobb ha ehhez  speciális krumplireszelőt használunk.)
  2. A lereszelt burgonyához kevés sót adunk, majd borsot, és elkeverjük a liszttel. Se túl sűrű, se túl lágy ne legyen a tészta, a fakanál álljon meg benne. Jól szaggatható legyen az állaga. A krumpli milyenségétől is függ, hogy mennyi lisztet vesz fel. Nem kell viszont nagyon kidolgozni, mert akkor nyúlóssá válik.
  3. A szalonnát apró kockákra vágjuk, majd megolvasztjuk egy nagyobb edényben.
  4. Zsírjára sütjük, rádobjuk a kinyomkodott és felaprított káposztát, sózzuk, borsozzuk, lefedve megpároljuk.
  5. Közben a tésztát lobogó sós vízbe kiszaggatjuk, kisebb adagokban. Van aki deszkáról késsel vagy kanállal szaggatja a tésztát a forró vízbe, de lehet nokedliszaggatót is használni. Hamar feljön a víz tetejére, ekkor szűrőkanállal kiszedjük, jöhet a következő adag.
  6. A kifőtt sztrapacskát jól lecsöpögtetve dobjuk a káposztára, azután jól átpirítjuk, szükség szerint még fűszerezzük.

statisztika

beküldve:
nézettség: 44 605
elküldve: 8
receptkönyben: 574
elkészítve: 8/29
Facebookon megjelent: -

szakács

Vesta

Mióta szakács: 2008.12.28.
24 recept

Hozzászólások (5)

Ejka
Ejkah, 2012-09-24 08:22

Strapacky-sima sztrapacskát jelent.S/val-vel/kapustou,tvarohom,bryndzou,zincicou jelenti,hogy mivel készült a sztrapacska.

Vesta
Vestasze, 2009-10-21 19:20

Igen ,igazad van, már én is kitapasztaltam ezt!
Sajnos újabban azt is, hogy a haluskyt porból készítik a legtöbb helyen!

Los Alamuszi
Los Alamusziv, 2009-10-18 22:36

Szlovákoknál ez két külön kaja valóban. A sztrapacska (stapačky) név csakis a káposztás változatot takarja, arra semmi más nem megy, se kapor, se juhtúró, semmi, csak káposzta.
Az, amit meg mi nevezünk sztrapacskának, odaát csakis brynzové haluškynak hívják hívják.
Tehát észnél kell lenni a rendelésnél, legalábbis olyan helyen, ahol nem gyakoriak a magyarok ;-)
Ha sztrapacskát kérsz egy szlovák étteremben, a káposztásat hozzák.
Ez kb. olyan, mint a németeknél /cseheknél/ osztrákoknál gulyást rendelni, aztán kapsz egy pörkölt jellegű főételt a leves helyett ;-)

Laura
Lauracs, 2009-03-26 15:03

Ez a vilag legjobb étele, de juhturoval még jobb :))

Legfrissebb cikkek

A puding, ahogy az angolok csinálják!
A puding, ahogy az angolok csinálják!
Mi magyarok a pudingot krémnek ismerjük, na de mi történik, ha egy angolt kérdezünk? Puding angol módra, vagyis szószos sütemény!
Fokozottan ellenőrzik a déligyümölcsöket
Fokozottan ellenőrzik a déligyümölcsöket
Kezdődik a déligyümölcsök szezonja, érdemes odafigyelni, milyen árut vásárolunk.
Sört neveztek el Puskás Öcsiről
Sört neveztek el Puskás Öcsiről
Október 23-a után kerül a boltokba a legendás Puskás Ferencről elnevezett Puskás-sör.
745