Ha így tárolod, korábban megromlik a vaj

A vaj kombinált szerepet tölt be konyháinkban: esszük is, főzünk-sütünk is vele, és mindkét esetben kiemelten fontos, hogy a zsíros tejtermék friss legyen. Ennek kulcsa a megfelelő tárolás, illetve az alábbi baklövések elkerülése.

Vannak olyan alapanyagok, amelyek meglehetősen kényesen viselik a hűtőben történő hosszas tárolást – a vaj is ezek közé tartozik, és ez leginkább azért okoz galibát, mert oly’ sok különböző étel készítése során használatba vesszük a zsiradékot. Persze egy egyszerű lekváros kenyér esetében is kellemetlen lehet a megromlott vaj, nézzük hát, melyek azok a tárolási bakik, amelyek ehhez a végzethez vezetnek.

Ha így tárolod, korábban megromlik a vaj

Az eredeti csomagolásában hagyod a vajat

Alapvetően nincs semmi baj a vajak bolti csomagolásával – sőt, még egy praktikus tapadásmentes bevonattal is rendelkeznek a papírok. Egy valamire azonban sajnos nem alkalmasak, ez pedig a zsiradék hosszú ideig történő tárolása.

Ha tudjuk, hogy 3-5 napnál tovább fogjuk tárolni a vajat, mindenképpen tegyük át egy arra megfelelő tárolóba.

Ez lehet üveg/kerámia vajtartó vagy más, alaposan lezárható doboz is. Ide kerülhet csupaszon is a vaj, de amennyiben plusz tárolót használunk, maradhat a bolti csomagolás – sosem árt a plusz védelem.

Nedves környezetbe kerül a vaj

Persze nem eshet a választásunk akármilyen dobozra: kerüljük azokat a dobozokat, amelyekben könnyedén felesleges nedvesség csapódik le, ugyanis a falakon folyó vagy a tároló alján összegyűlt víz először szín- és ízbeli elváltozást, majd megromlást hoz magával.

Ha pedig nincs külön erre a célra alkalmas tárolónk, az sem a világ vége – egyszerűen csak figyeljünk a lecsapódott nedvesség mennyiségére, időnként töröljük ki a dobozokból a vizet, ezzel is megelőzve a galibát.

Belekenődik valami a vajba

Nem véletlenül hallhattuk újra és újra gyerekként, hogy ne nyúljunk akármilyen késsel a vajba: a zsiradékban landoló morzsák, lekvármaszatok vagy tojásdarabok hamar az enyészet útjára küldhetik a vajat. Óvjuk hát a zsiradék tisztaságát, mind kenésnél, mind sütésnél!

Nem a hűtő hideg részére teszed a vajat

Ugyan beszórhatunk csak úgy mindent a szekrénybe, rendszer nélkül, de jobb, ha tudjuk, hogy minden alapanyagnak megvan a maga helye. Ezt elsősorban azért érdemes betartani, mert a húsoknak, zöldségeknek és tejtermékeknek eltérő hőmérsékletigénye van.

A tejtermékeket, így a vajat is, tároljuk inkább a hűtő hátuljában, közelebb a falhoz, lehetőleg a legfelső polcon. Sose tegyük az ajtóba, ugyanis ott gyorsabban megromlik!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippek várnak:

Címlapról ajánljuk

További cikkek