Káposztás sztrapacska recept

Káposztás sztrapacska
Káposztás sztrapacska
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A felvidéki étel neve strapacky, de azt hiszem, ez valamilyen népies kifejezés lehet. Az étlapon brindzové haluski, vagyis a juhtúrós galuska elnevezés szerepel.
Télvíz idején káposztás sztrapacska került nálunk az asztalra.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Sok változata ismert a sztrapacskának; fogyasztható sok reszelt sajttal, kolbásszal, füstölt hússal, mondjuk egy jó csülökkel, kapros tejföllel, túróval is.
A galuskatésztához szoktak tojást is tenni, én ezt itthon mellőzöm.
Tudtommal a vízből, amiben kifőtt a galuska, levest is lehet készíteni, de ezt én még sosem próbáltam. Viszont ettem már juhtúrós sztrapacskát vaddisznópörkölt és grillezett tarjaszelet mellé is. Ettől jobbat el sem tudok képzelni!

receptjellemzők

nehézség: könnyű
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: szlovák
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

strapacky, brindzové haluski, juhtúrós galuska

elkészítés

  1. A burgonyát megpucoljuk, majd lereszeljük. (Az a legjobb ha ehhez  speciális krumplireszelőt használunk.)
  2. A lereszelt burgonyához kevés sót adunk, majd borsot, és elkeverjük a liszttel. Se túl sűrű, se túl lágy ne legyen a tészta, a fakanál álljon meg benne. Jól szaggatható legyen az állaga. A krumpli milyenségétől is függ, hogy mennyi lisztet vesz fel. Nem kell viszont nagyon kidolgozni, mert akkor nyúlóssá válik.
  3. A szalonnát apró kockákra vágjuk, majd megolvasztjuk egy nagyobb edényben.
  4. Zsírjára sütjük, rádobjuk a kinyomkodott és felaprított káposztát, sózzuk, borsozzuk, lefedve megpároljuk.
  5. Közben a tésztát lobogó sós vízbe kiszaggatjuk, kisebb adagokban. Van aki deszkáról késsel vagy kanállal szaggatja a tésztát a forró vízbe, de lehet nokedliszaggatót is használni. Hamar feljön a víz tetejére, ekkor szűrőkanállal kiszedjük, jöhet a következő adag.
  6. A kifőtt sztrapacskát jól lecsöpögtetve dobjuk a káposztára, azután jól átpirítjuk, szükség szerint még fűszerezzük.

statisztika

beküldve:
nézettség: 42 207
elküldve: 7
receptkönyben: 572
elkészítve: 6/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Vesta

Mióta szakács: 2008.12.28.
24 recept

Hozzászólások (5)

Ejka
Ejkah, 2012-09-24 08:22

Strapacky-sima sztrapacskát jelent.S/val-vel/kapustou,tvarohom,bryndzou,zincicou jelenti,hogy mivel készült a sztrapacska.

Vesta
Vestasze, 2009-10-21 19:20

Igen ,igazad van, már én is kitapasztaltam ezt!
Sajnos újabban azt is, hogy a haluskyt porból készítik a legtöbb helyen!

Los Alamuszi
Los Alamusziv, 2009-10-18 22:36

Szlovákoknál ez két külön kaja valóban. A sztrapacska (stapačky) név csakis a káposztás változatot takarja, arra semmi más nem megy, se kapor, se juhtúró, semmi, csak káposzta.
Az, amit meg mi nevezünk sztrapacskának, odaát csakis brynzové haluškynak hívják hívják.
Tehát észnél kell lenni a rendelésnél, legalábbis olyan helyen, ahol nem gyakoriak a magyarok ;-)
Ha sztrapacskát kérsz egy szlovák étteremben, a káposztásat hozzák.
Ez kb. olyan, mint a németeknél /cseheknél/ osztrákoknál gulyást rendelni, aztán kapsz egy pörkölt jellegű főételt a leves helyett ;-)

Laura
Lauracs, 2009-03-26 15:03

Ez a vilag legjobb étele, de juhturoval még jobb :))

Legfrissebb cikkek

Ismeretlen ismerősünk: a köles
Ismeretlen ismerősünk: a köles
Elsőre takarmánynak vagy madáreledelnek néznénk, pedig egy igazi kincs, amelyet a modernitás elfeledtetett velünk. Az utóbbi időben azonban kezdjük újra felfedezni a kölest.
Dekoratív húsvéti finomságok
Dekoratív húsvéti finomságok
Kevés időráfordítással pillanatok alatt húsvéti dekorációt varázsolhatunk a legegyszerűbb kekszből is. Hogy hogyan? Megmutatjuk!
Tészta: olcsó, gyors és vega!
Tészta: olcsó, gyors és vega!
A tésztaételek felérnek számomra az álométkekkel! Az orsó olcsó, a csiga gyors, a lúdgége pedig vegetáriánus – ezért imádom annyira a húsmentes pasztákat.
Húsvéti kisokos a tojásokról
Húsvéti kisokos a tojásokról
A húsvéti ünnepi időszakban a tojás rengeteg különböző formában vonul fel. Főzzük, festjük, töltjük, majonézt készítünk belőle, sütünk, kalácsra kenjük. Mi mindent kell tudni?
745